Üniversiteli gençlerin din anlayışı (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği)
University students' understanding of religon: The case of Burdur Mehmet Akif Ersoy University
- Tez No: 1010770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din sosyolojisi, Religious sociology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Modernleşme, bireyselleşme ve sekülerleşme süreçlerinin etkisi altında üniversite gençliğinin din anlayışı, tek boyutlu ve durağan bir yapıdan ziyade çok katmanlı, esnek ve dinamik bir görünüm sergilemektedir. Nitel araştırma desenine göre yürütülen bu çalışmada, 25'i kadın ve 25'i erkek olmak üzere toplam 50 üniversite öğrencisiyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler içerik analiziyle çözümlenerek tematik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular, gençlerin din anlayışının inanç, ibadet, ahlak, dinî otorite, gündelik yaşam pratikleri, sosyal ilişkiler, tüketim alışkanlıkları, serbest zamanı değerlendirme ve siyasal tutumlar ekseninde şekillendiğini ortaya koymaktadır. Katılımcıların önemli bir kısmı dini hâlâ anlam, yönelim ve manevi dayanak kaynağı olarak görmekte; Allah, peygamberlik, Kur'an ve ahiret gibi temel inanç esaslarını büyük ölçüde korumaktadır. Bununla birlikte dinî hükümlerin güncelliği, dinî temsil biçimlerinin güvenilirliği, ibadetlerin ahlaki karşılığı ve dinî otoritenin sınırları eleştirel biçimde değerlendirilmektedir. Araştırma ayrıca dinî rehberliğin artık tek merkezli bir otoriteye dayanmadığını; aile, yakın çevre, kurumsal yapılar, dijital kaynaklar ve kişisel muhakeme arasında kurulan seçici ve denetleyici bir ilişki ağı içinde biçimlendiğini göstermektedir. Gündelik yaşamda ise dinin etkisinin bazı alanlarda güçlü, bazı alanlarda daha sınırlı ve müzakereye açık olduğu; özellikle evlilik gibi uzun vadeli kararlarda daha belirleyici hâle geldiği anlaşılmaktadır. Sonuç olarak çalışma, üniversite gençliğinin din anlayışında bir kopuş değil; bir dönüşüm, yeniden yorumlama ve bireyselleşme süreçleri içinde biçimlendiğini ortaya koymakta ve gençlik-din ilişkisine bağlamsal, bütüncül ve açıklayıcı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Under the influence of the processes of modernization, individualization, and secularization, university students' understanding of religion takes on a multilayered, flexible, and dynamic structure rather than a one-dimensional, static one. This study, conducted within a qualitative research framework, used semi-structured interviews with 50 university students, including 25 female and 25 male participants. The data obtained were analyzed through content analysis and thematically evaluated. The findings reveal that university students' understanding of religion is shaped around the axes of belief, worship, morality, religious authority, daily life practices, social relations, consumption habits, leisure activities, and political attitudes. A significant proportion of the participants still regard religion as a source of meaning, orientation, and spiritual support, and largely preserve the fundamental principles of belief such as Allah, prophethood, the Qur'an, and the hereafter. However, the contemporary relevance of religious rulings, the reliability of forms of religious representation, the moral implications of worship, and the limits of religious authority are critically evaluated. The study also demonstrates that religious guidance no longer depends on a single, centralized authority; rather, it is shaped within a selective and regulatory network of relationships among family, close social circles, institutional structures, digital sources, and personal reasoning. In daily life, the influence of religion appears strong in some areas, while in others it remains more limited and open to negotiation; it becomes particularly decisive in long-term decisions such as marriage. In conclusion, the study shows that university students' understanding of religion is characterized not by a rupture, but by processes of transformation, reinterpretation, and individualization, and it offers a contextual, holistic, and explanatory contribution to the relationship between youth and religion.