Basınç Yaralanması Riski Birincil veya İkincil Değerlendirme Aracı'nın Türkçeye uyarlanması; geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation of the Primary or Secondary Assessment Tool for Pressure Injury Risk: A validity and reliability study
- Tez No: 1010781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN KARAHAN OKUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Basınç yarası, Pressure sore
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Basınç Yaralanması Riski Birincil veya İkincil Değerlendirme Aracı'nın Türkçeye uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Metodolojik tipte tasarlanan çalışma Kasım 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini araştırmanın yapıldığı tarihler arasında hastaneye yatışı yapılan tüm hastalar, örneklemini ise 84 dahili birim, 73 cerrahi birim, 87 yoğun bakım ünitesi hastası oluşturmuştur. Dil ve kapsam geçerliği çalışmaları yapılarak ölçeğin Türkçe formu oluşturulmuştur. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalardan; Basınç Yaralanması Riski Birincil veya İkincil Değerlendirme Aracı (Pressure Ulcer Primary or Secondary Evaluation Tool Türkçe Formu), Hastalara Yönelik Tanıtıcı Bilgi ve Yara İzlem Formu, Norton Basınç Yarası Risk Tanılama Ölçeği, Braden Basınç Yarası Risk Değerlendirme Ölçeği kullanılarak veri toplanmıştır. Veriler birinci ve üçüncü günlerde, aynı anda ancak birbirinden bağımsız olarak araştırmacı ve gözlemci hemşire olmak üzere iki kişi tarafından toplanmıştır. İstatistiksel analizleri yapılarak veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Basınç Yaralanması Riski Birincil veya İkincil Değerlendirme Aracı ile Norton ölçeği arasında araştırmacı (phi= 0,773) ve gözlemci (phi=0,721) değerlendirmelerinde yüksek uyum, Braden ölçeği ile araştırmacı (0,779) ve gözlemci (0,727) değerlendirmelerinde yüksek uyum saptanmıştır. Gözlemciler arasında birinci değerlendirmede de (Cohen's Kappa= 0,833), ikinci değerlendirmede de (Cohen's Kappa= 0,882) çok iyi düzeyde uyum saptanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık analizinde cronbach alfa katsayısı gözlemci ve araştırmacı için ayrı olarak hesaplanmış =0,84-0,87 arasında bulunmuştur. Sonuç: Basınç Yaralanması Riski Birincil veya İkincil Değerlendirme Aracı geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to adapt the Pressure Injury Risk Primary or Secondary Assessment Tool into Turkish and examine its psychometric properties. Materials and Methods: This methodologically designed study was conducted between November 2024 and April 2025 at a teaching and research hospital in Istanbul. The study population consisted of all patients admitted to the hospital during the study period, and the sample consisted of 84 internal medicine patients, 73 surgical patients, and 87 intensive care unit patients. The Turkish version of the scale was developed through face and content validity studies. Data were collected from patients who met the inclusion criteria using the Pressure Ulcer Primary or Secondary Evaluation Tool (Turkish Version), Informative Information for Patients and Wound Monitoring Form, Norton Pressure Ulcer Risk Assessment Scale, and Braden Pressure Ulcer Risk Assessment Scale. Data were collected on the first and third days by two individuals, a researcher and an observer nurse, simultaneously but independently. The data were evaluated using statistical analyses. Findings: High concordance was found between the Pressure Injury Risk Primary or Secondary Assessment Tool and the Norton scale in researcher (phi= 0.773) and observer (phi=0.721) assessments, and high concordance was found between the Braden scale and researcher (0.779) and observer (0.727) assessments. Very good agreement was found among observers in the first assessment (Cohen's Kappa= 0.833) and in the second assessment (Cohen's Kappa= 0.882). In the internal consistency analysis of the scale, the Cronbach's alpha coefficient was calculated separately for the observer and researcher and found to be between =0.84-0.87. Conclusion: The Pressure Injury Risk Primary or Secondary Assessment Tool is a valid and reliable measurement tool.