Medikal turizm destinasyon imajı, anadil yatkınlığı ve tekrar ziyaret niyeti arasındaki yapısal ilişkiler: Almanya Türk diasporası üzerinde bir araştırma
Structural relationships between medical tourism destination image, native language proficiency and revisiting intention: A study on the Turkish diaspora in Germany
  1. Tez No: 1010780
  2. Yazar: FAHRİYE NALAN KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal Turizm, Destinasyon İmajı, Anadil Yatkınlığı, Tekrar Ziyaret Niyeti, Medical Tourism, Destination Image, Mother Tongue Proficiency, Revisit Intention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (disiplinlerarası) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; medikal turizm destinasyon imajının tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisinde anadil yatkınlığının aracılık etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan uluslararası sağlık turizmi yetki belgeli sağlık kuruluşlarından medikal sağlık turizmi hizmeti almış olan ve sosyal medya kanalıyla (Twitter, Instagram, Facebook, Web Siteler, Bloglar) ulaşılan uluslararası hastalar (Almanya'dan gelen diaspora Türkleri) oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise 300 uluslararası medikal turist oluşturmuştur. Katılımcılara online anket formu Türkçe dilinde uygulanmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veriler online anket tekniği ile Mart-Nisan-Mayıs 2025 tarihleri arasında kolayda örnekleme yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; medikal turizm destinasyon imajının yeniden ziyaret niyeti üzerindeki doğrudan etkisi önemlidir ve pozitiftir (p<0,01) ve medikal turizm destinasyon imajı ile yeniden ziyaret niyeti arasındaki standardize edilmiş regresyon katsayısı 0,363'tür. Medikal turizm destinasyon imajı bir birim artarsa, yeniden ziyaret niyeti de 0,363 birim artış göstermektedir. Bunun yanı sıra anadil yatkınlığı, medikal turizm destinasyon imajı ile modele dâhil edildiklerinde, medikal turizm destinasyon imajının yeniden ziyaret niyeti üzerindeki etkisi önemsiz çıkmıştır (p=0,777>0,05). Dolayısıyla anadil yatkınlığının tam aracılık etkisine işaret etmektedir. Sonuç olarak doğrulayıcı faktör analizi ile oluşturulan modelin verilere mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Yol analizi ile medikal turizm destinasyon imajının tekrar ziyaret etme niyeti üzerine etkisinde anadil yatkınlığının aracılık etkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the mediating effect of native language proficiency in the effect of medical tourism destination image on revisit intention. The research population consisted of international patients (diaspora Turks from Germany) who received medical health tourism services from international health tourism-certified healthcare institutions in Istanbul and were reached through social media channels (Twitter, Instagram, Facebook, websites, and blogs). The sample group consisted of 300 international medical tourists. An online survey form was administered to the participants in Turkish. Convenience sampling method was used in the research. Data were collected using an online survey technique using convenience sampling method between March-April-May 2025. According to the results, the direct effect of medical tourism destination image on revisit intention is significant and positive (p<0.01), and the standardized regression coefficient between medical tourism destination image and revisit intention is 0.363. If medical tourism destination image increases by one unit, revisit intention will increase 0.363 units. In addition, when native language proficiency was included in the model together with the medical tourism destination image, the effect of the medical tourism destination image on revisit intention was insignificant (p=0.777>0.05). Therefore, native language proficiency indicates a full mediating effect. Consequently, the model generated through confirmatory factor analysis was found to have an excellent fit to the data. Path analysis revealed the mediating effect of native language propensity on the effect of medical tourism destination image on revisit intention.