Göğüs hastalıkları servisi ve dahili yoğun bakım ünitesinde yatan erişkin hastalarda solunum yolu viral etkenlerinin dağılımı ve klinik sonuçlarla ilişkisi
Distribution of respiratory tract viral agents and their relationship with clinical outcomes in adult patients admitted to the chest diseases department and internal intensive care unit
- Tez No: 1010793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM YALÇINKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, viral solunum yolu enfeksiyonu, erişkin, yoğun bakım, prognoz, Lower respiratory tract infection, viral respiratory infection, adult, intensive care, prognosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları majör bir morbidite ve mortalite nedenidir. Moleküler testlerin yaygınlaşmasıyla, viral ajanların özellikle geriatrik, komorbid ve kırılgan erişkinlerde ağır klinik tablolara yol açtığı anlaşılsa da veriler sınırlıdır. Bu çalışmada; yatarak tedavi gören erişkin olgularda viral etken dağılımının saptanması ve bu etkenlerin klinik, laboratuvar ve radyolojik parametreler eşliğinde prognoza etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, göğüs hastalıkları ve dahili yoğun bakım kliniklerinde yatarak tedavi gören, solunum yolu viral paneli pozitif saptanmış erişkin olgular dahil edilmiştir. Hastaların demografik, klinik ve radyolojik-laboratuvar verileri, komorbidite ve frailty skorları, solunum desteği ihtiyaçları, sekonder ko-enfeksiyon varlığı ile klinik sonlanımları kaydedilmiştir. Çalışmada; viral etken dağılımı, mono/multiviral enfeksiyonların prognoza etkisi ve kötü klinik sonlanım prediktörleri analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 264 viral pozitif erişkin olguda en sık izole edilen etkenler İnfluenza A, Human Rhinovirus/Enterovirus ve SARS-CoV-2 idi. Hastaların 226'sında monoviral, 38'inde multiviral enfeksiyon saptandı ve etken dağılımının mevsimsel dinamiklerle anlamlı şekilde ilişkili olduğu görüldü. Monoviral ve multiviral gruplar arasında yoğun bakım endikasyonu veya mortalite açısından istatistiksel fark izlenmedi. Kötü klinik prognozun viral etken çeşitliliğinden ziyade, başvuru anındaki hastalık şiddetiyle doğrudan ilişkili olduğu saptandı. Özellikle artmış oksijen gereksinimi ve yüksek SOFA (Sequential Organ Failure Assessment) skorunun, olumsuz hastane sonlanımlarının en güçlü prediktörleri olduğu vurgulandı. Sonuç: Hastaneye yatırılan viral pozitif erişkinlerde prognozun, viral etken türünden veya multiviral tablodan ziyade, başvuru anındaki klinik hastalık şiddetiyle doğrudan ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu durum, klinik risk yaklaşımının salt mikrobiyolojik verilere dayanmaması; hastanın komorbidite yükü ve organ destek gereksinimini de içeren bütüncül bir yaklaşımla yapılması gerektiğini göstermektedir. Bulgularımızın, yüksek riskli olguların erken tanınmasına ve moleküler solunum panellerinin rasyonel kullanımına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Lower respiratory tract infections are a major cause of morbidity and mortality. Although the widespread use of molecular testing has revealed that viral agents lead to severe clinical presentations, particularly in geriatric and frail adults with comorbidities, available data remain limited. This study aimed to determine the distribution of viral agents in hospitalized adult patients and evaluate their impact on prognosis in conjunction with clinical, laboratory, and radiological parameters. Materials and Methods: This single-center retrospective study included adult patients hospitalized in the pulmonology wards and internal medicine intensive care units (ICU) who tested positive on a respiratory viral panel. Patients' demographic, clinical, laboratory, and radiological data, along with comorbidity and frailty scores, respiratory support requirements, presence of secondary co-infections, and clinical outcomes, were recorded. The study analyzed the distribution of viral agents, the impact of monoviral and multiviral infections on prognosis, and the predictors of poor clinical outcomes. Results: Among the 264 viral-positive adult patients included in the study, the most frequently isolated agents were Influenza A, Human Rhinovirus/Enterovirus, and SARS-CoV-2. Monoviral infections were detected in 226 patients, while 38 had multiviral infections. The distribution of viral agents was significantly associated with seasonal dynamics. No statistically significant differences were observed between monoviral and multiviral groups regarding ICU admission or mortality. Poor clinical prognosis was directly correlated with disease severity at admission, rather than viral diversity. Specifically, increased oxygen requirement and high Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores were highlighted as the strongest predictors of adverse hospital outcomes. Conclusion: In hospitalized viral-positive adults, prognosis is directly associated with the clinical severity of the disease at admission, rather than the specific type of viral agent or the presence of a multiviral infection. This indicates that clinical risk stratification should not rely solely on microbiological data but must adopt a holistic approach encompassing the patient's comorbidity burden and need for organ support. Our findings are expected to contribute to the early identification of high-risk patients and promote the rational clinical use of molecular respiratory panels.