Muhasebe bilgi kalitesinin stratejik karar alma üzerine etkisi: KOBİ'lerde bir araştırma
The effect of accounting information quality on strategic decision-making: A research on SMEs
- Tez No: 1010825
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN IRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Small and Medium Sized Firms
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, muhasebe bilgi kalitesinin KOBİ'lerde stratejik karar alma süreçleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada muhasebe bilgi kalitesi; doğruluk, zamanlılık, tamlık ve güvenilirlik boyutlarıyla ele alınmış; bu boyutların stratejik karar almanın rasyonelliği ile örgütsel yapıdaki hiyerarşik merkezileşme üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma Tokat ilinde faaliyet gösteren 349 KOBİ yöneticisinden elde edilen veriler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, elde edilen veriler korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Analiz sonuçları, muhasebe bilgi kalitesi ile stratejik karar alma süreçleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle bilginin“doğruluk”ve“tamlık”boyutlarının, yöneticilerin karar alma sürecindeki rasyonelliğini doğrudan ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca bulgular, hiyerarşik merkezileşme üzerinde yalnızca 'doğruluk' boyutunun pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, gelişmekte olan bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ'lerde muhasebe bilgi kalitesinin stratejik karar alma süreçleri üzerindeki rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of accounting information quality on strategic decision-making processes in small and medium-sized enterprises (SMEs). Accounting information quality is conceptualized through the dimensions of accuracy, timeliness, completeness, and reliability. The effects of these dimensions on the rationality of managerial decisions and hierarchical centralization are analyzed. Adopting a quantitative research approach, the study evaluates the data using correlation and regression analyses. The results indicate a positive and significant relationship between accounting information quality and strategic decision-making processes. Specifically, the dimensions of accuracy and completeness were found to have a direct and significant effect on the rationality of managerial decision-making. Furthermore, the findings indicate that only the accuracy dimension has a significant positive impact on hierarchical centralization. The findings reveal that the effective and comprehensive use of accounting information systems in SMEs enables managers to make more accurate decisions based on reliable and concrete data.