Vladimir Mayakovski'nin Nazım Hikmet'in sanatına etkisi
The influence of Vladimir Mayakovsky on Nâzim Hi̇kmet's art
  1. Tez No: 1010824
  2. Yazar: VALERIIA SKORYNINA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ FERHATOĞLU TAŞBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rus edebiyatı, Russian literature
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Fütürizm, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve geleneksel sanat anlayışına karşı çıkarak yeniliği, dinamizmi, hızı ve geleceği yücelten avangard bir sanat akımıdır. Sanayi devrimi, teknolojik gelişmeler ve toplumsal dönüşümlerin etkisiyle şekillenen bu akım, geçmişin estetik değerlerini reddederek modern dünyanın ruhunu sanat aracılığıyla ifade etmeyi amaçlamıştır. Özellikle şiirde dil, biçim ve anlatım olanaklarını yeniden yorumlayan fütüristler, sanatın sınırlarını genişleterek 20. yüzyıl edebiyatının gelişiminde önemli bir rol oynamışlardır. Bu çalışmada Rus Fütürist şair Vladimir Mayakovski'nin edebi mirasının Nâzım Hikmet'in sanatını ve şiir anlayışını nasıl şekillendirdiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda tezde öncelikle Rus Fütürizmi'nin temel özellikleri ve edebi eserlere yansımaları ele alınmış, ardından Vladimir Mayakovski'nin hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve Fütürist akım içerisindeki yeri değerlendirilmiştir. Bunun yanı sıra Nâzım Hikmet'in hayatı ve şiirsel mirası incelenmiş, Mayakovski ile kurduğu edebi ve ideolojik bağlar ortaya konulmuştur. İki şairin eserleri karşılaştırmalı olarak analiz edilerek ideoloji, aşk, din ve Tanrı algısı ile şiir dili ve tekniği bakımından benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiş; dönemin siyasi, kültürel ve tarihî koşullarının bu etkileşimin şekillenmesindeki rolü değerlendirilmiştir. Son olarak, Nâzım Hikmet'in eserlerinde Mayakovski'nin etkisinin belirgin olduğu gösterilmiş ve bu etkileşimin Türk ve Rus edebiyatları arasındaki kültürel etkileşime önemli bir katkı sağladığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Futurism is an avant-garde artistic movement that emerged in the early twentieth century and challenged traditional artistic conventions by glorifying innovation, dynamism, speed, and the future. Shaped by the Industrial Revolution, technological advancements, and profound social transformations, this movement rejected the aesthetic values of the past and sought to express the spirit of the modern world through art. By reinterpreting the possibilities of language, form, and expression — particularly in poetry — Futurist writers expanded the boundaries of artistic creativity and played a significant role in the development of twentieth-century literature. The present study aims to examine the influence of the literary legacy of the Russian Futurist poet Vladimir Mayakovsky on the artistic vision and poetic aesthetics of Nâzım Hikmet. To this end, the thesis first explores the fundamental characteristics of Russian Futurism and their reflection in literary works. It then analyzes Vladimir Mayakovsky's life, literary personality, major works, and position within the Futurist movement. In addition, the study investigates the life and poetic heritage of Nâzım Hikmet, highlighting the literary and ideological connections established between the two poets. Through a comparative analysis of their works, similarities and differences are identified with regard to ideology, representations of love, perceptions of religion and God, as well as poetic language and technique. Furthermore, the role of the political, cultural, and historical conditions of the period in shaping this interaction is critically assessed. The findings demonstrate that Mayakovsky's influence is distinctly evident in Nâzım Hikmet's works. Moreover, this literary interaction is shown to have made a significant contribution to the cultural exchange between Turkish and Russian literature, fostering a deeper dialogue between the two literary traditions.