Kolesistektomi sonrası safra yolu boyutlarındaki değişim
Change in bile duct diameters after cholecystectomy
- Tez No: 1010861
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ERTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koledok, koledok çapı, kolesistektomi, MRKP, ERKP, safra yolları, safra yolu dilatasyonu, Common bile duct, common bile duct diameter, cholecystectomy, MRCP, ERCP, bile ducts, bile duct dilatation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Safra kesesi ameliyatı sonrası uzun dönemde safra yollarında fizyolojik dilatasyon geliştiğini gösteren az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmadaki amaç kolesistektomi sonrası uzun süre takip edilen hastaların safra yollarındaki fizyolojik değişimi safra yollarının boyutlarını ölçerek ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Genel cerrahi polikliniklerine başvuran hastaların safra kesesi ameliyatı öncesi çekilen MRKP ile güncel MRKP lerinde ana hepatik kanal, koledok ve intrahepatik safra yolları çapları milimetre cinsinden koronal kesitte anterior-posterior olacak şekilde en geniş yeri PACS veya e-nabız sistemi üzerinden ölçüldü. Bulgular: Hastalar kolesistektomi ameliyatı üzerinden geçen süre açısından değerlendirildiğinde 5 yıl ve daha fazla süre geçen 153 (%53.1), 5 yıldan daha az süre geçen 173 (%46.9) hasta mevcuttu. Kolesistektomi ameliyatı üzerinden 5 yıldan daha fazla süre geçen hastalar ile 5 yıldan daha az zaman geçen hastaların safra yolu çapındaki değişimler Mann-Whitney U testi ile karşılaştırıldığında koledok çapındaki değişim anlamlı bulundu (p=0.013). Sonuç: Bu çalışmada safra kesesi ameliyatının safra yolu boyutlarında etkili olabileceğini göstermiştir. Ameliyat öncesi ve sonrası safra yolu boyutları istatiksel olarak artmıştır. Popülasyon bazlı çalışmalar safra yolu dilatasyonunu değerlendirmede referans alınacak safra yolu boyutlarını değerlendirmek için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: There are limited number of studies showing that physiological dilatation develops in the bile ducts in the long term after gallbladder surgery. The aim of this study is to demonstrate the physiological change in the bile ducts of patients followed for a long time after cholecystectomy by measuring the dimensions of the bile ducts. Materials and Methods: In patients who presented to general surgery outpatient clinics, the diameters of the main hepatic duct, common bile duct, and intrahepatic bile ducts were measured in millimeters at their widest point in the coronal section in the anterior-posterior direction, using PACS or the e-Nabız system, on MRCP images obtained before gallbladder surgery and on current MRCP images. Results: When the patients were evaluated in terms of the time elapsed since cholecystectomy, there were 153 (53.1%) patients with 5 years or more elapsed and 173 (46.9%) patients with less than 5 years elapsed. When the changes in bile duct diameter between patients with more than 5 years elapsed since cholecystectomy and those with less than 5 years elapsed were compared using the Mann–Whitney U test, the change in common bile duct diameter was found to be significant (p=0.013). Conclusion: This study showed that gallbladder surgery may be effective on bile duct dimensions. Bile duct dimensions before and after surgery increased statistically. Population-based studies will be guiding in evaluating the bile duct dimensions to be taken as reference in the assessment of bile duct dilatation.