Safra yolu yaralanmalarının mali boyutu
Cost of bile duct injury
  1. Tez No: 650606
  2. Yazar: OZGKIOUR PALAZ ALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİL CEM İBİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, kolesistektomi, safra yolu yaralanması, maliyet, Bile duct injury, cholecystectomy, cost, laparoscopic cholecystectomy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Karaciğer Safra Yolları Cerrahisi Birimi'nde safra yolu yaralanması nedeniyle takip edilen ve tedavi gören hastaların tedavi maliyetlerinin ortaya konulmasını, sonrasında elde edilen verilerle Türkiye deki safra yolu yaralanmalarının tahmini sayısı ile birlikte değerlendirerek ülke bütçesine projeksiyon yapılması amaçlandı. Materyal ve Metod: 2011 ve 2015 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Karaciğer Safra Yolları Cerrahisi Birimi'ne kolesistektomi sonrası safra yolları yaralanması nedeniyle başvuran 49 adet hasta çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamız retrospektif olarak dosya ve arşiv taraması şeklinde yapıldı. Kolesistektomi sonrası safra yolu yaralanması gelişen hastaların sağlık sistemine olan maliyeti İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki tedavilerinin toplam maliyetlerinin hesaplanarak bunun safra yolları yaralanması görülmeyen standart kolesistektomi yapılmış olan hastaların toplam tedavi maliyetleri ile karşılaştırılması planlandı. Sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi edinme yasası gereği elde edilecek verilerin yorumlanarak açık ve laparoskopik kolesistektomi sayıları ve sonrasında tanısı koyulan kolesistektomiye bağlı safra yolları yaralanmalarının sayısının belirlenmesi ve yaklaşık toplam maliyetinin ortaya koyulması planlandı. Bulgular: Rektospektif yapılan çalışmaya 49 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 51 (21-79) olarak bulundu. 38 (%77.6) kadın ve 11(%22.4) erkek hastanın safra yolu yaralanma dereceleri Bismuth sınıflamasına göre değerlendirildiğinde Bismuth II yaralanması olan 10 hasta (%20.4), Bismuth III yaralanmalı 19 hasta (%38.8), Bismuth IV yaralanmalı 20 hasta (%40.8) saptandı. Ameliyat edilerek tedavisi sonlanan 39 hastanın ortalama toplam hastanede yatış süresi 37 (10-111) gün ve bu hastaların ortalama toplam tedavi maliyeti 9199 TL'dir. Türkiye'de yıllık SGK'ya fatura edilen kolesistektomi ameliyatı sayısı yaklaşık 150 bindir. Çalışmamızda Türkiye'deki safra yolu yaralanması insidansının 2014 ve 2015 yılları için yıllık yaklaşık %1.5 ile 2.4 arasında olduğunu tahmin edilmiştir. Kolesistektomi sırasında safra yolu yaralanması meydana gelen hastaların tedavi maliyeti komplikasyonsuz kolesistektomiye göre yaklaşık 8 daha fazladır ve tahmin edilen yıllık toplam hasta sayısına yansıtıldığında yıllık ortalama mali boyutun 21 ila 34 milyon TL arasında olduğu hesaplanmıştır. Sonuç: Safra taşı hastalığının tedavisinde laparoskopik kolesistektomi altın standarttır. Kolesistektomi sırasında safra yolu yaralanması meydana gelmemesi için her türlü tedbir alınmalı ameliyat stratejisi bunun üzerine kurulmalıdır. Yaralanma sırasında ve sonrasında atılacak adımlar toplam tedavi maliyetini birebir etkileyeceği gibi hastanın morbidite ve mortalitesi üzerine etkileri belirgin olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the cost of treatment of patients who were treated for bile duct injury in the division of hepatobiliary surgery of the department of general surgery of Istanbul Faculty of Medicine. We also aimed to estimate the total number of bile duct injuries in Turkey per year and to make a projection to the financial load of the country. Materials and Methods: Between 2011 and 2015, 49 patients who applied to the division of hepatobiliary surgery of the department of general surgery of Istanbul Faculty of Medicine due to bile duct injury secondary to cholecystectomy were included into the study. Our study was carried out retrospectively through detailed medical records. The treatment costs of patients with biliary injury after cholecystectomy were compared with the total cost of the of patients who underwent standard cholecystectomy without any complications. Afterwards, the data obtained from the Turkish Social Security Institution were interpreted in order to determine the total number of iatrogenic bile duct injuries secondary to cholecystectomies and the total cost of definitive treatment. Findings: Forty-nine patients were included in the study. The average age was 51 (21-79). When the bile duct injury scores of 38 (77.6%) female and 11 (22.4%) male patients were evaluated according to the Bismuth classification, 10 patients (20.4%) with Bismuth II injuries, 19 patients with Bismuth III injuries (38.8%) and 20 patients with Bismuth IV injuries (40.8%) were detected. The average total cost of the patients whose definitive treatment finalized was 9199 TL. The mean of total hospital stay of these patients was 37 (10-111) days. The total number of cholecystectomies per year financed by Turkish Social Security Institution is calculated to be approximately 150.000 cases. The incidence of bile duct injury after cholecystectomy per year for the studied years 2014 and 2015 is considered to be between 1.5 and 2.4%. The mean total cost of the definitive treatment of bile duct injury secondary to cholecystectomy is app. 8 times higher than the standart uncomplicated cholecystectomy. Iatrogenic bile duct injuries load an extra 21-34 million TL to the total medical costs of Turkey per year. Conclusion: Laparoscopic cholecystectomy is gold standard in the treatment of gallstone disease. As a result, all precautions should be taken to avoid bile duct injury during cholecystectomy and the entire operation strategy should be configured according to these fact. The steps taken during and after the injury will affect the overall cost of treatment as well as have significant effects on the morbidity and mortality of the patient.