Ebu'l-Hüzeyl el-Allâf'ın Allah ve alem tasavvuru
Abu'l Hudhayl al-'Allaf's concept of God and the universe
  1. Tez No: 1010943
  2. Yazar: MERVE AĞLAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BAYRAKTAR KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelam ve Mezhepler Tarihi, Allah, Âlem, Ebu'l Hüzeyl el-Allâf, Cevher, History of Theology and Schools, Allah, Universe, Abu'l Hudhayl al-'Allaf, Jawhar
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Ebu'l-Hüzeyl El-Allâf'ın Allah Ve Âlem Tasavvuru Âlemde gördüğümüz madde insanın yüzyıllardır arka penceresini merak ettiği ve akıl yürüterek görmeye çalıştığı fiziksel bir olgu olmuştur. Bu olguya çözüm olarak atomculuk fikri türemiş ve bu konuda birçok argüman ortaya atılmıştır. Biz çalışmamızda bu argümanların biri ve ilki olan Allâf'ın atom nazariyesini Allah ve âlem perspektifinde ele aldık. Amacımız, Allâf'ı tanıtabilmek ve onun atom teorisi sayesinde o güne kadar materyalizmle özdeşleşen bir modeli nasıl tevhidin bir sembolü haline getirmiş olduğunu gözler önüne sermektir. Atomcu düşüncenin İslam dünyasında öncüsü kabul edilen ve onun cevher-araz teorisinin İslam düşüncesinde genel kabul gördüğü Allâf ile ilgili yaptığımız bu çalışma atom düşüncesinin İslam'a nasıl girdiği ve ne denli yer bulduğunu anlamamız açısından önem arzetmektedir. Atomcu düşünceye dair tüm söylenenlerin çalışmamızda yer bulmasının zorluğu sebebiyle araştırmamızı Allâf nezdinde sınırlayarak İslam atom düşüncesinin nasıl ortaya çıktığını konu edindiğimiz bu çalışmada Allâf'ın âlem anlayışı tevhit ve adl ilkeleri çerçevesinde ele alınmış ve onun tek maksadının Allah'ı mahlukattan tenzih ederek taaddüdü kudemaya düşmemek olduğu ortaya konulmuştur. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılmış, doküman analizi yöntemi kullanılarak nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Sonuç olarak Allâf'ın âlemi, Yaratıcı'nın mutlak kudretine işaret eden bir delil olarak yorumladığı görülmüştür. O, Allah'ın evrendeki mutlak hâkimiyetine inanarak tüm fiillerde Allah'ın dışında zorunlu bir sebebin bulunmadığını göstermeye çalışmıştır. Bu bağlamda fizikî evreni meydana getiren atomları, bölünemeyen ve boyutsuz en küçük cüz olarak tanımlamıştır. Allâf'a göre, cevherler evrendeki bölünemez temel varlık birimleri iken, arazlar yalnızca bir cevher üzerinde var olabilir ve kendi başlarına bağımsız bir varlığa sahip değildir. Bu çerçevede cisimler, cevher ve arazın birlikteliğiyle anlam kazanır; atomlar sonlu sayıda olup, her birinin arazlarla birlikte varlığı evrenin düzenli yapısını oluşturur. Ayrıca arazların süreksizliği, yani her an Allah tarafından yeniden yaratılması, Muʿtezilî ontolojideki sürekli yaratma ilkesini yansıtır. Allâf'ın“cüz'ün lâ yetecezzâ”terkibiyle ortaya koyduğu bu teori, Yunan felsefesindeki atomcu ve materyalist görüşlere karşı onların yöntemlerini kullanarak tevhidi destekleyen bir mahiyet kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Abu'l Hudhayl al-'Allaf's Concept of God and the Universe The matter we observe in the universe has long been a physical phenomenon whose underlying nature humans have been curious about for centuries and have attempted to understand through rational inquiry. In response to this phenomenon, the idea of atomism emerged, and numerous arguments were proposed regarding it. In this study, we examine one of the earliest of these arguments, Allāf's theory of atomism, from the perspective of God and the universe. Our aim is to introduce Allāf and to demonstrate how, through his atom theory, he transformed a model previously associated with materialism into a symbol of tawḥīd. This study on Allāf—who is considered a pioneer of atomistic thought in the Islamic world and whose jawhar–ʿaraḍtheory gained general acceptance in Islamic thought—is significant for understanding how atomistic thought entered Islamic intellectual tradition and the extent to which it found a place within it. Since it would be difficult to include every claim related to atomistic thought within the scope of this study, our research has been limited to Allāf. Within this framework, the emergence of Islamic atomism is examined through Allāf's understanding of the universe, which is analyzed within the principles of tawḥīd and ʿadl (divine justice). It is argued that his primary objective was to exalt God above creation and to avoid the notion of the multiplicity of eternal entities (taʿaddud al-qudamāʾ). In order to achieve these aims, a literature review was conducted, and a qualitative research method based on document analysis was employed. As a result, it has been observed that Allāf interpreted the universe as evidence of the absolute power of the Creator. Believing in God's absolute sovereignty over the universe, he attempted to demonstrate that there is no necessary cause behind actions other than God. Within this framework, he defined the atoms that constitute the physical universe as the smallest indivisible and dimensionless particles. According to Allāf, jawāhir are the indivisible fundamental units of existence in the universe, whereas aʿrāḍ can only exist upon a substance and do not possess independent existence on their own. In this context, bodies acquire meaning through the union of substance and accident. Atoms are finite in number, and their existence together with accidents forms the ordered structure of the universe. Furthermore, the discontinuity of accidents—meaning that they are recreated by God at every moment—reflects the principle of continuous creation within Muʿtazilite ontology. The theory that Allāf formulated through the concept of al-juzʾ alladhī lā yatajazzaʾ (the indivisible particle) assumed a form that supported tawḥīd by employing the methods of Greek atomistic and materialist philosophy in opposition to them.