Yapı kayıt belgesinin hukuki niteliği ve yargısal denetimi
The legal nature of the building registration certificate and its judicial review
  1. Tez No: 1010964
  2. Yazar: CAFER SELEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Affı, İmar Barışı, Yapı Kayıt Belgesi, İdari İşlem, İmar Hukuku, Yargısal Denetim, Kent imar planı, İdare hukuku, İdari işlemler, İmar, İmar Affı Kanunu, İmar Kanunu, İmar düzeni, İmar hakları, Zoning Amnesty, Zoning Peace, Building Registration Certificate, Administrative Act, Zoning Law, Judicial Review, Urban reconstruct plan, Administrative law, Administrative processes, Reconstruction, Constitutional Amnesty Law, Building Law, Development amnesty, Zoning order, Development rights
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada İmar Barışı olarak adlandırılan 7143 sayılı Kanun ile getirilen Yapı Kayıt Belgesinin hukuki niteliği ve bu belgeye ilişkin yargısal denetim süreçleri incelenmiştir. Çalışmamız, Yapı Kayıt Belgesi uygulamasının hem normatif hem de yargısal boyutlarına dikkat çekerek, mevzuat eksikliklerinin giderilmesine ve yargı içtihatlarının yeknesaklaştırılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde imar affı kavramı, Türkiye'deki tarihi gelişimi ve yeni bir kavram olan Yapı Kayıt Belgesi uygulaması ele alınmıştır. İkinci bölümde Yapı Kayıt Belgesinin idare hukuku açısından niteliği, geçerlilik süresi, iptali ve belgede yer alan beyanların doğruluğuna dayalı sorunlar irdelenmiştir. Son bölümde ise Yapı Kayıt Belgesinin ve bu belgeye dair idari işlemlerin yargısal denetimi, mahkeme kararlarının etkisi ve uygulanmasındaki hukuki tartışmalara yer verilmiştir.Çalışmamızda İmar Barışı düzenlemesi, imar affı niteliği taşısa da önceki düzenlemelerden amaç, kapsam ve uygulama bakımından farklılaştığı tespit edilmiştir. Yapının başvurucunun beyanı esas alınmak suretiyle kayıt altına alınması, başvuru üzerine belgelerin otomatik olarak düzenlenmesi ve denetim ve incelemenin sonraya bırakılmış olması, hukuki belirsizlikleri artırmıştır. Başta kat mülkiyetine tabi taşınmazlardaki ortak alanlar ve özel kanunla korunan alanlar olmak üzere uygulama alanlarında idare-yargı çelişkilerine yol açmıştır. Yargı kararları arasında ortaya çıkan içtihat farklılıkları ve Yapı Kayıt Belgesi işleminin bölünebilirlik tartışmaları, mevzuattaki boşluklardan kaynaklanmaktadır. Bu çerçevede, Yapı Kayıt Belgesi müessesesinin hukuki güvenlik ve normlar hiyerarşisi ilkeleri doğrultusunda yeniden yapılandırılması, tespit edilen sorun alanlarına ilişkin kanuni düzenlemeler getirilmesi gerektiği düşünülmektedir. Çalışmamız, bu yönüyle normatif eksikliklerin giderilerek Yapı Kayıt Belgesine ilişkin hukuki belirliliğin tesisi ve yargısal istikrarın sağlanmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the legal nature of the Construction Registration Certificate(Yapı Kayıt Belgesi) introduced with Law No. 7143, known as the Zoning Peace (İmar Barışı), and the judicial review processes related to this certificate are examined. Our study seeks to contribute to addressing the legal gaps and ensuring the uniformity of judicial precedents by drawing attention to both the normative and judicial dimensions of the Building Registration Certificate practice. The study consists of three sections. In the first section, the concept of zoning amnesty, its historical development in Turkey, and the implementation of the Construction Registration Certificate as a new concept are discussed. In the second section, the nature of the Construction Registration Certificate in terms of administrative law, its validity period, cancellation, and problems arising from the accuracy of the declarations stated in the certificate are analyzed. In the final section, the judicial review of the Construction Registration Certificate and the administrative acts related to this certificate, the impact of court decisions, and the legal debates regarding its implementation are addressed. Our study reveals that although the Zoning Peace regulation bears the characteristics of a zoning amnesty, it differs from previous regulations in terms of purpose, scope, and application. The fact that the structure is registered based on the applicant's declaration, that documents are automatically issued upon application, and that inspection and examination are deferred has increased legal uncertainties. This has led to conflicts between administration and judiciary, particularly in areas subject to condominium ownership and those protected by special laws. The differences in judicial precedents and the discussions on the divisibility of the Construction Registration Certificate stem from gaps in the legislation. In this context, it is considered necessary to restructure the Construction Registration Certificate mechanism in accordance with the principles of legal certainty and the hierarchy of norms, and to introduce legal regulations addressing the identified problem areas. In this regard, our study aims to contribute to the establishment of legal certainty and judicial stability regarding the Construction Registration Certificate by addressing normative deficiencies.