Adana Karataş ilçesi atıl balık ağlarının tekstil sanatı ve moda tasarımında ileri dönüşüm potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the upcycling potential of abandoned fishing nets in the Karataş district of Adana for textile art and fashion design
- Tez No: 1010975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE CERANOĞLU TERECE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adana, atıl balık ağı, Karataş, moda, tasarım, Adana, discarded fishing net, Karataş, fashion, design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Günümüzde çevresel sorunlar, sürdürülebilirlik kavramını tasarım disiplinlerinin merkezine yerleştirmiştir. Deniz kirliliği, özellikle plastik ve sentetik atıklar nedeniyle küresel ölçekte önemli bir problem hâline gelmiştir. Balıkçılık faaliyetleri sonucunda denizlere terk edilen veya kullanım ömrünü tamamladığı için atıl duruma dönüşen balık ağları, deniz canlıları ve ekosistem üzerinde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Araştırmada, Adana ili Karataş ilçesinde bulunan ve atıl duruma dönüşen balık ağlarının sürdürülebilir tasarım, ileri dönüşüm ve yeniden kullanma yaklaşımları çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda balık ağlarının deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkileri ele alınmış; bu atıkların tasarım yoluyla çevresel farkındalık yaratan sanatsal ve işlevsel ürünlere dönüştürülebilme potansiyeli incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel yöntem kullanılmış; balık ağlarının teknik yapısı, denizlerdeki kullanım biçimleri ve atıl hâle gelme süreçleri literatür taraması yoluyla açıklanmıştır. Ayrıca atıl balık ağlarının ileri dönüşüm ve yeniden kullanım kapsamında değerlendirildiği ulusal ve uluslararası örnekler incelenmiştir. Araştırmanın uygulama aşamasında uygulamaya dayalı araştırma yöntemi benimsenmiş; sürdürülebilir tasarım ilkeleri doğrultusunda atıl balık ağları kullanılarak çevresel farkındalık temalı beş adet yerleştirme sanatı çalışmaları üretilmiştir. Bunun yanı sıra iç mekân tekstillerinde kullanılabilir ürün tasarımları (bir adet tekstil duvar panosu, iki adet dekoratif obje, bir adet runner, altı adet bardak altlığı ve bir adet abajur) ile giyilebilir (korse) ve takılabilir ürün (şapka, eldiven, çanta) örnekleri (Palegia koleksiyonu) geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda, atıl balık ağlarının çevresel bir sorun olmanın ötesinde, sürdürülebilir ve yenilikçi tasarım uygulamaları için alternatif bir malzeme kaynağı olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca çevresel farkındalık yaratmaya yönelik sanatsal ve tasarımsal uygulamaların, sürdürülebilirlik bilincinin yaygınlaşmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, environmental problems have placed the concept of sustainability at the center of design disciplines. Marine pollution, particularly due to plastic and synthetic waste, has become a significant global problem. Fishing nets abandoned in the seas as a result of fishing activities, or those that have become derelict after reaching the end of their lifespan, pose serious threats to marine life and ecosystems. This research aims to re-evaluate derelict fishing nets located in the Karataş district of Adana province within the framework of sustainable design, recycling, and upcycling approaches. In this context, the negative impacts of fishing nets on the marine ecosystem are addressed; and the potential of transforming these wastes into artistic and functional products that raise environmental awareness through design is examined. The research employed a descriptive method from qualitative research methods; the technical structure of fishing nets, their uses in the seas, and the processes by which they become derelict were explained through a literature review. Furthermore, national and international examples of derelict fishing nets being evaluated within the scope of recycling and upcycling were examined. In the application phase of the research, an application-based research method was adopted; five installation art works with an environmental awareness theme were produced using derelict fishing nets in accordance with sustainable design principles. In addition, product designs suitable for interior textiles (one textile wall panel, two decorative objects, one runner, six coasters, and one lampshade) and wearable (corset) and attachable product examples (hat, gloves, bag) (Palegia collection) have been developed. The research revealed that discarded fishing nets, beyond being an environmental problem, are an alternative material source for sustainable and innovative design applications. Furthermore, it is believed that artistic and design applications aimed at raising environmental awareness will contribute to the spread of sustainability consciousness.