Resim-iş eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin yapay zekaya yönelik görüşlerin incelenmesi
An analysis of the views of students in the department of art education regarding artificial intelligence
- Tez No: 1010997
- Danışmanlar: PROF. DR. ABBAS KETİZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojisi, Görsel sanatlar, Görsel sanatlar eğitimi, Güzel sanatlar, Güzel sanatlar fakülteleri, Modern resim sanatı, Çok alanlı sanat eğitimi yöntemi, Öğrenci görüşleri, İnsan-yapay zeka etkileşimi, Education technology, Visual arts, Visual arts education, Fine arts, Fine arts faculty, Modern painting art, Multi-disciplinary art education method, Opinions of students, Human-artificial intelligence interaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Resim-İş eğitimi bağlamında yapay zekâ teknolojilerinin işlevlerini, öğrenciler üzerindeki etkilerini ve düşüncelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin yapay zekâ teknolojilerinin sanatsal üretim, sanat eğitimi ve öğretmenlik mesleğine yansımalarına ilişkin görüşlerini belirlemektir. Günümüzde yapay zekâ destekli araçlar, tasarım süreçlerinde giderek daha yaygın biçimde kullanılmakta; fikir geliştirme, görsel üretim, sunum hazırlama ve zaman yönetimi gibi çeşitli alanlarda destek sağlamaktadır. Ancak bu teknolojilerin, yaratıcı bireylerin mesleki başarılarını nasıl etkilediği, özgünlük ve yaratıcılık gibi temel nitelikler üzerindeki yansımaları hâlihazırda tartışmalı bir konudur. Bu doğrultuda hazırlanan tez çalışmasında, yapay zekânın Resim-İş eğitimindeki işlev ve etkileri, öğrencilerin görüşleri ile ele alınmıştır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması yaklaşımı ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2025 yılı itibarıyla Gazi Üniversitesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan, 3. ve 4 sınıf 50 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma üç hafta sürmüştür. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve MAXQDA 2022 yazılımı kullanılarak içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Kodlar tümevarımsal bir yaklaşımla temalaştırılmış; analiz güvenilirliği, bağımsız kodlayıcılar arasında %85'in üzerinde uyum sağlanarak güvence altına alınmıştır. Elde edilen bulgular, Resim-İş Eğitimi öğrencilerinin yapay zekâyı ağırlıklı olarak gündelik akademik ve sanatsal pratiklerde işlevsel bir yardımcı olarak gördüklerini göstermektedir. Katılımcılar, yapay zekâ uygulamalarını özellikle fikir geliştirme, bilgiye erişim ve zaman yönetimi gibi alanlarda yararlı bulmaktadır ancak özgünlük, yaratıcılığın sınırlandırılması ve etik sorunlar gibi konularda önemli kaygılar taşımaktadır. Öğrenciler, yapay zekânın sanat üretiminde ve sanat eğitiminde tamamen dışlanmaması gerektiğini düşünmekte, fakat kullanım biçiminin, etik sınırlarının ve pedagojik gerekçelerinin net şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Katılımcıların büyük bölümüde, yapay zekânın sanat öğretmenliği mesleğini tamamen ortadan kaldırmayacağı görüşündedir. Araştırma sonuçları, öğrenciler yapay zekâyı fırsat ve riskleriyle birlikte ele almakta ve özgünlük, emek ile pedagojik etkileşimin korunmasına öncelik vermektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the functions of artificial intelligence technologies in the context of Art Teaching, their effects on students, and their thoughts. The purpose of this research is to determine the views of students in the Department of Art Teaching regarding the reflections of artificial intelligence technologies on artistic production, art education, and the teaching profession. Today, AI-supported tools are increasingly used in design processes and provide support in various areas such as idea development, visual production, presentation preparation, and time management. However, how these technologies affect the professional success of creative individuals and their reflections on fundamental qualities such as originality and creativity is still a controversial issue. In this thesis study prepared in this direction, the functions and effects of artificial intelligence in Art Teaching were addressed through the views of students. The research was conducted with the case study approach, which is one of the qualitative research designs. The study group consists of 50 3rd and 4th year students who, as of 2025, are studying in the Department of Art Teaching at Gazi University. The research lasted three weeks. The data were collected through a semi-structured interview form and evaluated by content analysis using MAXQDA 2022 software. The codes were themed with an inductive approach; the reliability of the analysis was ensured by achieving over 85% agreement between independent coders. The findings obtained show that Art Teaching students predominantly see artificial intelligence as a functional assistant in everyday academic and artistic practices. The participants find artificial intelligence applications useful especially in areas such as idea development, access to information, and time management; however, they have significant concerns about issues such as originality, the limitation of creativity, and ethical problems. The students think that artificial intelligence should not be completely excluded from artistic production and art education, but they emphasize that the way it is used, its ethical boundaries, and its pedagogical justifications should be clearly determined. The majority of the participants also hold the view that artificial intelligence will not completely eliminate the art teaching profession. The results of the research show that students address artificial intelligence together with its opportunities and risks and prioritize the protection of originality, labor, and pedagogical interaction.