Herbst ve Twin Blok apareylerinin mandibular kemik yapısı üzerindeki etkisi: Fraktal analiz çalışması
The effect of Herbst and Twin Block appliances on mandibular bone structure: A fractal analysis study
  1. Tez No: 1011000
  2. Yazar: BURAK YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMED TAHA ALPAYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktal Analiz, Fonksiyonel Ortopedik Tedavi, Herbst Apareyi, Twin Blok, İskeletsel Sınıf II, Ortodonti, Fractal Analysis, Functional Orthopedic Treatment, Herbst Appliance, Twin Block, Skeletal Class II, Orthodontics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, büyüme ve gelişim dönemindeki iskeletsel Sınıf II maloklüzyona sahip bireylerde uygulanan Twin Blok ve Herbst fonksiyonel ortopedik apareylerinin mandibular ve maksillar trabeküler kemik yapısı üzerindeki etkilerini fraktal analiz (FA) yöntemi ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya toplam 103 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar uygulanan tedavi yöntemine göre üç gruba ayrılmıştır: Twin Blok (n=37), Herbst (n=32) ve sabit ortodontik tedavi uygulanan kontrol grubu (n=34). Tüm bireylerin tedavi öncesi (T0) ve fonksiyonel tedavi sonrası (T1) alınan panoramik radyografileri değerlendirilmiştir(Kontrol grubunda sabit tedavi öncesi ve sonrası alınan panoramik radyografiler değerlendirilmiştir). Mandibula ve maksilladan seçilen dokuz farklı ilgi alanında (ROI) fraktal boyut (FB) değerleri, ImageJ yazılımında kutu sayma yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık katsayıları ile değerlendirilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda eşleştirilmiş örneklem t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda tek yönlü ANOVA ve Tukey post-hoc testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Tedavi süresi bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Çoğu ROI'de tedavi öncesi ve sonrası FB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim saptanmamıştır (p>0,05). Twin Blok grubunda mandibular kanin ve premolar bölgesinde (ROI-5) FB değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlenmiştir (p<0,05). Herbst grubunda ise sağ mandibular kondil bölgesinde (ROI-1) FB değerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda sınırlı sayıda bölgede farklılık saptanmış, ancak ROI'lerin büyük kısmında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) değerleri ölçümlerin yüksek güvenilirliğe sahip olduğunu göstermiştir (p<0,001). Sonuç: Fonksiyonel ortopedik tedavi, trabeküler kemik yapısında genel bir değişime yol açmamıştır. Bununla birlikte, Twin Blok ve Herbst apareylerinin belirli anatomik bölgelerde lokal kemik değişimleri ile ilişkili olabileceği görülmüştür. Fraktal analiz yöntemi, fonksiyonel ortopedik tedavi sonrası bölgesel kemik adaptasyonlarının değerlendirilmesinde yardımcı bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of Twin Block and Herbst functional orthopedic appliances on mandibular and maxillary trabecular bone structure in individuals with skeletal Class II malocclusion during the growth and development period, using the fractal analysis (FA) method. Materials and Methods: A total of 103 individuals were included in this retrospective study. The participants were divided into three groups according to the treatment modality: Twin Block (n=37), Herbst (n=32), and a control group treated with fixed orthodontic appliances (n=34). Panoramic radiographs taken before treatment (T0) and after functional treatment (T1) were evaluated for all individuals (in the control group, panoramic radiographs taken before and after fixed orthodontic treatment were assessed). Fractal dimension (FD) values were calculated from nine different regions of interest (ROIs) selected from the mandible and maxilla using the box-counting method in ImageJ software. The normality of the data distribution was assessed using skewness and kurtosis coefficients. Paired samples t-test was used for intra-group comparisons, while one-way ANOVA and Tukey post-hoc test were used for inter-group comparisons. The level of significance was set at p<0.05. Results: No statistically significant difference was found between the groups in terms of treatment duration (p>0.05). In most ROIs, no statistically significant change was observed in FD values between pre- and post-treatment measurements (p>0.05). In the Twin Block group, a statistically significant decrease in FD values was observed in the mandibular canine and premolar region (ROI-5) (p<0.05). In the Herbst group, a statistically significant increase in FD values was detected in the right mandibular condyle region (ROI-1) (p<0.05). Inter-group comparisons revealed differences in a limited number of regions; however, no statistically significant differences were observed in the majority of ROIs. Intraclass correlation coefficient (ICC) values indicated high reliability of the measurements (p<0.001). Conclusion: Functional orthopedic treatment did not result in a general change in trabecular bone structure. However, Twin Block and Herbst appliances may be associated with localized bone changes in specific anatomical regions. Fractal analysis can be used as an auxiliary tool for evaluating regional bone adaptations following functional orthopedic treatment.