Metin dil bilimsel açıdan geleneksel metin ve dijital metin karşıtlığı bağlamında okuma-anlama sorunları ve çözüm önerileri
Reading-comprehension problems and solution suggestions in the context of traditional text and digital text from a textlinguistic perspective
  1. Tez No: 1011009
  2. Yazar: MÜNİRE ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ekran okuma, Kağıttan okuma, Metin dil bilim, Screen reading, Reading from paper, Text linguistics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, metin dil bilimsel kuram çerçevesinde geleneksel (kâğıt temelli) ve dijital (ekran temelli) okuma biçimlerinin okuduğunu anlama süreçleri üzerindeki etkisini incelemek ve bu süreçte ortaya çıkan güçlükleri belirleyerek çözüm önerileri geliştirmektir. Metin dil bilim, metinlerin yapısal ve anlamsal örgütlenmesini merkeze alarak metin-anlam ilişkisini açıklayan kuramsal bir alan olarak çalışmaya temel oluşturmuştur. Araştırma, nitel bulguların nicel verilerle desteklendiği durum çalışması (case study) stratejisine dayalı gömülü desen (embedded design) modeline göre tasarlanmıştır. Bu tasarım kapsamında, araştırmanın nitel boyutunda 116 öğrenciyle çalışılarak katılımcıların okuma deneyimleri, tercihleri ve gerekçeleri derinlemesine incelenmiştir. Araştırmaya destekleyici bir veri kaynağı olarak gömülen nicel boyutta ise 60 öğrenci yer almıştır. Nitel bulgular, katılımcıların büyük ölçüde geleneksel okumayı tercih ettiğini; bu tercihin temelinde ise fiziksel etkiler, dikkat dağıtıcı unsurlar ve dokunsal deneyimin sağladığı bilişsel katkıların olduğunu göstermektedir. Kuramsal düzlemde ise geleneksel metinlerin doğrusal yapısının metin içi bağlaşıklık ve bağdaşıklık/tutarlılık süreçlerini kolaylaştırdığı belirlenmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda uygulanan okuduğunu anlama testinin psikometrik özellikleri incelenmiş; madde güçlük ve ayırt edicilik indekslerinin uygun düzeyde olduğu saptanmıştır. Bu ölçme aracı, nitel bulgulardan elde edilen durumu ampirik verilerle bütünlemek ve sonuçların tutarlılığını test etmek amacıyla kullanılmıştır. Verilerin normallik varsayımları çarpıklık ve basıklık analizleri ile sağlanmış ve dağılımın normal olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda yapılan bağımsız örneklem t-testi sonucunda geleneksel okuma lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiş; hesaplanan Cohen's d değeri ise bu farkın etki büyüklüğünü ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, geleneksel okumanın dijital okumaya kıyasla okuduğunu anlama üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu durumun, dijital okuma ortamlarının bilişsel yükü artıran yapısı ve dikkat dağıtıcı unsurları ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu kapsamda, dijital okuma ortamlarının öğrenme verimliliğini artıracak şekilde tasarlanması ve geleneksel ile dijital okuma biçimlerini dengeli biçimde içeren hibrit okuma yaklaşımlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the impact of traditional (paper-based) and digital (screen-based) reading styles on reading comprehension processes within the framework of text linguistic theory, and to identify the difficulties encountered in this process and develop solutions. Text linguistics, as a theoretical field that explains the text-meaning relationship by focusing on the structural and semantic organization of texts, forms the basis of this study. The research is designed according to an embedded design model based on a case study strategy where qualitative findings are supported by quantitative data. Within this design, 116 students were studied in the qualitative dimension of the research, and their reading experiences, preferences, and reasons were examined in depth. 60 students participated in the quantitative dimension, which was embedded as a supporting data source for the research. The qualitative findings show that participants largely prefer traditional reading; this preference is based on physical effects, distracting elements, and the cognitive contributions provided by tactile experiences. On a theoretical level, it was determined that the linear structure of traditional texts facilitates intratextual cohesion and coherence processes. The psychometric properties of the reading comprehension test applied in the quantitative dimension of the research were examined; it was determined that the item difficulty and discrimination indices were at an appropriate level. This measurement tool was used to integrate the situation obtained from qualitative findings with empirical data and to test the consistency of the results. The normality assumptions of the data were ensured with skewness and kurtosis analyses, and the distribution was determined to be normal. Accordingly, the independent samples t-test revealed a significant difference in favor of traditional reading; the calculated Cohen's d value revealed the effect size of this difference. The findings show that traditional reading has a stronger effect on reading comprehension compared to digital reading. This situation is thought to be related to the cognitive load-increasing structure and distracting elements of digital reading environments. In this context, it is recommended that digital reading environments be designed to improve learning efficiency and that hybrid reading approaches incorporating both traditional and digital reading styles be developed.