A study on the relationship between work addiction, employee well-being and work engagement
İş bağımlılığı, çalışan refahı ve işe adanmışlık arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 1011010
  2. Yazar: EZGİ DALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı, İş bağımlılığı, İş tutkusu, Yaşam tarzı, Ölçekler, Occupational health, Work addiction, Passion for work, Lifestyle, Scales
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmaya çok fazla zaman ayıran, ailesini, sosyal ilişkilerini unutan, bazen de kendi sağlığını ihmal eden insanlar çok yaygındır. Bu kişiler, çoğu zaman partnerleriyle yaşadıkları anormal ilişkinin farkında olmadan, hem fiziksel, duygusal hem de sosyal olarak çektikleri semptomlar hakkında iddialarda bulunmaktadırlar. Bu şekilde, çalışma bağımlısı bir kişinin, zamanının önemli bir kısmını işte geçirmek gibi çeşitli karakteristik davranış kalıpları sergilediğini (Spence ve Robbins, 1992) ve bu nedenle sosyal, aile ve iş düzeyinde olumsuz sonuçlara maruz kalmaktadırlar. Bu kişiler boş zaman geçirme (Scott, Moore ve Miceli, 1997), işlerinde, kendi gereksinimlerinin ve kendi ekonomik ihtiyaçlarının ötesinde yüksek beklentilere sahip olma (Scott ve diğerleri, 1997), işe ihtiyaç duyduğundan daha fazla enerji ayırma (Andreassen, Ursin ve Eriksen) , 2007) ve işte olmadıkları zamanlarda bile işle ilgili konuları düşünmektedirler (Scott ve diğerleri, 1997). Bazı kişiler yaptıkları iş faaliyeti konusunda fazla tutkulu hareket etmektedirler ve bizi bu konuyu araştırmaya iten olgu, bir kişinin tutkulu olduğu bir işin sonunda onları bir bağımlıya dönüştürebileceği fikridir. Başka bir unsur ise, iş dünyasında bu konuda çok az araştırma bulunmaktadır. Bu unsur ilgili olarak, filozofların zaten“tutku”ile çok ilgilendiklerini ancak romantik aşka atıfta bulunduklarını ve tarih boyunca bu tutku kavramına ilişkin iki farklı duruşun sürdürüldüğünü (Rony, 1990) belirtebiliriz; bu tutku, tutkudan etkilenen insanlar bir tür acı yaşamaktadırlar ve tutkularının kölesi olduklarından akıl ve kontrol kaybını beraberinde getirmektedir. İş Bağımlılığı ile İş Tutkusu arasındaki ilişkileri analiz ettiğimiz bu araştırma da işte bu bağlamda yer almaktadır. Bunun için iki genel hedef belirlenmiştir. Bunlardan ilki, Vallerand ve Houlfort'un (2003) Çalışma Tutkusu Ölçeği (PTW) ve Walker ve Hill-Polerecky'nin (1996) Yaşam Tarzı Anketi (HPLP-II) olmak üzere iki ölçeğin uyarlanmasından oluşmaktadır. Bu ilk amaç kapsamında İş Tutkusu ile İş Bağımlılığının farklı yapılar olup olmadığı da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
People who dedicate too much time to work, forgetting family, social relationships and sometimes neglecting their own health. These people made a claim about the symptoms they were suffering, both physically, emotionally and socially, most of the time without being aware of the abnormal relationship they were having with their partner. In this way, we found that a person addicted to work presents several characteristic behavioral patterns such as spending a significant amount of time at work (Spence and Robbins, 1992) and because of this they suffered negative consequences at the social, family and work level, leisure (Scott, Moore and Miceli, 1997), having high expectations in their work, beyond its requirements and their economical necessities (Scott et al., 1997), dedicating increased engagement to work than it requires (Andreassen, Ursin and Eriksen, 2007), and they also worry related to work issues although they are outside of work (Scott et al., 1997). Some of them were passionate about what they were doing, and it was the idea that something a person is passionate about could end up turning them into an addict that led me to investigate this. another construct, finding that there was very little research on it in the world of work. Regarding this construct, we found that philosophers had already been very interested in“passion”but referring to romantic love and that throughout history two different positions had been maintained regarding this concept of passion (Rony, 1990), one of a negative nature that postulates which passion requires a decline in reasoning and control. It is in this context where this research is located, in which we analyze the relationships between Work Addiction and Passion for Work. For this, two general objectives were set. The first of them consists of the adaptation of two scales, the scale of Passion for Work Scale (PTW) developed by Vallerand and Houlfort (2003) and the Lifestyle Questionnaire (HPLP-II) developed by Walker & Hill-Polerecky (1996). Within this first objective, it is also determined whether Passion for Work and Work Addiction are different constructs.