Ortaokul matematik öğretmenlerinin istatistik bağlamında matematiksel modelleme etkinlikleri üzerine çalışma, tasarlama ve uygulama süreçlerinin incelenmesi
An investigation of middle school mathematics teachers' processes of studying, designing and implementing mathematical modeling activities in a statistical context
  1. Tez No: 1011012
  2. Yazar: HURİYE TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Matematiksel modelleme, Öğretim, İstatistik öğretimi, Education, Mathematical modelling, Teaching, Statistics instruction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ortaokul matematik öğretmenlerinin istatistik bağlamında matematiksel modelleme etkinlikleri üzerine çalışma, tasarlama ve uygulama süreçlerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada tasarım tabanlı araştırma yönteminden çok katlı öğretim deneyi benimsenmiştir. Araştırmaya 2022-2023 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan beş ortaokul matematik öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın verileri modelleme etkinlikleri, görüşmeler, dokümanlar, video-ses kayıtları, gözlemler ve alan notları aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğretmenlerin modelleme yeterliklerini ortaya çıkarmak için Blum ve Kaiser (1997)'in çerçevesi ile Kaya ve Keşan (2022)'ın geliştirdiği modelleme yeterliklerine yönelik dereceli puanlama anahtarı kullanılmıştır. Tasarlanan etkinliklerin analizi ise üç ana başlık altında (Etkinliğin bileşenleri, etkinliği hazırlama prensipleri ve istatistiksel kavramı/kavramları yansıtıp yansıtmaması) incelenmiştir. Öğretmenlerin gerçekleştirdikleri uygulamalarda modelleme yeterliğini dikkate alma düzeyleri de yine Blum ve Kaiser (1997)'in çerçevesi yardımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, öğretmenlerin teorik eğitimden önce bilgi ve becerilerinde çeşitli eksiklikler olduğunu göstermiştir. Ancak eğitimden sonra öğretmenlerin bilgi ve becerilerinde istenilen düzeyde olmasa da olumlu değişimler gözlenmiştir. Öğretmenlerin modelleme etkinliklerine ilişkin modelleme yeterliklerinin ilk üç yeterlikte uygun yaklaşım sergileyebildiklerini, yorumlama yeterliğinde kısmen uygun yaklaşım sergilediklerini ama doğrulama yeterliğine ilişkin neredeyse hiçbir etkinlik çözümünde çalışma yapmadıkları gözlenmiştir. Öğretmenlerin etkinlikleri bileşenler ve prensiplere uygun olarak hazırlayabildikleri ancak istatistiksel kavramları işe koşmakta zorlandıkları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin gerçekleştirdikleri sınıf uygulamalarında ise modelleme yeterliklerinin ilk dördünü dikkate aldıkları gözlemlenirken son yeterliği dikkate almakta zorlanmışlardır. Elde edilen sonuçlardan hareketle öğretmenlerle kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiği önerisi dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined middle school mathematics teachers' processes of studying, designing, and implementing mathematical modeling activities within a statistical context. Using a multi-tiered teaching experiment based on a design-based research approach. Five middle school mathematics teachers employed by the Ministry of National Education participated in the study during the 2022–2023 academic year. Data were gathered through modeling activities, interviews, documents, recordings, observations, and field notes, and analyzed using descriptive and content analysis. Teachers' modeling competencies were evaluated using Blum and Kaiser's (1997) framework and Kaya and Keşan's (2022) rubric. Designed activities were analyzed in terms of their components, design principles, and representation of statistical concepts. The extent to which teachers considered modeling competencies during the implementation phase was also analyzed using Blum and Kaiser's (1997) framework. The findings revealed that before the theoretical training, teachers had various deficiencies in their knowledge and skills. However, after the training, positive changes were observed, although not at the desired level. It was found that teachers demonstrated appropriate approaches for the first three modeling competencies, partially appropriate approaches for the interpretation competency, and almost no engagement with the validation competency in their activity solutions. While teachers were able to design activities in accordance with the components and principles, they had difficulty integrating statistical concepts. In classroom implementations, teachers were observed to consider the first four modeling competencies but struggled with the final one. Based on the findings, it was suggested that more comprehensive studies should be conducted with teachers.