Hidropriming süresinin silajlık mısırın bazı verim ve kalite parametreleri üzerine etkisi
Effect of hydropriming duration on some yield and quality parameters of silage maize
- Tez No: 1011039
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hidropriming, silajlık mısır, ham protein verimi, ADF, ADL, Hydropriming, silage maize, crude protein yield, ADF, ADL
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, farklı hidropriming sürelerinin silajlık mısırın bazı verim ve kalite parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çanakkale ili Eceabat ilçesinde üretici koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilen silajlık mısır çeşitleri (Antex, Cadmium ve PR32W86) ile yürütülen çalışmada, tohumlara 0 (kontrol), 14, 18, 22, 26 saat süre ile hidropriming uygulanmıştır. 18 saat süreyle hidropriming uygulamalarının çiçeklenme süresini kontrole kıyasla 5 gün kısaltarak erkencilik sağladığı tespit edilmiştir. Kontrole kıyasla, bitki boyu 244.7 cm, sap çapı 24.63 mm, yeşil ot verimi 5957 kg da⁻¹, kuru madde oranı %35.7, kuru madde verimi 2125 kg da⁻¹, ham protein oranı %8.46 ve ham protein verimi 174.6 kg da⁻¹ ile en yüksek değerine 18 saatlik uygulama ile ulaşmıştır. NDF, ADF ve ADL oranları priming uygulamalarına bağlı olarak anlamlı bir değişiklik göstermemiştir. Priming sürelerinin kuru madde tüketimi, kuru madde sindirimi ve nispi yem değeri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur. Bu çalışma sonucunda, mısır tohumlarına 18 saat süreyle hidropriming uygulamanın, verim ve verimle ilişkili parametreler üzerinde olumlu etkide bulunduğu tespit edilmiş olup, söz konusu tekniğin uygulama proseslerinin kolaylığı nedeniyle tarla koşullarında üreticiler tarafından tercih edilebilir olma potansiyelinin yüksek olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects of different hydropriming durations on several yield and quality parameters of silage maize. The experiment was carried out under farmer field conditions in Eceabat district of Çanakkale province using three silage maize cultivars (Antex, Cadmium, and PR32W86) grown as a second crop. Seeds were subjected to hydropriming for 0 (control), 14, 18, 22, and 26 hours prior to sowing. Hydropriming for 18 hours accelerated flowering by approximately five days compared with the control treatment, indicating a clear earliness advantage. The highest values for several agronomic and quality traits were also obtained from the 18-hour hydropriming treatment, including plant height (244.7 cm), stem diameter (24.63 mm), fresh forage yield (5957 kg da⁻¹), dry matter content (35.7%), dry matter yield (2125 kg da⁻¹), crude protein content (8.46%), and crude protein yield (174.6 kg da⁻¹). In contrast, NDF, ADF, and ADL contents were not significantly affected by hydropriming treatments. Similarly, hydropriming duration had no significant influence on dry matter intake, dry matter digestibility, or relative feed value. Taken together, these findings indicate that hydropriming maize seeds for 18 hours can positively influence yield and yield-related traits. Considering the simplicity of the technique and its ease of application, hydropriming may represent a practical and feasible seed treatment for silage maize production under field conditions.