Enkapsüle edilmiş domates tohumlarının bazı çimlenme özelliklerinin belirlenmesi
Determination of some germination characteristics of encapsulated tomato seeds
- Tez No: 1011040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sanayi domatesi, Tohum çimlenmesi, Processing tomato, Seed germination
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı GA3 dozlarında uygulanan hormopriming ve sodyum aljinat (SA) ile tohum kaplamanın tekli ve kombine uygulamalarının domates tohumlarının çimlenme parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Laboratuvarı, iklim odasında 25-28 ̊C sıcaklık, %75-80 bağıl nem ve karanlık koşullarda gerçekleşmiştir. Denemede bitkisel materyal olarak işlem görmemiş Rio Grande salçalık domates çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Çalışmada, farklı dozlarda (0, 250, 500, 1000 ve 2000 ppm) GA3 ile priming, %0,75 sodyum aljinat ve 0,5mM CaCl2 kullanılarak yapılan enkapsülasyon, hormopriming ardından enkapsülasyon ve enkapsülasyon sonrası hormopriming uygulaması olmak üzere dört farklı uygulamaya tabii tutulmuştur. Elde edilen bulgular incelendiğinde, en yüksek çimlenme oranı 2000 ppm GA3 (%85,75) ile hormopriming uygulamasında belirlenmiştir. Çimlenme indeksine bakıldığında 2000 ppm GA3 hormopriming+ SA (34,00) uygulaması en yüksek değeri vermiştir ve aynı uygulama en kısa ortalama çimlenme süresine (3,15 gün) sahip uygulama olduğu belirlenmiştir. SA içine karıştırılan 250 ppm GA3 uygulaması en düşük çimlenme oranı (%54,50), çimlenme indeksi (9.26) ve en uzun ortalama çimlenme süresine (6,90 gün) sahip olduğu belirlenmiştir. T50 çimlenme süresi incelendiğinde, en hızlı ve homojen çimlenme gösteren kontrol(kaplamasız) grubu (2,52 gün) iken en yavaş ve düzensiz 250 ppm GA3 ile hormopriming + SA (5,75 gün) uygulaması olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, domates tohumlarında GA3 ile hormopriming ve hormopriming sonrası sodyum aljinat ile enkapsülasyon uygulamalarının çimlenme performansını artırmada etkili olduğu ve fide üretiminde sürdürülebilir bir ön uygulama stratejisi olarak değerlendirileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of single and combined treatments of hormone priming with different GA3 doses and seed encapsulating with sodium alginate (SA) on the germination parameters of tomato seeds. The study was conducted in a climate chamber under 25-28 C° temperature, 75-80% relative humidity, and under dark conditions at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Çanakkale Onsekiz Mart University. The untreated seeds of the Rio Grande tomato cultivar were used as the plant material. Seeds were subjected to four different treatments: priming with GA3 at different doses (0, 250, 500, 1000, and 2000 ppm), encapsulation with 0.75% sodium alginate and 0.5 mM CaCl2, hormone priming followed by encapsulation, and hormone priming after encapsulation. When the data observed were examined, the highest germination rate was determined with the 2000 ppm GA3 (85.75%) hormone priming treatment. The 2000 ppm GA3 hormone priming + SA (34.00) application gave the highest germination index value and the shortest average germination time (3.15 days). The 250 ppm GA3 treatment mixed with SA had the lowest germination rate (54.50%), germination index (9.26), and longest average germination time (6.90 days). When the T50 germination time was examined, the control (uncoated) group showed the fastest and most homogeneous germination (2.52 days), while the slowest and most irregular germination was observed in the 250 ppm GA3 hormone priming + SA application (5.75 days). As a result, hormone priming with GA3 and subsequent encapsulation with sodium alginate are effective in improving germination performance in tomato seeds and can be evaluated as a sustainable pre-treatment strategy in seedling production.