Tekrarlayan solunum sistemi enfeksiyonu olan çocuklarda, enkapsule mikroorganizmaların neden olduğu invaziv enfeksiyonlarda ve sağlıklı populasyonda Fc RIIa ve Fe RIIIb allotip polimorfizminin tayini
Determination of Fc RIIa and Fc RIIIb Allotype polymorphisms in children with recurrent respiratory System infections and invasive infections due to encapsulated bacteria and healthy population
- Tez No: 48151
- Danışmanlar: PROF.DR. A. İZZET BERKEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Fc Receptor, FcyRII, FcyRIII, Çocukluk çağı menenjitleri, Sağlıklı Türk Populasyonu, allotip iv
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Enkapsüle bakterilere karşı organizmanın savunmasında; antikorlar, özellikle lgG2, önemli rol oynamaktadır. FcyRlla (CD 32) insanda lgG2 ile etkileşime girebilen yegane Fcy reseptörüdür. İki adet, genetik olarak belirlenen alleli olup, bunlar lgG2 ile etkileşimlerine göre fonksiyonel farklılık göstermektedir. Homozigot FcyRlla - H/H 131 (LR/LR) taşıyan PMNL'ler in vitro koşullarda, lgG2 ile opsonize bakteriyi FcyRlla R/R 131 'e (HR/HR) göre önemli oranda daha fazla fagosite etmektedir. Ayrıca FcyRlllb allotiplerinden NAI/NAI homozigot PMNL'ler NA2/NA2 PMNL'ye göre daha yüksek fagositik kapasiteye sahiptirler. In vitro koşullarda fonksiyonel farklılıklar gösteren allotiplerin in vivo koşullarda enfeksiyona yatkınlıkta oynadıkları rolü saptayabilmek için sağlıklı erişkin kontrol grubunda (n: 50), kültürle gösterilmiş enkapsüle bakterilerin neden olduğu pürülan menenjitli çocuklarda (n: 23), ve tekrarlayan alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda (n: 12); FcyRlla ve I lib reseptör polimorfizmi, uygun monoklonal antikorlar kullanılarak kantitatif“flow cytometry”ile çalışıldı. FcyRlla allotiplerinin sağlıklı kontrol grubundaki dağılımı Çin, Japon ve Hint populasyonu ile önemli derecede farklı (P< 0.05), Hollanda'da beyaz ırkta yapılan çalışma ile benzer bulundu. FcyRlllb allotiplerinin dağılımı diğer etnik gruplara benzer şekilde bulundu. Menenjitli çocuklarda, in vitro deneylere göre en dirençli fenotip olması beklenen FcyRlla H/H 131 (LR/LR), NAI/NAI kombinasyonunu taşıyan hasta yokken (%0), sağlıklı kontrol grubunda bu kombinasyon 4 kişide (%9.3) saptanmıştır (p> 0.05). Menenjitli olgular lgG2 yanıtının nispeten düşük olduğu iki yaşın altında ve üzerinde olarak sınıflandırdığında; H/H 131 (LR/LR)fenotipini taşıyan hasta sayısı konrol grubuna göre önemli kabul edilebilecek oranda daha düşüktü (p:0.057). Sonuç olarak; sağlıklı kontrol grubumuzdaki bulgular ve çeşitli etnik gruplarda FcyRlla allotiplerinin dağılımı ile enkapsüle bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara yatkınlığı gösteren epidemiyolojik çalışmaların paralelliği göz önüne alındığında, Türk populasyonun enkapsüle bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlara yatkınlık açısından Avrupa ve A.B.D'deki beyaz ırka benzer özellikler gösterdiğini belirtebiliriz. Ayrıca bulgular, FcyRlla polimorfizminin iki yaşın altındaki çocuklarda enkapsüle ajanların neden olduğu menenjitlerde, enfeksiyona yatkınlığa katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Antibodies, especially lgG2, are essential against encapsulated bacteria in the host defense. FcyRlla (CD32) is the sole Fey receptor capable of interaction with human lgG2. The two genetically determined allotypes of human FcyRlla, FcyRlla-R131 (HR) and FcyRlla-H 131 (LR) alleles, have functionally different reactivities with lgG2. Homozygous FcyRlla-H/H 131 PMNLs have significantly higher phagocytic capacity for lgG2 opsonized bacteria than homozygous R/R 131 PMNL, in in vitro condition. Also homozygous FcyRlllb-NAI/NAI PMNLs show higher phagocytic capacity than FcyRlllb-NA2/NA2 PMNLs. FcyRlla and FcyRlllb allotypes were studied by using quantitative flow cytometry in healthy Turkish adult control people (n: 50), children with culture proven meningitis caused by encapsulated bacteria (n: 23) and children with recurrent upper and lower respiratory system infections, to define in vivo significance of functionally different allotypes.