Kolorektal kanserlerde ameliyat sonrası komplikasyon ve mortaliteyi öngörmede inflamatuar ve nütrisyonel risk indekslerinin etkisi
The predictive value of inflammatory and nutritional risk indices for postoperative complications and mortality in colorectal cancer
  1. Tez No: 1011047
  2. Yazar: AYŞE ZÜLFİNAZ AYGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERK GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, postoperatif komplikasyon, mortalite, inflamatuar belirteç, nütrisyonel indeks, Colorectal cancer, postoperative complication, mortality, inflammatory marker, nutritional index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Küratif amaçlı cerrahi rezeksiyon uygulanan kolorektal kanser hastalarında preoperatif inflamatuar ve nütrisyonel risk indekslerinin postoperatif komplikasyon ve birinci yılda mortalitesini öngörmedeki değerini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Mart 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında küratif cerrahi uygulanan 101 hasta bir yıl süreyle prospektif olarak takip edildi. Preoperatif tam kan sayımı ve biyokimya değerleri üzerinden NLR, PLI, SIRI, PNI ve GNRI hesaplandı. Komplikasyonlar Clavien-Dindo sınıflamasına göre derecelendirildi; toplam komplikasyon (CDC Grade ≥I), majör komplikasyon (CDC Grade ≥III), hastane içi ve taburculuk sonrası komplikasyonlar ile birinci yıl mortalitesi sonlanım noktaları olarak alındı. İndekslerin tanısal performansı ROC analizi, risk faktörleri lojistik regresyon, sağkalım Kaplan-Meier ve Cox regresyonu ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 64,0±12,2 yıl olup %57,4'ü erkekti. Toplam 53 hastada (%52,5) komplikasyon, 18 hastada (%17,8) majör komplikasyon ve 6 hastada (%5,9) mortalite gözlendi. ROC analizinde PLI majör komplikasyonu öngörmede en yüksek tanısal performansa ulaştı (AUC=0,704; p=0,005); PLI ayrıca toplam (p=0,042) ve geç (p=0,019) komplikasyonu da anlamlı şekilde öngördü. NLR majör (p=0,044) ve toplam (p=0,049) komplikasyon, SIRI ise hastane içi komplikasyon (p=0,029) için anlamlı performans gösterdi. PLI >203,01 (OR=3,65; p=0,016) ve SIRI >1,87 (OR=3,86; p=0,014) majör komplikasyon riskini artırırken; çok değişkenli analizde prognostik evre ≥III hem majör (adjOR=7,24; p=0,006) hem de geç (adjOR=4,68; p=0,002) komplikasyon için bağımsız risk faktörü olarak doğrulandı. SIRI >1,87 olan hastalarda mortalite anlamlı olarak yüksek bulundu (log-rank χ²=3,941; p=0,047). GNRI ve PNI hiçbir sonlanım noktasında anlamlı performans göstermedi. Sonuç: PLI, NLR ve SIRI kolorektal cerrahi öncesi yüksek riskli hastaların belirlenmesinde pratik ve düşük maliyetli biyobelirteçler olarak öne çıkmıştır; SIRI ayrıca uzun dönem mortalite ile de ilişkilidir. Klasik nütrisyonel indeksler (PNI, GNRI) bu hasta grubunda preoperatif risk öngörüsünde yetersiz kalmıştır. Bu indekslerin patolojik evrelemenin yerine değil, onu tamamlayıcı bir araç olarak rutin preoperatif değerlendirmeye eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the predictive value of preoperative inflammatory and nutritional risk indices for postoperative complications and one-year mortality in patients undergoing curative surgical resection for colorectal cancer. Materials and Methods: A total of 101 patients who underwent curative surgical resection between March 2024 and March 2025 were prospectively followed for one year. Preoperative NLR, PLI, SIRI, PNI, and GNRI were calculated from routine complete blood count and biochemistry values. Complications were graded by the Clavien-Dindo classification (CDC); overall complications (CDC Grade ≥I), major complications (CDC Grade ≥III), in-hospital and post-discharge complications, and one-year mortality were defined as endpoints. Discriminative performance was assessed by ROC analysis, risk factors by logistic regression, and survival by Kaplan-Meier and Cox regression. Results: Mean patient age was 64.0±12.2 years and 57.4% were male. Complications developed in 53 patients (52.5%), major complications in 18 (17.8%), and mortality occurred in 6 (5.9%). PLI showed the highest discriminative performance for major complications (AUC=0.704; p=0.005) and also predicted overall (p=0.042) and late (p=0.019) complications. NLR was significant for major (p=0.044) and overall (p=0.049) complications, while SIRI was the only index significantly predicting in-hospital complications (p=0.029). PLI >203.01 (OR=3.65; p=0.016) and SIRI >1.87 (OR=3.86; p=0.014) were associated with increased major complication risk. In multivariable analysis, advanced prognostic stage (≥III) was confirmed as an independent risk factor for both major (adjOR=7.24; p=0.006) and late (adjOR=4.68; p=0.002) complications. Mortality was significantly higher in patients with SIRI >1.87 (log-rank χ²=3.941; p=0.047). GNRI and PNI did not show significant performance in any endpoint. Conclusion: PLI, NLR, and SIRI are practical and low-cost biomarkers for identifying high-risk patients before colorectal surgery; SIRI is additionally associated with long-term mortality. Classical nutritional indices (PNI, GNRI), which are based on albumin and lymphocyte count, were inadequate for preoperative risk prediction in this population. These indices may be incorporated into routine preoperative evaluation as a complement to—not a substitute for—pathological staging.