Omuz tendinopatilerinde eksantrik izokinetik egzersizin omuz fonksiyonları, ağrı ve kas mimarisine etkisi
The effect of eccentric isokinetic exercise on shoulder functions, pain, and muscle architecture in shoulder tendinopathies
- Tez No: 1011048
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz hareket teknikleri, Kronik ağrı, Omuz ağrısı, Exercise movement techniques, Chronic pain, Shoulder pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; rotator kaf tendinopatisi tanılı hastalarda uygulanan eksantrik izokinetik egzersiz programının omuz ağrısı, fonksiyonel durum ve ultrasonografi ile değerlendirilen supraspinatus kas mimarisi parametreleri üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, iki kollu,randomize kontrollü olarak planlanan çalışmaya 20–50 yaş aralığında rotator kaf tendinopatisi tanılı 50 hasta dahil edildi. Hastalar bilgisayar destekli basit randomizasyon ile İzokinetik Egzersiz Grubu (n=25) ve Ev Egzersiz Grubu (n=25) olarak ayrıldı. İzokinetik gruba Humac Norm II cihazı ile 4 hafta boyunca haftada 3 gün eksantrik modda egzersiz uygulanırken, diğer gruba da standardize omuz egzersiz programı verildi. Egzersiz programına uyum egzersiz günlüğü ile takip edildi. Değerlendirmeler başlangıçta, tedavi bitiminde ve 3. ayda yapıldı. Ağrı VAS, fonksiyonel durum WORC ile değerlendirildi. Supraspinatus kas mimarisi; kas kalınlığı, fiber lif uzunluğu ve pennasyon açısı parametreleri ultrasonografi ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta tedavi sonrası ağrıskorlarında azalma ve fonksiyonel ölçümlerde iyileşme saptandı (p<0,05).İzokinetik egzersiz grubunda ağrı azalması ve fonksiyonel kazanımlar ev egzersiz grubuna kıyasla daha belirgindi (p<0,05). Ultrasonografik değerlendirmede izokinetik grupta kas kalınlığı ve pennasyon açısı açısından anlamlı değişiklikler izlenirken (p<0,05), ev egzersiz grubunda değişim daha sınırlıydı. Sonuç: Rotator kaf tendinopatisinde eksantrik izokinetik egzersiz; ağrıyı azaltma, fonksiyonel kapasiteyi artırma ve kas mimarisinde olumlu uyumları destekleme açısından klinik olarak etkili ve güvenli bir rehabilitasyon yaklaşımı olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of an eccentric isokinetic exercise program on shoulder pain, function, and ultrasonographic supraspinatus muscle architecture in patients with rotator cuff tendinopathy, and to compare outcomes with a standardized home exercise program. Materials and Methods: This prospective randomized controlled study included 50 patients aged 20–50 years with rotator cuff tendinopathy. Participants were randomly allocated to an Isokinetic Exercise Group (n=25) or a Home Exercise Group (n=25). The isokinetic group performed eccentric exercises on the Humac Norm II device three times weekly for four weeks, in addition to a standardized shoulder exercise program. The home exercise group performed only the standardized program. Assessmentswere conducted at baseline, post-treatment,and at the 3-month follow-up. Pain was assessed using VAS, and function using the WORC. Supraspinatus architecture (muscle thickness, fascicle length, pennation angle) was measured via ultrasonography. Results: Both groups improved significantly in VAS and WORC after treatment (p<0.05). Pain reduction and functional gains were significantly greater in the isokinetic group (p<0.05). Ultrasonography showed significant increasesinmuscle thickness and meaningful changesin pennation angle in the isokinetic group (p<0.05), while changes were limited in the home exercise group. Conclusion: Eccentric isokinetic exercise in rotator cuff tendinopathy is supported as a clinically effective and safe rehabilitation approach in terms of reducing pain, increasing functional capacity, and promoting positive adaptations in muscle architecture.