Kolon kanseri nedeni ile ameliyat edilen hastalarda preoperatif saptanan sarkopeninin postoperatif erken dönem morbidite ve mortalite üzerine etkisi
The impact of preoperatively identified sarcopenia on early postoperative morbidity and mortality in patients undergoing surgery for colon cancer
- Tez No: 868005
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Sarkopeni, Morbidite, Mortalite, Komplikasyon, Colon Cancer, Sarcopenia, Morbidity, Mortality, Complication
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kolorektal Kanser (KRK), dünya çapında en sık görülen üçüncü malign neoplazmdır. Kolon kanserlerinde cerrahi rezeksiyon temel tedavi olmakla birlikte ameliyat sonrası ciddi komplikasyon oranı (%25'e varan) bildirilmektedir. Sarkopeni genellikle yaşlı popülasyonu etkileyen, kas kuvveti, miktarı ve kalitesinde azalma ile karakterize ilerleyici iskelet kası sistemi hastalığıdır. Sarkopeni varlığının, postoperatif komplikasyonların arttırdığı ve iyileşmeyi geciktirici olduğuna dair yapılmış çalışmalar mevcut olup kolon kanserli hastaların önemli bir kısmı tanı anında sarkopeniktir. Bu çalışmanın amacı; kolon kanserli hastalarda elektif cerrahi esnasında sarkopeni insidansını ve sarkopeni varlığı ile postoperatif komplikasyonların ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem Prospektif Gözlemsel çalışmada power analiz yapılarak, Haziran 2021- Haziran 2023 tarihleri arasında kliniğimizde kolon kanseri nedeniyle elektif opere edilen 18 yaş ve üzeri 98 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar preoperatif Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile skeletal muscle index (SMI) hesaplanarak sarkopeni açısından tarandı. Hastalar sarkopenik olan ve sarkopenik olmayan şekilde iki gruba ayrıldı. Bu iki gruptaki hastalar; yaş, cinsiyet gibi demografik özellikler, biyokimyasal laboratuar parametreleri, hastanede yatış süresi ve Yoğun Bakım Ünitesinde (YBÜ) kalış süresi, postoperatif erken dönem komplikasyonları (Clavien Dindo) açısından karşılaştırıldı. Bulgular SMI'ye göre sarkopenik olanlar ve olmayanların; ameliyat süresi, YBÜ'de kalış süresi, hastanede yatış süresi, Clavien Dindo sınıflamasına göre, yara yeri enfeksiyonu, 1 aylık mortalite oranlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç Sarkopeni, kolon kanseri hastalarının büyük bir kısmına eşlik etmektedir. Bizim çalışmamızda postoperatif mortalite ve morbidite üzerine anlamlı etkisi bulunmamış olup sarkopeni ile ilgili çalışmaların ilerletilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer (CRC) is the third most common malignant neoplasm worldwide. Surgical resection is the primary treatment for colon cancer. However, serious postoperative complication rates of up to 25% have been reported. Sarcopenia is a progressive skeletal muscle disease characterized by a decrease in muscle strength, mass, and quality, predominantly affecting the elderly population. Studies have shown that the presence of sarcopenia is significantly associated with increased postoperative complications and delayed recovery. A substantial proportion of patients with colon cancer are sarcopenic at the time of diagnosis. This study aims to investigate the incidence of sarcopenia during elective surgery in patients with colon cancer and the association between the presence of sarcopenia and postoperative complications. Materials and Methods In this prospective observational study, a power analysis was conducted, and 98 patients aged 18 and older who underwent elective surgery for colon cancer in our clinic between June 2021 and June 2023 were included. All patients were screened for sarcopenia using preoperative Computed Tomography (CT) to calculate the Skeletal Muscle Index (SMI). Patients were divided into two groups: sarcopenic and non-sarcopenic. Demographic characteristics, age, gender, biochemical laboratory parameters, length of hospital stay, and duration of Intensive Care Unit (ICU) stay were compared, along with early postoperative complications (Clavien-Dindo classification). Results No statistically significant differences were found between sarcopenic and non-sarcopenic patients in terms of operation time, duration of ICU stay, length of hospital stay, wound infection according to Clavien-Dindo classification, and 1-month mortality rate based on SMI. Conclusion Sarcopenia accompanies a significant proportion of patients with colon cancer. Our study did not find a significant impact of sarcopenia on postoperative mortality and morbidity, suggesting that further studies on sarcopenia are necessary.