18–65 YAŞ ARASI OBEZ, FAZLA KİLOLU VE NORMAL KİLOLU BİREYLERDE TİROİD FONKSİYONLARI İLE LİPİD PROFİLLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
- Tez No: 1011062
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİDEM ESEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, tsh, kolesterol, beden kitle indeksi, tiroksin, Obesity, TSH, cholesterol, body mass index, thyroxine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde hızla artan prevalansı ile ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Obezitenin yalnızca estetik bir sorun olmadığı, aynı zamanda metabolik bozukluklar, kardiyovasküler hastalıklar, insülin direnci ve endokrin sistem üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Tiroid hormonları, enerji metabolizması, vücut ağırlığı ve lipid dengesi üzerinde hayati bir rol oynamakta olup, tiroid fonksiyonlarındaki değişiklikler lipid profilleri ve dolayısıyla kardiyometabolik risk üzerinde belirleyici olabilmektedir. Ayrıca, tiroid hormonu düzeylerindeki küçük değişikliklerin bile kolesterol, LDL, HDL ve trigliserit gibi lipid parametrelerini etkileyebileceği ve bu durumun uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, farklı vücut kitle indeksine sahip bireylerde tiroid hormon düzeyleri ile lipid profilleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, hem klinik hem de toplum sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, 18–65 yaş arası obez, fazla kilolu ve normal kilolu bireylerde tiroid fonksiyon testleri ile lipid profilleri arasındaki olası bağlantıları incelemeyi ve metabolik risklerin daha doğru şekilde anlaşılmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel araştırma, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Obezite Polikliniği'ne başvuran 500 hasta ile Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 1000 birey olmak üzere toplam 1500 katılımcı ile yürütülmüştür. Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş, cinsiyet, boy, kilo ve vücut kitle indeksi (VKİ) gibi temel demografik ve antropometrik verileri, ayrıca lipid profilleri (LDL, HDL, trigliserid, total kolesterol) ve tiroid fonksiyon testleri (TSH, serbest T4) retrospektif olarak hastane kayıtlarından alınmıştır. Veriler, gruplar arasında karşılaştırmalar yapmak amacıyla uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Sürekli değişkenlerin dağılımı Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş; normal dağılım göstermeyen veriler Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleriyle analiz edilmiştir. Kategorik değişkenler Ki-kare testi ile değerlendirilmiş, istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu yöntem, farklı VKİ kategorilerindeki bireylerde tiroid ve lipid profilleri arasındaki ilişkiyi retrospektif olarak değerlendirmeyi sağlamaktadır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1500 katılımcının demografik ve klinik verileri retrospektif olarak analiz edilmiştir. Vücut kitle indeksi (VKİ) gruplarına göre obez, fazla kilolu ve normal kilolu bireyler arasında tiroid hormon düzeyleri (TSH, serbest T4) ile lipid profilleri (LDL, HDL, trigliserid, total kolesterol) arasında anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Obez bireylerde TSH düzeylerinin hafif yüksek olduğu ve serbest T4 düzeylerinin diğer gruplara göre daha düşük eğilim gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, obez ve fazla kilolu gruplarda total kolesterol, LDL ve trigliserid düzeylerinin normal kilolu bireylere kıyasla anlamlı olarak yüksek olduğu belirlenmiştir. HDL düzeyleri ise normal kilolu bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Korelasyon analizleri, VKİ ile TSH ve lipid parametreleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, farklı VKİ kategorilerinde tiroid fonksiyonları ile lipid profilleri arasındaki ilişkinin önemli olduğunu ve metabolik risk değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışma, 18–65 yaş arası obez, fazla kilolu ve normal kilolu bireylerde tiroid fonksiyonları ile lipid profilleri arasındaki ilişkinin önemli olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, obez ve fazla kilolu bireylerde TSH, total kolesterol, LDL ve trigliserid düzeylerinin normal kilolu bireylere kıyasla anlamlı olarak yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Serbest T4 ve HDL düzeyleri ise normal kilolu bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, vücut kitle indeksi ile TSH ve lipid parametreleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Bu sonuçlar, obezite ve fazla kilonun tiroid fonksiyonları ve lipid metabolizması üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ve metabolik risk değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Çalışma, klinik uygulamalarda obezite yönetimi ve metabolik risklerin erken tespitine yönelik stratejilerin geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: Obesity is currently recognized as a serious public health problem due to its rapidly increasing prevalence in both developed and developing countries. Obesity is not only an aesthetic concern, but it is also known to have significant effects on metabolic disorders, cardiovascular diseases, insulin resistance, and the endocrine system. Thyroid hormones play a vital role in energy metabolism, body weight, and lipid balance, and changes in thyroid function may influence lipid profiles and consequently cardiometabolic risk. Additionally, even minor changes in thyroid hormone levels may affect lipid parameters such as cholesterol, LDL, HDL, and triglycerides, which may lead to serious long-term health problems. In this context, evaluating the relationship between thyroid hormone levels and lipid profiles in individuals with different body mass indices is of great clinical and public health importance. This study aims to examine the potential associations between thyroid function tests and lipid profiles in adults aged 18–65 years who are obese, overweight, or of normal weight, and to contribute to a better understanding of metabolic risks. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study was conducted with a total of 1500 participants, including 500 patients who applied to the Obesity Clinic and 1000 individuals who visited the Family Medicine Clinic at Prof. Dr. Cemil Tascioglu City Hospital. Data on age, sex, height, weight, and body mass index (BMI) as well as lipid profiles (LDL, HDL, triglycerides, total cholesterol) and thyroid function tests (TSH, free T4) were collected retrospectively from hospital records. Data were analyzed using appropriate statistical methods to compare the groups. The distribution of continuous variables was evaluated using the Shapiro-Wilk test, and non-normally distributed variables were analyzed using the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests. Categorical variables were assessed with the Chi-square test, and statistical significance was accepted at p<0.05. This method allowed for the retrospective evaluation of the relationship between thyroid function and lipid profiles across different BMI categories. Results: The demographic and clinical data of 1500 participants were analyzed retrospectively. Significant differences were observed in thyroid hormone levels (TSH, free T4) and lipid profiles (LDL, HDL, triglycerides, total cholesterol) among obese, overweight, and normal-weight individuals. TSH levels were slightly higher, and free T4 levels tended to be lower in obese participants. In addition, total cholesterol, LDL, and triglyceride levels were significantly higher in obese and overweight groups compared to normal-weight individuals, whereas HDL levels were higher in the normal-weight group. Correlation analyses indicated a positive relationship between BMI and both TSH and lipid parameters. These findings highlight the importance of considering thyroid function and lipid profiles in individuals with different BMI categories for accurate metabolic risk assessment. Conclusion: This study demonstrates that the relationship between thyroid function and lipid profiles is significant in adults aged 18–65 years with different BMI categories. The results showed that TSH, total cholesterol, LDL, and triglyceride levels were significantly higher in obese and overweight individuals compared to normal-weight individuals, whereas free T4 and HDL levels were higher in the normal-weight group. In addition, a positive correlation was observed between BMI and both TSH and lipid parameters. These results indicate that obesity and overweight have a decisive effect on thyroid function and lipid metabolism and should be considered in metabolic risk assessment. The study emphasizes the importance of developing clinical strategies for obesity management and the early detection of metabolic risks.