Romatoloji Polikliniklerine başvuran biyolojik tedavi veya NSAİ ilaç tedavisi alan ankilozan spondilitli hastaların aşılama farkındalık ve tutumlarının karşılaştırılması: Tek merkez çalışması
Comparison of vaccination awareness and attitudes of patients with ankylosing spondylitis receiving biological therapy or nonsteroidal anti-inflammatory drug (NSAID) treatment who applied to rheumatology outpatient clinics: A single-center study
  1. Tez No: 1011063
  2. Yazar: HAVVA HÜNERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, aşılama, biyolojik tedavi, erişkin bağışıklama, aşı farkındalığı, Ankylosing spondylitis, vaccination, biological therapy, adult immunization, vaccine awarenes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada romatoloji polikliniklerine başvuran biyolojik tedavi veya NSAİ ilaç tedavisi alan ankilozan spondilitli hastaların aşılama farkındalıklarının, bilgi düzeylerinin ve aşıya yönelik tutumlarının değerlendirilmesi ve tedavi grupları arasında karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Romatoloji Polikliniği'nde takip edilen ankilozan spondilit tanılı hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, hastalık süreleri, kullandıkları tedaviler, erişkin dönem aşılanma durumları, aşı bilgi düzeyleri ve aşıya yönelik tutumları anket yöntemiyle değerlendirildi. Hastalar biyolojik tedavi alanlar ve NSAİ ilaç tedavisi alanlar olarak iki gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların erişkin dönem aşılanma oranlarının düşük olduğu görüldü. Biyolojik tedavi alan hastalarda bazı aşı türlerine yönelik farkındalık ve aşılanma oranlarının daha yüksek olduğu saptandı. Aşı eğitimi alan hastalarda aşılanma davranışının daha olumlu olduğu izlendi. Hastaların önemli bir kısmında aşı sonrası hastalık gelişeceği veya hastalığın alevleneceği yönünde kaygılar bulunduğu görüldü. Sonuç: Ankilozan spondilitli hastalarda erişkin bağışıklama oranlarının yetersiz olduğu, aşıya yönelik bilgi eksikliği ve kaygıların aşılanma davranışını etkilediği görüldü. Özellikle biyolojik tedavi alan hasta grubunda aşılama farkındalığının artırılmasına yönelik hasta eğitimlerinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate vaccination awareness, knowledge levels, and attitudes toward vaccination in patients with ankylosing spondylitis receiving biological therapy or NSAID treatment and to compare these parameters between treatment groups. Materials and Methods: Patients diagnosed with ankylosing spondylitis who were followed in the Rheumatology Outpatient Clinic of University of Health Sciences Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital were included in the study. Demographic characteristics, disease duration, treatment regimens, adult vaccination status, knowledge levels about vaccines, and attitudes toward vaccination were evaluated using a questionnaire. Patients were divided into two groups as those receiving biological therapy and those receiving NSAID treatment and were compared accordingly. Results: Adult vaccination rates of the patients were found to be low. Vaccination awareness and vaccination rates for some vaccine types were higher in patients receiving biological therapy. Patients who had received vaccine education demonstrated more positive vaccination behaviors. A considerable proportion of patients had concerns about disease occurrence or exacerbation after vaccination. Conclusion: Adult immunization rates were insufficient in patients with ankylosing spondylitis, and lack of knowledge and concerns about vaccines negatively affected vaccination behavior. Educational interventions aimed at increasing vaccination awareness, especially in patients receiving biological therapy, may improve vaccination practices.