ANDROGENETİK ALOPESİ HASTALARINDA SERUM 8-OH-DG DÜZEYLERİNİN OKSİDATİF STRES BİYOBELİRTECİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ: KLİNİK ŞİDDETLE VE KONTROLLERLE KARŞILAŞTIRMALI BİR ÇALIŞMA
EVALUATION OF SERUM 8-OHDG LEVELS AS AN OXIDATIVE STRESS BIOMARKER IN PATIENTS WITH ANDROGENETIC ALOPECIA: A COMPARATIVE STUDY WITH CLINICAL SEVERITY AND CONTROLS
  1. Tez No: 1011067
  2. Yazar: İKRAM KEVSER ATİLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Androgenetik alopesi, oksidatif stres, 8-OH-dG, DNA hasarı, klinik şiddet, lipid metabolizması, Androgenetic alopecia, oxidative stress, 8-OH-dG, DNA damage, clinical severity, lipid metabolism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, androgenetik alopesi (AGA) tanılı erkek hastalarda serum 8-hidroksi-2′-deoksiguanozin (8-OH-dG) düzeylerini ölçerek oksidatif DNA hasarını değerlendirmek ve elde edilen bulguları yaş açısından eşleştirilmiş sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Ayrıca, serum 8-OH-dG düzeylerinin hastalık şiddeti ile ilişkisini incelemek ve bu biyobelirtecin AGA patogenezindeki olası rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Ek olarak, metabolik parametreler ile AGA arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya 85 AGA tanılı erkek hasta ve yaş açısından eşleştirilmiş 82 sağlıklı kontrol dâhil edilmiştir. Serum 8-OH-dG düzeyleri enzim bağlı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemi ile ölçülmüştür. Klinik veriler kapsamında Norwood sınıflamasına göre hastalık şiddeti, aile öyküsü ve sebore varlığı değerlendirilmiştir. Metabolik parametreler olarak vücut kitle indeksi (VKİ), lipid profili (HDL, LDL, trigliserid) ve açlık glukoz düzeyleri analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmelerde grup karşılaştırmaları, korelasyon analizleri, ROC eğrisi analizi ve çok değişkenli regresyon modelleri kullanılmıştır. Bulgular: Serum 8-OH-dG düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (medyan: 31,6 ng/mL ve 13,45 ng/mL; p<0,001). ROC analizi, 8-OH-dG'nin ayırt edici performansının iyi düzeyde olduğunu göstermiştir (AUC=0,850). VKİ'nin 8-OH-dG düzeyleri üzerinde bağımsız ve pozitif etkisi saptanmıştır. HDL düzeyleri hasta grubunda anlamlı derecede düşük bulunurken, LDL ve trigliserid düzeylerinde anlamlı fark izlenmemiştir. Yaş ve hastalık süresi ile 8-OH-dG arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Klinik şiddet arttıkça 8-OH-dG düzeylerinde artış eğilimi gözlenmiş ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: AGA hastalarında artmış serum 8-OH-dG düzeyleri, oksidatif DNA hasarının hastalık patogenezinde rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, AGA'nın yalnızca androjen bağımlı bir durum olmadığını, aynı zamanda sistemik oksidatif ve metabolik süreçleri de içerdiğini desteklemektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, AGA'da oksidatif DNA hasarını klinik şiddet ve metabolik parametrelerle birlikte değerlendiren sınırlı çalışmalardan biridir. Nedensel ilişkinin aydınlatılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to evaluate oxidative DNA damage by measuring serum 8-hydroxy-2′-deoxyguanosine (8-OH-dG) levels in male patients with androgenetic alopecia (AGA) and to compare these findings with those of age-matched healthy controls. In addition, it was aimed to investigate the relationship between serum 8-OH-dG levels and disease severity, and to elucidate the potential role of this biomarker in the pathogenesis of AGA. Furthermore, the relationship between metabolic parameters and AGA was evaluated. Objective: This study aimed to compare serum 8-OH-dG levels between patients with AGA and healthy controls, and to investigate their association with clinical severity and metabolic parameters. Materials and Methods: This cross-sectional study included 85 male patients with AGA and 82 age-matched healthy controls. Serum 8-OH-dG levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Clinical characteristics including disease severity according to the Norwood classification, family history, and presence of seborrhea were recorded. Metabolic parameters including body mass index (BMI), lipid profile (HDL, LDL, triglycerides), and fasting glucose levels were analyzed. Statistical analyses included group comparisons, correlation analyses, receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, and multivariate regression modeling. Results: Serum 8-OH-dG levels were significantly higher in AGA patients compared to controls (median: 31.6 ng/mL vs. 13.45 ng/mL; p<0.001). ROC analysis demonstrated good discriminative performance (AUC=0.850). BMI was an independent positive predictor of 8-OH-dG levels. HDL levels were significantly lower in patients, whereas LDL and triglycerides showed no significant differences. Age and disease duration were negatively correlated with 8-OH-dG levels. A trend toward higher levels with increasing clinical severity was observed, but was not statistically significant. Conclusion: Elevated serum 8-OH-dG levels indicate that oxidative DNA damage may contribute to AGA pathogenesis. These findings support a multifactorial model involving oxidative and metabolic mechanisms beyond androgen effects. To our knowledge, this study is among the limited investigations evaluating oxidative DNA damage in AGA in relation to clinical severity and metabolic parameters. Further prospective studies are needed.