Astım tanılı 12-18 yaş arası hastaların plazma adrenomedüllin düzeylerinin değerlendirilmesi
Assesment of plasma adrenomedullin concentrations in adolescents diagnosed with asthma
- Tez No: 1011066
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN DAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Adrenomedüllin, Ergen, Astım Kontrol Testi, Asthma, Adrenomedullin, Adolescent, Asthma Control Test
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 12–18 yaş arası astım tanılı ergenlerde plazma adrenomedüllin düzeylerinin ölçülmesi ve bu düzeylerin hastalığın kontrol durumu ile klinik şiddetiyle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma prospektif kesitsel olgu-kontrol tasarımında yürütülmüş olup Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Astım Kontrol Testi (AKT) ile kontrol altında olan 30 astımlı hasta, kontrol altında olmayan 30 astımlı hasta ve 25 sağlıklı ergen dahil edilmiştir. Astım tanıları uzman hekim tarafından doğrulanmış, demografik, klinik ve laboratuvar verileri standart formlara kaydedilmiş ve astım kontrol düzeyi geçerliliği yapılmış AKT ile sınıflandırılmıştır. Rutin tetkiklere ek olarak alınan kan örnekleri santrifüj edilip serumları –80°C'de saklanmış ve plazma adrenomedüllin düzeyleri ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Veriler uygun istatistiksel testlerle değerlendirilmiş, anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiş ve ROC analizi ile biyobelirteçlerin tanısal gücü incelenmiştir. Bulgular: Astım ve kontrol grupları demografik açıdan benzer bulunmuş, bu durum karşılaştırmaların güvenilirliğini desteklemiştir. Astımlı olgularda adrenomedüllin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek saptanmış (p<0.01) ve ROC analizinde astımı öngörmede güçlü bir belirteç olarak belirlenmiştir (AUC: 0.865). ADM için ≥6.74 ng/mL kesim değeri astım riskini 21 kat artırmış; IgE ve trombosit düzeyleri de sırasıyla yaklaşık 10 ve 5 kat artmış risk ile ilişkili bulunmuştur. Kontrollü–kontrolsüz astım grupları karşılaştırıldığında ADM, IgE, PLT ve D vitamini anlamlı farklılık göstermiş; özellikle kontrolsüz astımda trombosit yüksekliği ve D vitamini düşüklüğü dikkat çekmiştir. Diğer hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, adrenomedüllinin astımın tespitinde ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde tamamlayıcı bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Adrenomedüllinin klinik uygulamadaki yerinin netleştirilmesi için daha geniş örneklemli ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine plasma adrenomedullin levels in adolescents aged 12–18 years diagnosed with asthma and to evaluate their relationship with disease control status and clinical severity. Considering the chronic inflammatory nature of asthma and the potential role of biomarkers in reflecting disease activity, assessing adrenomedullin levels is of particular importance. The limited number of studies investigating the association between adrenomedullin and asthma control in the adolescent population highlights the need for further research in this field. Materials and Methods: This prospective cross-sectional case-control study was conducted at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, Health Sciences University. The study included 30 asthmatic patients with controlled symptoms based on the Asthma Control Test (ACT), 30 asthmatic patients with uncontrolled symptoms, and 25 healthy adolescents. Asthma diagnoses were confirmed by a pediatric allergy and immunology specialist; demographic, clinical, and laboratory data were recorded using standardized forms, and asthma control levels were classified using the validated Turkish version of the ACT. Venous blood samples obtained in addition to routine tests were centrifuged, stored at –80°C, and plasma adrenomedullin levels were analyzed using ELISA. Data were coded and evaluated with appropriate statistical tests, with a significance threshold of p<0.05. ROC analysis was performed to determine the diagnostic performance of adrenomedullin, IgE, and platelet levels. Results: Asthma and control groups were demographically similar, ensuring reliable comparisons. Plasma adrenomedullin levels were significantly higher in asthmatic patients than in healthy controls (p<0.01) and were identified as the strongest predictor of asthma in ROC analysis (AUC: 0.865). An adrenomedullin cutoff value of ≥6.74 ng/mL increased the risk of asthma by 21-fold, while elevated IgE and platelet levels were associated with approximately 10-fold and 5-fold increases in risk, respectively. Comparisons between controlled and uncontrolled asthma groups revealed significant differences in adrenomedullin, IgE, platelet counts, and vitamin D levels, with uncontrolled asthma characterized by higher platelet counts and lower vitamin D levels. No significant differences were detected in other hematological or biochemical parameters. Conclusion: The findings suggest that adrenomedullin may serve as a complementary biomarker for the detection of asthma and assessment of disease severity. Larger-scale studies are required to clarify its clinical applicability and potential role in routine practice.