Kardiyak hasar düşünülen çocuk hastalarda kandaki troponin düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum troponin levels in pediatric patients with suspected cardiac injury
  1. Tez No: 1011080
  2. Yazar: MEHMET AKİF GÖKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY SARITAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Ekokardiyografi, Elektrokardiyografi, Troponin, Child, Echocardiography, Electrocardiography, Troponin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda troponin düzeyindeki artış şiddetinin kardiyak hasarı belirlemedeki rolünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel bir çalışma olup 01.11.2023- 01.11.2024 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Acil Servisine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran ve troponin düzeyi artmış olan ekokardiyografi, elektrokardiyografi, akciğer grafisi sonuçlarına ulaşılan 0-18 yaş arası hastalardan oluşmaktadır. Hastaların yaş, cinsiyet, troponin düzeylerinin sonuçları ekokardiyografi, elektrokardiyografi, akciğer grafisi raporları hastane bilgi yönetim sisteminden incelendi. Hastalar troponin düzeyindeki artış şiddetine göre iki gruba ayrılarak troponin düzeyindeki artış şiddetinin kardiyak hasarı belirlemedeki rolünün araştırılması planlandı. Bulgular: Çalışmamıza troponin düzeyi artmış olan 440 hasta dahil edildi. Hastaların 284'ü erkek (%64,5), 156'sı ise kızdır (%35,5). Hastaların ortalama yaşı 8,30 yıl idi. Troponin düzeyinin en sık arttığı grup 128 hasta (%29,09) ile 13-18 yaş aralığındaki hastalardan oluşan gruptu (p<0.05). 280 hastada (%64) troponin düzeyi 10 kattan düşük şiddette artmışken, 160 hastada (%36) ise troponin düzeyi 10 kattan yüksek şiddette artmıştı. Hastaların 93'ünde (%39,07) ekokardiyografi tetkiki normaldi. 145 hastada (%60,93) ekokardiyografide kardiyak patoloji tespit edildi. Troponin düzeyinin 10 kattan yüksek şiddette arttığı hastalarda daha sık kardiyak hasar ve daha sık ST elevasyonu görüldü (p<0.05). Troponin düzeyinin 10 kattan yüksek şiddette arttığı hastalarda kardiyotorasik indeks daha sık artmış olarak izlendi (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızda troponin düzeyinin 10 kattan yüksek şiddette arttığı grupta ekokardiyografi, elektrokardiyografi, akciğer grafisi bulgularında anormallikler daha sık görüldü. Daha fazla hasta ile daha çok çalışmaya ihtiyaç olsa da troponin düzeyindeki artış şiddetinin kardiyak hasarı belirlemede faydalı olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the role of the magnitude of troponin elevation in determining cardiac injury. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included patients aged 0–18 years who presented with chest pain to the Pediatric Emergency Department of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between November 1, 2023 and November 1, 2024, had elevated troponin levels, and whose echocardiography, electrocardiography, and chest radiography results were available. Patient data, including age, sex, troponin levels, and the findings of echocardiography, electrocardiography, and chest radiography, were retrieved from the hospital information management system. Patients were divided into two groups based on the severity of troponin elevation, and the relationship between the magnitude of troponin increase and the presence of cardiac injury was investigated. Results: A total of 440 patients with elevated troponin levels were included. Of these, 284 (64.5%) were male and 156 (35.5%) were female, with a mean age of 8.30 years. The most common age group with elevated troponin was 13–18 years, comprising 128 patients (29.09%) (p <0.05). In 280 patients (64%), troponin levels were elevated to less than 10-fold, whereas in 160 patients (36%), the increase was greater than 10-fold. Echocardiography was normal in 93 patients (39.07%), while cardiac pathology was detected in 145 patients (60.93%). Patients with a troponin increase greater than 10- fold more frequently exhibited cardiac injury and ST elevation (p <0.05). An increased cardiothoracic index was also more common in this group (p <0.05). Conclusion: In our study, abnormalities in echocardiography, electrocardiography, and chest radiography findings were more frequently observed in patients with troponin elevation greater than 10-fold. Although further studies with larger patient populations are warranted, the magnitude of troponin elevation may serve as a useful parameter in determining cardiac injury.