Ümraniye eğitim ve araştırma hastanesi çocuk acil servisine başvuran hastalarda tanısal amaçlı troponinkullanımının değerlendirilmesi
Umraniye training and research hospital a child applying to the child emergency service diagnostic troponin in patientsevaluation of usage
  1. Tez No: 790485
  2. Yazar: GİZEM AYTUĞAR TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. TALİHA ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Troponin, Çocuk, Acil, Göğüs Ağrısı, Miyokard Hasarı, Troponin, Child, Emergency, Chest Pain, Myocardial Injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
AYTUĞAR TİRYAKİ Gizem. Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisine Başvuran Çocuk Hastalarda Tanısal Amaçlı Troponin Kullanımının Değerlendirilmesi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Uzmanlık Tezi, İstanbul, 2023. Çalışmamızın temel konusunu oluşturan troponin; kalbe özgün bir proteindir. Troponin değeri genel olarak kalp hasarının bir göstergesi olarak kullanılır. Herhangi bir sebeple kalp zarar gördüğünde troponin değeri kanda yüksek seviyelere ulaşabilir. Tek başına primer sorunun kalpte olduğunu göstermez; ancak mevcut sorun ne ise bu sorunun kardiyak etkilenme yaptığına işaret eder. Kardiyak özgün troponinler yüksek duyarlılık ve özgüllük nedeniyle tercih edilen biyobelirteçlerdir. Bu çalışmada çocuk acil servisine başvurup troponin tetkiki istenen hastaları değerlendirmek, yanlış pozitif ve negatiflik durumlarını hastaların dosyalarının retrospektif olarak inceleyerek belirlemek amaçlanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Bölümünde 01.01.2021-01.01.2022 tarihleri arasında troponin tetkiki istenilen 0-18 yaş arasındaki tüm hastalar dahil edildi. Troponin tekiki istenen 3665 hastanın hastane kayıtları geriye yönelik olarak incelendi. 321 hasta troponin tetkiki istendiği yetersiz dosya bilgileri nedeniyle çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya 3344 hasta dahil edildi. Hastaların %5,8'inde troponin belirlenen 0.014 mcg/L eşik değerinin üzerinde saptandı. Bu sonuç bize troponin testinin istenen hastaların çoğunda negatif sonuçlandığını gösterdi. Hastaların ortalama yaşları 127,56±67,09 ay, 1670'i (%49,955) kız ve 1674'ü (%50,045)'i erkek idi. Troponin testi %45,5 oranı ile en çok 12-18 yaş aralığında, en az %15,2 oranı ile 0-2 yaş grubunda istenmişti. Troponin değeri negatif olan hastaların yaş ortalamalarının 131,2 ay, troponin değeri pozitif hastaların yaş ortalamalarının ise 68,46 ay olduğu görüldü. Buna göre troponin değeri negatif olanların pozitif olanlara göre yaş ortalamalarının istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptandı. Araştırmamıza dahil edilen hastaların başvuru şikayetleri incelendiğinde ilk sırada 1220 (%33,08) hastada göğüs ağrısı görüldü. Göğüs ağrısı olan hastaların yaş ortalaması 158,5±43,85 ay olarak hesaplanmıştır. Diğer sık bulgular sırası ile 809 (%21,93) hastada ateş, 341(%9,24) hastada bulantı, kusma, ishal, 291 (%7,89) hastada senkop, 276 (%7,48) hastada hırıltı, ix öksürük, nefes darlığı şikayetleridir. Laboratuvar değerleri incelendiğinde AST, ÜRE, CKMB ve Pro-BNP değerlerinin arttıkça troponin değerinin de arttığını gösterildi. Kreatinin ile troponin arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Covid-19 pozitif olan hastaların %19,7'sinde troponin pozitif olarak saptandı. Troponin değeri pozitif ve negatif olan hastalar arasında covid pozitifliği ve negatifliği arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Çalışmamızda troponini pozitif olup EKG'sinde patolojik bulgusu olan tüm hastaların kardiyak patolojisi olduğu görüldü. Troponini negatif olup EKG bulgusu olan hastaların %80'inde kardiyak hastalık bulundu. Çalışmamızda 810 hastaya ekokardiyografi tetkiki yapılmış olup %16 'sında çeşitli patolojik bulgular saptandı. Troponin testi pozitif olan hastaların aldıkları tanılar incelendiğinde en sık konulan tanı 58 (%29,89) hastada Covid-19 hastalığıdır, diğer tanılara baktığımızda sıklık sırasında göre 33 (%17) hastaya herhangi bir tanı konulamamıştır, idiyopatik olarak sınıflandırılmıştır. 25 (%12,9) hastaya pnömoni tanısı konulmuştur. Daha önce konjenital kalp hastalığı nedeni ile opere olmuş olan 23 (%11,8) hastada troponin yüksekliği saptanmıştır. 13 (%6,7) hastada MISC, 13 (%6,7) hastada akut gastroenterit, 10 (%5,1) hastada miyokardit saptanmıştır. MISC miyokarditi olan 6 hasta da eklenerek troponini pozitif olan 16 hastada (%8,2) miyokardit saptanmıştır ve çalışmamızdaki kardiyak hastalıklar içinde en sık görülen hastalıktır. Sonuç olarak troponin tetkiki miyokardiyal hasar düşündüren doğru klinik durumlarda istendiğinde tanı ve prognoz açısından bizim için önemli bilgiler verebilir, gereksiz istendiği durumlarda zaman ve kaynak israfına sebep olacağı unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The main subject of our study is troponin; a heart-specific protein. The troponin value is generally used as an indicator of heart damage. When the heart is damaged for any reason, the troponin level can reach high levels in the blood. By itself, it does not indicate that the primary problem is in the heart; whatever the current problem is, it indicates that this problem causes cardiac involvement. Cardiac specific troponins are the preferred biomarkers due to their high sensitivity and specificity. In this study, it was aimed to evaluate the patients who applied to the pediatric emergency service and requested troponin examination and to determine the false positive and negative cases by retrospectively examining the files of the patients. All patients aged 0-18 years, who were requested to have troponin examination between 01.01.2021-01.01.2022, were included. Hospital records of 3665 patients who were required to take troponin were retrospectively reviewed. Although 321 patients were requested to have troponin test, they were excluded because the test could not be performed for unknown reasons. 3344 patients were included in the study. Troponin was found above the threshold value of 0.014 mcg/L in %5.8 of the patients. This result showed us that troponin test was negative in most of the patients. The mean age of the patients was 127.56±67.09 months, 1670 (%49.955) were female and 1674 (%50.045) were male. It was requested mostly in the 12-18 age group with a rate of %45.5 and in the 0-2 age group with a minimum rate of %15.2. The mean age of patients with negative troponin values was 131.2 months, and the mean age of patients with positive troponin values was 68.46 months seen. Accordingly, it was determined that the mean age of those with negative troponin values was statistically significantly higher than those with positive troponin levels. The mean age of patients with chest pain was calculated as 158.5±43.85 months. Other common findings were fever in 809 (%21.93) patients, nausea, vomiting, diarrhea in 341 (%9.24) patients, syncope in 291 (%7.89) patients, wheezing and cough in 276 (%7.48) patients, respectively. When the laboratory values were examined, it was shown that the troponin value increased as the AST, UREA, CKMB and Pro-BNP values increased. There was no statistically significant relationship between creatinine and troponin. Troponin was found to be positive in %19.7 of the patients with Covid-19 positive. All patients with pathological findings in their ECG's xi were found to have cardiac pathology. Cardiac disease was found in %80 of the patients with troponin-negative ECG findings. In our study, 810 patients underwent echocardiographic examination and various pathological findings were found in %16. When the diagnoses they received were examined, the most common diagnosis was Covid-19 disease in 58 (%29.89) patients. 25 (%12.9) patients were diagnosed with pneumonia. Elevated troponin was detected in 23 (%11.8) patients who had previously been operated for congenital heart disease. MISC in 13 (%6.7) patients, acute gastroenteritis was detected in 13 (%6,7) patients and myocarditis was detected in 10 (%5.1) patients. By adding 6 patients with MISC myocarditis, myocarditis was found in 16 (%8.2) patients with troponin positive and it was the most common cardiac disease in our study. As a result, troponin examination can provide important information for us in terms of diagnosis and prognosis when requested in correct clinical situations suggesting myocardial damage.