Türkiye'de 1980 sonrası afet vergilerinin vergilendirme ilkeleri açısından değerlendirilmesi
An evaluation of disaster taxes in Turkey after 1980 from the perspective of taxation principles
  1. Tez No: 1011088
  2. Yazar: AHMED FURKAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, 1999 Depremleri, COVID- 19 Pandemisi, 6 Şubat Depremleri, Vergilendirme İlkeleri, Disaster, 1999 Earthquakes, COVID-19 Pandemic, February 6 Earthquakes, Taxation Principles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'de 1980 Sonrası Afet Vergilerinin Vergilendirme İlkeleri Açısından Değerlendirilmesi Ahmed Furkan AYDIN Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dalı Mali Hukuk Programı Afetler sonrasında ortaya çıkan acil kamu finansmanı ihtiyacı, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de olağanüstü nitelikte yeni vergilerin alınmasına veya mevcut vergi oranlarının artırılmasına yol açmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, 1980 sonrası Türkiye'de afetlerin ardından alınan vergilerin vergilendirme ilkelerine uyumunu değerlendirmektir. Bu çalışmada, afetler sonrasında alınan vergilerin niteliği, gelişimi ve Türkiye'de 1980 sonrası dönemde nasıl şekillendiği ele alınmaktadır. 1980 sonrası dönemde büyük afetlerin ardından hayata geçirilen vergisel düzenlemeler belirlenerek kapsamlı bir biçimde değerlendirilmiştir. 1999 Marmara Depremi, COVID-19 pandemisi ve 6 Şubat Depremleri sonrasında alınan vergiler, vergilendirme ilkeleri çerçevesinde ve ilgili anayasal hükümler ile Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları ışığında değerlendirilmiştir. Çalışmanın değerlendirmeleri, afet sonrası uygulanan vergilerin, vergilendirme ilkeleriyle olan ilişkisini ortaya koymaktadır. Olağanüstü hâllerde ortaya çıkan acil kamu finansmanı ihtiyacına rağmen, vergilendirmede ilkelerine riayet edilmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır. Çalışma, 1980 sonrası Türkiye'deki afet sonrası vergileme uygulamalarının mevcut durumunu ve bu uygulamaların vergilendirme ilkelerine uyum düzeyini ortaya koymaktadır. Yapılan değerlendirmeler, gelecekte yaşanabilecek benzer olağanüstü dönemlerde maliye politikalarının hem kamu yararını hem de mükellef haklarını gözeten, adil ve öngörülebilir bir çerçevede tasarlanmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis An Evaluation of Disaster Taxes in Turkey After 1980 from the Perspective of Taxation Principles Ahmed Furkan AYDIN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Public Finance Fiscal Law Program The urgent need for public financing that arises in the aftermath of disasters leads to the imposition of new taxes of an extraordinary nature or the increase of existing tax rates in Turkey, as is the case in many other countries. The primary objective of this study is to evaluate the compliance of taxes levied following disasters in post-1980 Turkey with the principles of taxation. This study addresses the nature and development of post-disaster taxes, as well as how they have been shaped in Turkey during the post-1980 period. Tax regulations implemented following major disasters in the post-1980 era have been identified and comprehensively evaluated. The taxes introduced after the 1999 Marmara Earthquake, the COVID-19 pandemic, and the February 6 Earthquakes have been assessed within the framework of taxation principles, in light of relevant constitutional provisions and the jurisprudence of the Constitutional Court and the Council of State. The study's assessments reveal the relationship between post-disaster taxes and taxation principles. It is emphasized that despite the urgent need for public financing that emerges under extraordinary circumstances, adherence to taxation principles remains a necessity. The study demonstrates the current state of post-disaster taxation practices in post-1980 Turkey and the extent of their compliance with taxation principles. The evaluations conducted herein will contribute to the design of future fiscal policies in a fair and predictable framework that observes both public interest and taxpayer rights during similar extraordinary periods.