Laparoskopik kolorektal cerrahide dren şart mı? Prospektif randomize klinik çalışma
Is a drain necessary in laparoscopic colorectal surgery? A prospective randomized clinical trial
- Tez No: 1011090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR GÜNDEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İntraabdominal dren, İntraabdominal koleksiyon, Laparaskopik kolorektal cerrahi, Intra-abdominal drain, Intra-abdominal collection, Laparoscopic colorectal surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Laparoskopik kolorektal cerrahi sonrası rutin intraabdominal dren kullanımının yararı tartışma konusudur. Bu çalışma laparoskopik kolorektal cerrahisinde dren kullanımının postoperatif erken dönem klinik sonuçlar, komplikasyon oranları, hastanede kalış süresini prospektif randomize çalışmayla değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01/12/2024 – 01/12/2025 tarihleri arasında S.B.Ü Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde yürütülmüştür. Laparoskopik kolorektal cerrahi uygulanan toplam 59 hasta randomizasyon yöntemiyle iki gruba ayrılmıştır: Grup 1 (drensiz, n=27) ve Grup 2 (drenli, n=32). Drensiz grupta postoperatif 1. gün, 3. gün ve 5. günlerde, Girişimsel Radyoloji Kliniği tarafından tüm hastalar intraabdominal koleksiyon veya apse açısından batın ultrasonografisi ile değerlendirildi; apse veya koleksiyon saptanan hastalara perkütan dren yerleştirildi. Demografik veriler, komorbidite durumu, operasyon detayları, laboratuvar parametreleri, patolojik sonuçlar, T (tümör) ve N (lenf nodu) evrelemesi, ASA skorları, reoperasyon oranları, postoperatif komplikasyonlar, hastanede kalış süresi ile gaz ve gaita çıkış süreleri kaydedildi. İstatistiksel analizler SPSS 24.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. P değeri <0,05 olan sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, ASA skoru, komorbiditeler ve cerrahi türleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Preoperatif labaratuvar değerleri (hemoglobin, CEA, CA19-9 vb.) iki grup arasında benzerdi (p>0,05). Postoperatif 1. Günde, dren yerleştirilen hastaların 24'ünde drenden ortalama 100 cc sero-hemorajik mayi drenajı olduğu saptandı. Perkütan dren ihtiyacı, drensiz grupta 2 hastada izlenmesine rağmen gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,205). Reoperasyon oranı, postoperatif ileus, servis ve yoğun bakım yatış süreleri ile gaz ve gaita çıkış süreleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Majör komplikasyon oranları gruplar arasında benzer bulundu (p=0,273). Patolojik tanı dağılımı ile T ve N evreleri bakımından anlamlı farklılık izlenmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız, laparoskopik kolorektal cerrahi uygulanan hastalarda rutin dren kullanımının postoperatif klinik, radyolojik ve patolojik sonuçlar açısından anlamlı bir üstünlük sağlamadığını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, dren kullanımının rutin bir uygulama olmaktan ziyade, intraoperatif bulgular, anastomoz güvenliği, kontaminasyon riski ve hasta özellikleri gibi bireysel faktörler göz önünde bulundurularak seçilmiş olgularda sınırlandırılmasının uygun olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The benefit of routine intra-abdominal drainage following laparoscopic colorectal surgery remains a subject of debate. The aim of this study was to evaluate the use of drainage in laparoscopic colorectal surgery in terms of early postoperative clinical outcomes, complication rates, and length of hospital stay through a prospective randomized trial. Materials and Methods: Our study was conducted between December 1, 2024, and December 1, 2025, at the General Surgery Clinic of S.B.Ü. Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. A total of 59 patients who underwent laparoscopic colorectal surgery were randomized into two groups: Group 1 (no drain, n=27) and Group 2 (with drain, n=32). In the drain-free group, on the 1st, 3rd, and 5th postoperative days, all patients were evaluated by the Interventional Radiology Clinic via abdominal ultrasound for intra-abdominal collections or abscesses; patients in whom an abscess or collection was detected had a percutaneous drain placed. Demographic data, comorbidities, surgical details, laboratory parameters, pathological findings, T (tumor) and N (lymph node) staging, ASA scores, reoperation rates, postoperative complications, length of hospital stay, and times to gas and bowel movement were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0. Results with a P-value <0.05 were considered statistically significant. Results: No significant differences were observed between the groups in terms of age, gender, ASA score, comorbidities, and surgical procedures (p>0,05). Preoperative laboratory values (hemoglobin, CEA, CA19-9, etc.) were similar between the two groups (p>0,05). On the first postoperative day, an average of 100 cc of serosanguinous fluid was drained from the drains in 24 of the patients who had drains placed. Although the need for percutaneous drainage was observed in 2 patients in the group without drains, no statistically significant difference was found between the groups (p=0,205). No statistically significant differences were observed between the groups regarding reoperation rates, postoperative ileus, length of stay in the ward and intensive care unit, or the time to first flatus and bowel movement (p>0,05). Major complication rates were similar between the groups (p=0,273). No significant differences were observed in the distribution of pathological diagnoses or T and N stages (p>0,05). Conclusion: Our study has demonstrated that the routine use of drains in patients undergoing laparoscopic colorectal surgery does not provide a significant advantage in terms of postoperative clinical, radiological, and pathological outcomes. The findings suggest that rather than being a routine practice, the use of drains may be appropriately limited to selected cases based on individual factors such as intraoperative findings, anastomotic safety, risk of contamination, and patient characteristics.