Ancestral norms: Interpreting Magdalenian cannibalism through the social origins hypothesis of disgust
Ataların normları: Tiksintinin sosyal kökenleri hipotezi çerçevesinde Magdaleniyen yamyamlığının yorumlanması
  1. Tez No: 1011092
  2. Yazar: ZEYNEP TEMİZ DİRİCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. THOMAS ZIMMERMANN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Psikoloji, Archeology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tiksinme, Disgust
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Yamyamlık, günümüz kültürlerinde yoğun bir tiksinti uyandıran bir pratik olsa da, tarih boyunca farklı kültürlerde gözlemlenmiştir. Yaygın inanışın aksine, bu davranış yalnızca hayatta kalma içgüdüsü ya da beslenme ihtiyacıyla açıklanamaz; aksine, tarih-öncesi toplumlar için önemli sembolik işlevler taşımıştır. Ancak zamanla yamyamlık, kültürel bir uygulamadan kültürel bir tabuya dönüşmüş ve bu süreç, toplumsal davranışlar ile ahlaki yargıların dönüşümünü yansıtmıştır. Bu tez, kültürel olarak kabul edilen davranışların zaman içinde nasıl ahlaken kınanan pratiklere dönüştüğünü, ritüel yamyamlık örneği üzerinden incelemektedir. Günümüzde yamyamlık fikri, hem patojen ipuçları hem de norm ihlalleri tarafından tetiklenebilen derin bir tiksinti duygusuyla ilişkilidir. Bu nedenle çalışma, tiksintinin tabuların ortaya çıkışı ve sürdürülmesindeki rolünü araştırmaktadır. Bu kuramsal çerçeveyi temellendirmek amacıyla tez, Üst Paleolitik dönemin Magdaleniyen kültürünü merkeze almaktadır. Magdaleniyen arkeolojik kayıtları, ölü gömme bağlamında ortaya çıkan bir kanibalizm biçimini açıkça göstermektedir. Bu pratiğin ortadan kalkışı, söz konusu kültürün diğer kültürlerle etkileşim içinde çözülmesiyle ilişkilidir. Bu bağlamda bu tez, uygulamanın terk edilmesinin yalnızca kültürel bir uyum süreci değil, aynı zamanda diğer toplulukların tiksinti tepkilerinden de etkilenmiş olabileceği ileri sürmektedir. Bu nedenle tiksinti, yalnızca patojenlerden kaçınma işleviyle değil, aynı zamanda toplumsal düzeni şekillendiren bir mekanizma olarak da değerlendirilmelidir. Bu yaklaşım, toplumsal normların duygusal tepkiler aracılığıyla nasıl yeniden sınıflandırıldığını ve zamanla nasıl marjinalleştirildiğini anlamaya katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Cannibalism, a practice that elicits intense disgust in contemporary cultures, has been observed in various contexts throughout history. Contrary to popular belief, it was not solely driven by survival instincts or nutritional needs; rather, it served significant symbolic functions for prehistoric societies. However, over time, cannibalism transitioned from a cultural practice to a cultural taboo, reflecting the transformation in social behaviors and human moral judgment. This dissertation delves into the evolution of culturally accepted behaviors into morally condemned practices over time, specifically focusing on the practice of ritual cannibalism. As the human experience of cannibalism is now characterized by profound disgust, which is an emotion that can be elicited by pathogen cues and norm violations, this research investigates disgust's role in the emergence and maintenance of taboos. To establish the theoretical concept of disgust's role in taboos, this dissertation centers on the Magdalenian culture of the Upper Palaeolithic. This culture is selected as a case study because the Magdalenian record clearly demonstrates a form of funerary cannibalism. The cessation of this practice occurred as their culture was diluted into other cultures. According to this archaeological evidence, I suggest that the abandonment of the practice was not just a cultural adaptation but was also influenced by the disgust response of other social groups. Therefore, disgust's function can be considered beyond pathogen avoidance and extended to its role as a social regulator. Exploring this hypothesis facilitates the reconstruction of how social norms are reclassified and subsequently marginalized due to emotional responses.