3.trimester preeklampsili ve sağlıklı gebelerde gebeliğin uyku kalitesi üzerine etkisinin Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) ile karşılaştırılması
Comparison of the effect of pregnancy on sleep quality in third trimester preeclamptic and healthy pregnant women using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI)
  1. Tez No: 1011093
  2. Yazar: SEDA TÜRKAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, uyku kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, gebelik, üçüncü trimester, Preeclampsia, sleep quality, Pittsburgh Sleep Quality Index, pregnancy, third trimester
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, gebeliğinin üçüncü trimesterinde preeklampsi tanısı alan gebeler ile aynı gebelik haftasındaki normotansif sağlıklı gebelerin uyku kalitelerini Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) kullanılarak karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde Aralık 2025-Mart 2026 tarihleri arasında yürütülen bu tek merkezli, prospektif, vaka-kontrol çalışmasına 69 preeklamptik ve 67 normotansif gebe dahil edilmiştir. Uyku kalitesi PSQI ile değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda Student t-testi, ki-kare ve Fisher exact testi kullanılmıştır. Demografik farklılıkların uyku kalitesi üzerindeki olası karıştırıcı etkilerini kontrol etmek amacıyla lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: PE grubunda PSQI toplam skoru kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (9.61±4.09 vs 7.55±3.59, p=0.002). Kötü uyku kalitesi (PSQI>5) prevalansı PE grubunda %84.1, kontrol grubunda %68.7 olarak saptanmış olup gruplar arasındaki fark anlamlıdır (p=0.034). Alt bileşen analizinde uyku süresi (B3, p=0.001) ve alışılmış uyku verimliliği (B4, p=0.007) PE grubunda anlamlı düzeyde bozulmuş olarak saptanmıştır. PE grubunda yaş, BMI, gravida ve parite anlamlı düzeyde yüksek, gebelik haftası ise daha düşük bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde bu demografik farklılıklar kontrol edildiğinde PE grubunda yer almanın kötü uyku kalitesi için bağımsız öngördürücü olmaya devam ettiği saptanmıştır (OR=3.731, %95 GA: 1.397-10.000, p=0.009). Sonuç: Üçüncü trimester preeklamptik gebelerde uyku kalitesi normotansif gebelere kıyasla anlamlı düzeyde bozulmaktadır. En belirgin bozulma uyku süresi ve verimliliği alt bileşenlerinde gözlemlenmiştir. PE'nin uyku kalitesi üzerindeki olumsuz etkisinin demografik faktörlerden bağımsız olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular preeklamptik gebelerin multidisipliner yönetiminde uyku kalitesinin değerlendirilmesinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare sleep quality between preeclamptic and normotensive healthy pregnant women in the third trimester using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Materials and Methods: This single-center, prospective, case-control study was conducted at Istanbul Basaksehir Cam and Sakura City Hospital between December 2025 and March 2026. A total of 69 preeclamptic and 67 normotensive pregnant women were included. Sleep quality was assessed using the PSQI. Student t-test, chi-square, and Fisher exact tests were used for group comparisons. Logistic regression analysis was performed to control for potential confounding effects of demographic differences on sleep quality. Results: The PSQI total score was significantly higher in the preeclampsia group compared to the control group (9.61±4.09 vs 7.55±3.59, p=0.002). The prevalence of poor sleep quality (PSQI>5) was 84.1% in the preeclampsia group and 68.7% in the control group (p=0.034). Subcomponent analysis revealed significantly impaired sleep duration (B3, p=0.001) and habitual sleep efficiency (B4, p=0.007) in the preeclampsia group. Age, BMI, gravida, and parity were significantly higher in the preeclampsia group, while gestational age was lower. After controlling for these demographic differences in logistic regression analysis, being in the preeclampsia group remained an independent predictor of poor sleep quality (OR=3.731, 95% CI: 1.397-10.000, p=0.009). Conclusion: Sleep quality is significantly impaired in third trimester preeclamptic women compared to normotensive pregnant women. The most prominent impairment was observed in sleep duration and sleep efficiency subcomponents. The adverse effect of preeclampsia on sleep quality was shown to be independent of demographic factors. These findings highlight the importance of evaluating sleep quality in the multidisciplinary management of preeclamptic women.