Seboreik dermatit hastalarında serum FGF-21 düzeylerinin ve metabolik sendrom sıklığının incelenmesi
Evaluation of serum FGF-21 levels and the prevalence of metabolic syndrome in patients with seborrheic dermatitis
- Tez No: 1011094
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Fibroblast büyüme faktörü-21, metabolik sendrom, seboreik dermatit, seboreik dermatit alan ve şiddet indeksi, Fibroblast growth factor-21, metabolic syndrome, seborrheic dermatitis, seborrheic dermatitis area and severity index
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Seboreik dermatit (SD), toplumda sık izlenen kronik inflamatuvar bir dermatozdur. Pek çok inflamatuvar dermatoz ile metabolik sendrom (MetS) ilişkisi gösterilmiş olsa da SD hastalarında bu ilişkiyi inceleyen çalışmaların sonuçları farklılık göstermektedir. Fibroblast büyüme faktörü-21 (FGF-21) ise MetS, abdominal obezite ile ilişkisi kanıtlanmış bir hepatokin olmasına ek olarak çeşitli deri hastalıklarının patogenezine katkıda bulunduğu gösterilmiştir. SD'de FGF-21 düzeylerini ve MetS varlığını inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada SD hastalarında serum FGF-21 düzeyleri ile MetS sıklığının belirlenmesi ve bu parametrelerin klinik özelliklerle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif olarak yürütülen bu çalışmaya yaş ve cinsiyet açısından benzer özellikler gösteren 40 SD hastası ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 80 birey dahil edilmiştir. Serum FGF-21 düzeyleri ile MetS bileşenleri biyokimyasal ve klinik yöntemlerle değerlendirilmiş, hastalık şiddeti seboreik dermatit alan ve şiddet indeksi (SDASİ) kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: SD hastalarında serum FGF-21 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (p= 0,001). Serum FGF-21 düzeyleri ile MetS parametreleri arasında ilişki izlenmedi (p> 0,05). SD hastalarında kan basıncı ve bel çevresi değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla; p= 0,001, p= 0,041). Serum FGF-21 düzeyleri ile SDASİ skorları arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p> 0,05). Ancak SDASİ skoru ile MetS pozitif bileşen sayısı ve bel çevresi arasında pozitif; HDL düzeyleri ile ters yönlü anlamlı ilişkiler saptandı (sırasıyla; p= 0,002, p= 0,017, p= 0,005). Ayrıca orta ve şiddetli SD hastalarında bel çevresi değerleri, MetS bileşen sayısı ve görülme sıklığının daha yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla; p= 0,020, p= 0,001, p= 0,007). Sonuç: SD hastalarında serum FGF-21 düzeyleri daha düşük bulunmakla birlikte hastalık şiddeti ile ilişkili değildir. Bu bulgular FGF-21'in SD patogenezinde belirleyici bir rolü olmayabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, hastalık şiddeti ile bazı metabolik parametreler arasındaki ilişkiler, SD'de metabolik süreçlerin tamamen bağımsız olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Seborrheic dermatitis (SD) is a common chronic inflammatory dermatosis. Although an association between metabolic syndrome (MetS) and many inflammatory dermatoses has been demonstrated, findings in SD are inconsistent. Fibroblast growth factor-21 (FGF-21), an adipokine associated with MetS and abdominal obesity, has also been implicated in the pathogenesis of various skin diseases. However, studies evaluating FGF-21 levels and MetS in SD are limited. This study aimed to determine serum FGF-21 levels and the frequency of MetS in patients with SD and to evaluate their relationships with clinical features. Materials and Methods: This single-center, prospective study included 40 patients with SD and 40 age- and sex-matched healthy controls. Serum FGF-21 levels and MetS components were assessed using biochemical and clinical methods and disease severity was evaluated using the seborrheic dermatitis area and severity ındex (SDASI). Results: Serum FGF-21 levels were significantly lower in patients with SD compared to controls (p= 0,001). No association was found between FGF-21 levels and MetS parameters (p> 0,05). Blood pressure and waist circumference were significantly higher in the SD group (p= 0,001, p= 0,041, respectively). No significant relationship was observed between FGF-21 levels and SDASI scores (p> 0,05). However, SDASI scores showed a positive correlation with the number of MetS components and waist circumference, and a negative correlation with HDL levels (p= 0,002, p= 0,017, p= 0,005, respectively). Moderate-to-severe SD patients had higher waist circumference, MetS component counts, and MetS frequency (p= 0,020, p= 0,001, p= 0,007, respectively). Conclusion: Serum FGF-21 levels were lower in SD but were not associated with disease severity. These findings suggest that FGF-21 may not play a central role in SD pathogenesis, while metabolic factors may still contribute to disease severity.