Seboreik dermatit hastalarında stres, IL-18 ve IL-22 düzeylerinin ve birbirleriyle ilişkilerinin değerlendirilmesi
Evalution of stress, IL-18 and IL-22 levels and their interrelationships in seborrheic dermatitis patients
- Tez No: 878645
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN GÖNÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: seboreik dermatit, stres, interlökin-18, interlökin-22, seborrheic dermatitis, stress, interleukin-18, interleukin-22
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Seboreik dermatit (SD) sık görülen ve sebumdan zengin bölgelerde eritemli skuamlı plaklar ile karakterize kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Hastalığın patogenezi henüz tam olarak aydınlatılamamıştır ancak Malassezia türleri, sebum üretimindeki değişiklikler, lokal deri inflamasyonu ve stres en çok suçlanan predispozan faktörlerdir. İnterlökin (IL)-18, IL-1 sitokin ailesinin bir üyesi olup NLRP3 inflamazomu tarafından aktive edilir. IL-22 ise IL-10 sitokin ailesinin IL-20 alt ailesinin bir üyesidir ve NLRP3 inflamazomu aracılığıyla proinflamatuvar ve antiinflamatuvar etkilere yol açar. Bu iki sitokinin çeşitli inflamatuvar deri hastalıklarında deri ve serumda düzeylerinin arttığı gösterilmiştir. Daha önce SD patogenezinde IL-18 ve IL-22'nin rolü direkt olarak araştırılmamıştır. SD'nin histopatolojide ortak özellikler taşıdığı psoriasis ve AD gibi diğer papüloskuamöz hastalıklarda IL-18 ve IL-22 düzeylerinin serum ve deride arttığı gösterilmiştir. 2021 yılında yapılan bir çalışmada Malassezialara maruz bırakılmış deride IL-18 seviyelerinin arttığı; aynı yıl başka bir çalışmada ise Malassezia türlerinin, NLRP3 inflamazomlarını aktive ederek IL-22'nin artışına yol açtığı gösterilmiştir. Başka bir çalışmada ise Malassezialara karşı kutanöz immünitede IL-23/IL-17 ekseninin kritik bir rol oynadığını bildirilmiştir. Bu bulgular SD patogenezinde bu iki sitokinin rolünün olabileceği hipotezine yol açmaktadır. Bu çalışmada SD hastalarının serumlarında IL-18 ve IL-22 düzeyleri araştırılarak SD patogenezindeki rollerinin, bu sitokinlerin birbirleriyle ve stres ölçeği kullanılarak stres ile ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 46 SD hastası ve 42 sağlıklı kontrol dahil edilerek serum IL-18 ve IL-22 düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Algılanan Stres Ölçeği- 10 (ASÖ-10) ile stres düzeyi ve Seboreik Dermatit Alan Şiddet İndeksi (SDASI) kullanılarak hastalık şiddeti tespit edildi. Elde edilen değerler gruplar arasında karşılaştırıldı ve demografik özelllikler ve hastalığın tanımlayıcı özellikleri ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 46 SD (25 erkek, 21 kadın) hastası ve 42 (22 erkek, 20 kadın) sağlıklı kontrol dahil edildi. Hasta ve kontrol grubu yaş, cinsiyet ve VKİ dağılımı açısından benzerdi. Hasta grubunda IL-18 seviyesi ortanca 185,5 pg/ml olarak ölçüldü ve kontrol grubuyla arasında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. IL-22 seviyesi hasta grubunda ortanca 369,3 pg/ml, kontrol grubunda ise ortanca 143,1 pg/ml idi ve hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti (p=0,001). IL-22 için cut off değeri %100 sensitivite ve %97,6 spesifite ile 202,775 pg/ml olarak saptandı. IL-18 ile IL-22 düzeyleri arasında ise negatif yönlü orta derecede anlamlı bir ilişki tespit edildi (p=0.005, r=-0,409). SD ve stres arasında pozitif bir ilişki olduğu (p=0.001); benzer şekilde hastalık şiddeti ve stres ölçeği arasında da pozitif yönlü, zayıf derecede anlamlı korelasyon olduğu görüldü (p=0.022, r=0.336). Her iki sitokin seviyeleri ile stres arasındaki ilişkiye bakıldığında; IL-18 düzeyleri ile anlamlı bir ilişki bulunamazken, IL-22 düzeyleri ile stres ölçeği skorları arasında orta derecede anlamlı pozitif bir korelasyon saptandı (p=0.001, r=0.541). Sonuç: Çalışmamızda IL-22 düzeyinin SD hastalarında anlamlı olarak yüksek olması ve yüksek sensitivite ve spesifitesi nedeniyle IL-22'nin patogenezde rolü olabileceği kanısına vardık. SD hastalarında IL-18 ile IL-22 düzeylerinin birbirleriyle negatif ilişkisi iki sitokin arasında kompansasyon mekanizması olabileceğini, IL-22'nin hastalığı baskılamak için de artmış olabileceğini düşündürdü. Çalışmamız SD'de IL-18 ve IL-22'nin serum seviyelerinin, bu sitokinlerin birbiriyle ve stresle ilişkilerinin insanlarda ilk kez araştırıldığı bir çalışma olması açısından önem taşımaktadır. İlk kez stresle IL-22 arasında pozitif ilişki olduğu da bu çalışmada gösterilmiştir. SD'de gelecekteki tedavi hedeflerini bu sitokinler oluşturabileceği gibi aralarındaki negatif korelasyon ve stresle IL-22 ilişkisi başka hastalıkların patogenezinin araştırılması ve tedavi hedefleri için de yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Seborrheic dermatitis (SD) is a common chronic inflammatory disease characterized by erythematous scaly plaques in sebum-rich areas. The pathogenesis of the disease has not yet been fully elucidated, but Malassezia species, changes in sebum production, local skin inflammation and stress are the most commonly blamed predisposing factors. Interleukin (IL)-18 is a member of the IL-1 family of cytokines and is activated by the NLRP3 inflammasome. IL-22 is a member of the IL-20 subfamily of the IL-10 cytokine family and leads to proinflammatory and anti- inflammatory effects through the NLRP3 inflammasome. It has been shown that the levels of these two cytokines increase in the skin and serum in various inflammatory skin diseases. Previously, the role of IL-18 and IL-22 in the pathogenesis of SD has not been directly investigated. It has been shown that IL-18 and IL-22 levels are increased in serum and skin in other papulosquamous diseases such as psoriasis and AD, where SD has common features in histopathology. In a study conducted in 2021, IL-18 levels increased in skin exposed to Malassezia; in another study in the same year, it was shown that Malassezia species lead to an increase of IL-22 by activating NLRP3 inflammasomes. In another study, it was reported that the IL-23/IL-17 axis plays a critical role in cutaneous immunity against Malassezia. These findings lead to the hypothesis that these two cytokines may play a role in the pathogenesis of SD. In this study, it was aimed to investigate the serum levels of IL-18 and IL-22 in the of SD patients and these cytokines roles in the pathogenesis of SD and also to examine the relationship between stress and these cytokines by using the stress scale. Materials and Methods: This study included 46 SD patients and 42 healthy controls. Serum IL-18 and IL-22 levels were measured by ELISA method. Stress level was determined with the Perceived Stress Scale (PSS)-10 and disease severity was determined using the Seborrheic Dermatitis Area Severity Index (SDASI). The obtained results were compared between the groups and their relationship with demographic characteristics and descriptive features of the disease was evaluated. Results: 46 SD patients (25 males, 21 females) and 42 healthy controls (22 males, 20 females) were included in our study. The patient and control groups were similar in terms of age, gender and BMI. The median IL-18 level was 185,5 pg/ml in the patient group and there was no statistically significant difference was between groups. The median IL-22 level was 369,3 pg/ml in the patient grup, 143,1 pg/ml in the control group, and it was significantly higher in the patient group than in the control group (p=0.001). With 100% sensitivity and 97.6% specificity, the cut-off value for IL-22 was 202,775 pg/ml. A moderately significant negative correlation was found between IL-18 and IL-22 levels (p=0.005, r=-0.409). There was a positive correlation between SD and stress (p=0.001); similarly, there was a positive, weakly significant correlation between disease severity and stress scale (p=0.022, r=0.336). When the relationship between both cytokine levels and stress is examined; while there was no significant relationship with IL-18 levels, a moderately significant positive correlation was found between IL-22 levels and stress scale scores (p=0.001, r=0.541). Conclusion: In our study, we concluded that IL-22 may play a role in pahtogenesis due to the significantly higher level of IL-22 in SD patients and its high sensitivity and specifity. The negative correlation of IL-18 and IL-22 levels in SD patients suggested that there may be a compensation mechanism between the two cytokines, and that IL-22 may also be increased to suppress the disease. Our study is important as it is the first study to investigate the serum levels of IL-18 and IL-22 in SD, the relationship between these cytokines in each other and stress in humans. For the first time, it was shown in this study that there is a positive relationship between stress and IL-22. These cytokines may be the future treatment targets of SD, and the negative correlation between them and the relationship between stress and IL-22 may also guide the pathogenesis of other diseases and treatment goals.