Lateral epikondilit tedavisinde kan akımı kısıtlamalı düşük yoğunluklu egzersiz etkinliğinin klinik ve ultrasonografik olarak değerlendirilmesi: Randomize, çift kör, kontrollü çalışma
Clinical and ultrasonographic evaluation of the effectiveness of low-load resistance training with blood flow restriction in the treatment of lateral epicondylitis: A randomized double-blind controlled trial
- Tez No: 1011096
- Danışmanlar: DR. GÜLGÜN DURLANIK, DR. CANSU ADİKTİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hipertrofi, Kan Akımı Kısıtlamalı Egzersiz, Lateral Epikondilit, Tendinopati, Tenisçi Dirseği, Ultrasonografi, Kan akımı kısıtlama antrenmanı, Tendinit, Tenis dirseği, Ultrasonografi-doppler, Blood Flow Restriction Exercise, Hypertrophy, Lateral Epicondylitis, Tendinopathy, Tennis Elbow, Ultrasonography, Blood flow restriction training, Tendinitis, Ultrasonography-doppler
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada lateral epikondilit (LE) tanılı hastalarda kan akımı kısıtlamalı (KAK) düşük yoğunluklu egzersiz etkinliğinin klinik ve ultrasonografik yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Randomize, çift kör, kontrollü bu çalışmaya LE tanılı 52 hasta ve 58 üst ekstremite dahil edilmiştir. Analizler ekstremite bazında gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar KAK egzersiz ve kontrol gruplarına randomize edilmiştir. Değerlendirmeler tedavi öncesi, tedavi sonrası 1. gün, 4. ve 12. haftada yapılmıştır. Primer sonlanım noktası Hasta Bazlı Tenisçi Dirseği Değerlendirmesi (Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation, PRTEE) skoru olarak belirlenmiştir. Sekonder sonlanım noktaları arasında Vizüel Analog Skala (VAS), basınç ağrı eşiği (BAE), kavrama kuvveti, ortak ekstansör tendon (OET) kalınlık ölçümleri, extensor carpi radialis brevis (ECRB) ve extensor digitorum communis (EDC) kas kesit alanı (KA) ölçümleri, total ultrasonografi skalası skoru (TUSS) ve Roles-Maudsley skoru (RMS) yer almıştır. OET kalınlık ölçümleri için gözlemci içi, ECRB ve EDC kas KA ölçümleri için gözlemci içi ve gözlemciler arası güvenilirlik analizleri yapılmış ve ölçümlerin yüksek-çok yüksek düzeyde güvenilir olduğu saptanmıştır (sınıf içi korelasyon katsayısı (Intraclass Correlation Coefficient, ICC): 0,87-0,99). Bulgular: Gruplar arasında başlangıç özelliklerinde anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). KAK egzersiz grubunda daha belirgin olmak üzere iki grupta da PRTEE, VAS, BAE ve RMS değerlerinde anlamlı iyileşme gözlenmiştir (gruplar arası karşılaştırmalarda sırasıyla p<0,05; p<0,01; p<0,001; p<0,01). KAK egzersiz grubunda daha belirgin olmak üzere iki grupta da ağrısız maksimum kavrama kuvvetinde anlamlı artış gözlenirken, maksimum kavrama kuvvetinde yalnızca KAK egzersiz grubunda anlamlı artış görülmüştür (gruplar arası karşılaştırmalarda sırasıyla p<0,01; p<0,01). İki grupta da OET kalınlık ölçümlerinde anlamlı değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). ECRB ve EDC kas KA ölçümlerinde yalnızca KAK egzersiz grubunda anlamlı artış gözlenmiştir (gruplar arası karşılaştırmalarda sırasıyla p<0,01; p<0,05). TUSS alt parametrelerinden hipoekojenitede KAK egzersiz grubunda daha belirgin olmak üzere iki grupta da zamanla ortaya çıkan anlamlı iyileşme gözlenirken, bu durum neovaskülarizasyon ve toplam skorda yalnızca KAK egzersiz grubunda izlenmiştir (gruplar arası karşılaştırmalarda 12. haftada sırasıyla p<0,05; p<0,01; p<0,01). Sonuç: KAK düşük yoğunluklu egzersiz, LE tedavisinde ağrı, fonksiyon ve kas performansı üzerinde etkili bir yöntemdir. Özellikle yüksek yoğunluklu egzersizi tolere edemeyen hastalarda önemli bir avantaj sunmaktadır. Klinik iyileşmenin tendon morfolojisindeki değişimlerden kısmen bağımsız olması, kas ve nöromüsküler adaptasyonların tedavi yanıtındaki rolünü öne çıkarmaktadır. LE tedavisinde KAK düşük yoğunluklu egzersiz, standart düşük yoğunluklu egzersize kıyasla etkili bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of low-load resistance training with blood flow restriction (BFR) in patients with lateral epicondylitis (LE) using clinical and ultrasonographic methods. Materials and Methods: In this randomized, double-blind, controlled study, 52 patients with LE and 58 upper extremities were included. Analyses were performed per extremity. Participants were randomized into BFR exercise and control groups. Assessments were conducted at baseline, post-treatment day 1, week 4, and week 12. The primary outcome measure was the Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation (PRTEE) score. Secondary outcomes included the Visual Analog Scale (VAS), pressure pain threshold (PPT), grip strength, common extensor tendon (CET) thickness measurements, cross-sectional area (CSA) of the extensor carpi radialis brevis (ECRB) and extensor digitorum communis (EDC) muscles, total ultrasonography scale score (TUSS), and Roles-Maudsley score (RMS). Intra-rater reliability was assessed for CET thickness measurements, while both intra- and inter-rater reliability were evaluated for muscle CSA measurements, demonstrating high to very high reliability (ICC: 0.87-0.99). Results: No significant differences were observed between groups in baseline characteristics (p>0.05). Both groups demonstrated significant improvements in PRTEE, VAS, PPT, and RMS scores, with greater improvements observed in the BFR group (between-group comparisons: p<0.05, p<0.01, p<0.001, and p<0.01, respectively). Pain-free maximum grip strength increased significantly in both groups, with greater improvement in the BFR group, whereas maximum grip strength improved significantly only in the BFR group (between-group comparisons: p<0.01 and p<0.01, respectively). No significant changes were observed in CET thickness in either group (p>0.05). Significant increases in ECRB and EDC muscle CSA were observed only in the BFR group (between-group comparisons: p<0.01 and p<0.05, respectively). Among TUSS subparameters, hypoechogenicity improved significantly in both groups, with greater improvement in the BFR group, whereas neovascularization and total score improved only in the BFR group (between-group comparisons at week 12: p<0.05, p<0.01, and p<0.01, respectively). Conclusion: Low-load resistance training with BFR is an effective method for improving pain, function, and muscle performance in LE. It offers a significant advantage, particularly in patients who are unable to tolerate high-load resistance exercises. The partial dissociation between clinical improvement and tendon morphological changes highlights the role of muscular and neuromuscular adaptations in treatment response. Low-load resistance training with BFR may be considered an effective alternative to conventional low-load resistance training programs in the management of LE.