Konya ili meram ilçesinde hanehalklarınınsüt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları vebu alışkanlıkları etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of household milk and dairy product consumption habits and factors affecting these habits in meram district of Konya province
  1. Tez No: 1011107
  2. Yazar: FATİH CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt tüketimi, süt ve süt ürünleri, tüketici davranışı, faktör analizi, çoklu doğrusal regresyon, Milk consumption, milk and dairy products, consumer behavior, factor analysis, multiple linear regression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Konya ili Meram ilçesinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını, tutum ve davranışlarını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada tüketici davranışlarının altında yatan motivasyonların (fiyat, kalite, hijyen algısı, marka sadakati, sağlık bilinci vb.) nitel ve nicel yöntemler kullanılarak ortaya konması hedeflenmiştir. Araştırmanın verileri Konya ili Meram ilçesinde yaşayan hanehalkları ile gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilmiştir. Araştırmanın örnek hacmi ana kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre %95 güven aralığında ve %10 hata payı dikkate alınarak 92 hane olarak belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, ki-kare analizi, faktör analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Böylece tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim tercihlerini etkileyen sosyo-ekonomik ve davranışsal faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hanehalklarının büyük çoğunluğunun süt ve süt ürünlerini düzenli olarak tükettiği ve bu ürünleri çoğunlukla haftalık olarak satın aldığı belirlenmiştir. Tüketicilerin süt satın alırken en fazla son kullanma tarihi, hijyen, kalite ve fiyat gibi faktörlere önem verdikleri tespit edilmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonuçlarına göre yaş, gelir düzeyi, ürün markası ve fiyat değişkenlerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular tüketicilerin süt ve süt ürünleri tercihinde güvenilirlik, hijyen ve kalite unsurlarını ön planda tuttuklarını göstermektedir. Bu doğrultuda tüketicilerin güvenilir ve hijyenik süt ve süt ürünlerine erişiminin artırılması, tüketicilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların yaygınlaştırılması ve üretim ile pazarlama süreçlerinde kalite standartlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Araştırma sonuçlarının süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren üreticiler, pazarlamacılar ve politika yapıcılar açısından tüketici davranışlarının anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the consumption habits, attitudes, and behaviors of consumers regarding milk and dairy products in the Meram district of Konya province. The study seeks to reveal the underlying motivations of consumer behavior (such as price, quality, hygiene perception, brand loyalty, and health awareness) by using both qualitative and quantitative methods. The data of the research were obtained through a survey conducted with households living in the Meram district of Konya. The sample size of the study was determined as 92 households according to the simple random sampling method based on population proportions with a 95% confidence interval and a 10% margin of error. The data obtained in the study were evaluated using descriptive statistics, chi-square analysis, factor analysis, and multiple linear regression analysis. Thus, it was aimed to determine the socio-economic and behavioral factors affecting consumers' preferences for milk and dairy products. According to the results of the study, it was determined that the majority of households regularly consume milk and dairy products and generally purchase these products on a weekly basis. It was found that consumers pay the most attention to factors such as expiration date, hygiene, quality, and price when purchasing milk. According to the results of the multiple linear regression analysis, it was determined that variables such as age, income level, product brand, and price have statistically significant effects on milk and dairy product consumption habits. The findings indicate that consumers prioritize reliability, hygiene, and quality factors in their milk and dairy product preferences. In this context, it is recommended to increase consumers' access to reliable and hygienic milk and dairy products, to expand awareness and education activities for consumers, and to improve quality standards in production and marketing processes. It is considered that the results of the study will contribute to a better understanding of consumer behavior for producers, marketers, and policy makers operating in the milk and dairy products sector.