Konserve endüstrisi atık sularının elektrokimyasal yöntemlerle arıtımı
Treatment of canning industry wastewater using electrochemical methods
  1. Tez No: 1011109
  2. Yazar: FURKAN UZATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TANER CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık su arıtma, Elektrokimyasal oksidasyon, Elektrokimyasal yöntem, Elektrokoagülasyon, Endüstriyel atık su, KOİ, Kimyasal arıtma, Waste water treatment, Electrochemical oxidation, Electrochemical method, Electrocoagulation, Industrial waste water, COD, Chemical treatment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, konserve gıda üretim tesislerinden kaynaklanan ve yüksek organik madde içeriğine sahip atıksuların, elektrokimyasal arıtma yöntemleri kullanılarak arıtılabilirliği araştırılmıştır. Konserve endüstrisi atıksuları; hammaddelerin yıkanması, haşlama, ekipman temizliği ve üretim prosesleri sonucunda oluşmakta olup, yüksek kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve askıda katı madde (AKM) değerleri nedeniyle alıcı ortamlar üzerinde ciddi çevresel baskı oluşturmaktadır. Bu nedenle, söz konusu atıksuların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY) deşarj limitlerini sağlayacak şekilde etkin bir biçimde arıtılması gerekmektedir. Çalışma kapsamında Bursa ili Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren bir konserve gıda üretim tesisinden temin edilen gerçek atıksu numuneleri kullanılmıştır. Atıksuların arıtımında elektrooksidasyon (EO), elektrokoagülasyon (EC) ve kimyasal koagülasyon (KK) yöntemleri tekil ve entegre prosesler hâlinde uygulanmıştır. Elektrooksidasyon deneylerinde bor katkılı elmas (BDD) ve Ti/RuO₂–IrO₂ anotlar kullanılarak farklı akım değerleri, reaktör konfigürasyonları ve işletme sürelerinin KOİ giderim performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca elektrokoagülasyon ve kimyasal koagülasyon ön arıtımlarının, elektrooksidasyon prosesi üzerindeki katkısı değerlendirilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda, elektrooksidasyon prosesinin tek başına uygulandığında yüksek KOİ giderim verimleri sağladığı, ancak ön arıtım prosesleri ile entegre edildiğinde hem arıtma veriminin hem de proses kararlılığının arttığı belirlenmiştir. BDD anotlu elektrooksidasyon sisteminin, diğer anot türlerine kıyasla daha yüksek KOİ giderimi ve daha etkin mineralizasyon sağladığı gözlemlenmiştir. Elektrokoagülasyon ve kimyasal koagülasyon sonrası uygulanan elektrooksidasyon proseslerinde, çıkış KOİ değerlerinin SKKY deşarj limitlerinin altına düşürülebildiği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, elektrokimyasal arıtma yöntemlerinin konserve endüstrisi atıksularının arıtımında geleneksel yöntemlere alternatif veya tamamlayıcı bir teknoloji olarak etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle entegre elektrokimyasal proseslerin, yüksek organik yüklü endüstriyel atıksuların arıtımında çevresel açıdan sürdürülebilir ve uygulanabilir bir çözüm sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the treatability of wastewater generated from a canned food production facility using electrochemical treatment methods was investigated. Wastewaters originating from the canned food industry are characterized by high organic matter content, suspended solids, and fluctuating pollutant loads due to raw material washing, blanching, equipment cleaning, and various production processes. If discharged without adequate treatment, these wastewaters may cause significant environmental pollution. Therefore, effective treatment technologies are required to meet the discharge limits specified in the Turkish Water Pollution Control Regulation. Within the scope of this study, real wastewater samples were collected from a canned food manufacturing plant located in Nilüfer district of Bursa, Türkiye. Electrochemical oxidation (EO), electrocoagulation (EC), and conventional chemical coagulation (CC) processes were applied both individually and in integrated configurations. The performance of electrochemical oxidation was evaluated using boron-doped diamond (BDD) and Ti/RuO₂–IrO₂ anodes under different operating conditions, including varying current intensities, reactor configurations, and treatment durations. In addition, the effects of electrocoagulation and chemical coagulation as pre-treatment steps prior to electrochemical oxidation were examined in terms of overall treatment efficiency. The experimental results demonstrated that electrochemical oxidation is highly effective in removing organic pollutants from canned food industry wastewater. Among the tested anode materials, the BDD anode exhibited superior performance, providing higher chemical oxygen demand (COD) removal efficiencies and enhanced mineralization compared to Ti/RuO₂–IrO₂ anodes. The results also indicated that increasing current intensity improved COD removal; however, excessive current values led to higher energy consumption without proportional treatment benefits. Furthermore, the integration of electrocoagulation or chemical coagulation as a pre-treatment step significantly enhanced the efficiency of the subsequent electrochemical oxidation process. These combined treatment systems resulted in lower final COD concentrations and improved process stability. In several experimental runs, the effluent COD values were reduced below the regulatory discharge limits, indicating the technical feasibility of the integrated electrochemical approach for industrial applications. Overall, the findings of this study reveal that electrochemical treatment methods represent an effective and environmentally sustainable alternative to conventional xiv wastewater treatment technologies for the canned food industry. In particular, integrated electrocoagulation and electrochemical oxidation processes offer promising potential for the treatment of high-strength industrial wastewaters, providing high removal efficiencies, reduced chemical consumption, and compliance with discharge standards. The outcomes of this research contribute to the growing body of knowledge on electrochemical wastewater treatment and support its application as a reliable solution for industrial wastewater management.