Atık derilerle yenilikçi deneysel yüzey araştırmaları
Innovative experimental surface research using leather waste
- Tez No: 1011136
- Danışmanlar: DOÇ. GÜLCAN BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel sürdürülebilirlik, Industrial sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Deri sanayisi, tarihsel süreçte zanaatkârlıktan sanayi ölçekli üretime dönmüş ve günümüzde Küresel ölçekte yüksek katma değer sağlayan sektörlerden biri haline gelmiştir. Sanayi Devrimi sonrasında deri üretim merkezleri Avrupa'dan Asya'daki gelişmekte olan ülkelere taşınmıştır. Türkiye'nin de dâhil olduğu Asya ülkeleri, deri sektöründe üretim kapasitesi ve ihracat hacmi açısından önemli ülkeler hâline gelmiş ve ülke ekonomisine katkıları artmıştır. Deri endüstrisi, üretim süreçlerinde yüksek miktarda kimyasal madde kullanımına ve önemli ölçüde doğal kaynak tüketimine yol açmaktadır. Günümüzde, gelişmiş teknolojik olanaklara rağmen deri sanayinde yüksek miktarda atık üretilmekte; bu atıklar çevre ve insan sağlığı açısından önemli riskler oluşturmaktadır. Deri imalat sürecinde ortaya çıkan atıkların bir bölümü geri dönüştürülmekle birlikte, özellikle giysilik deri üretiminde oluşan tabaklanmış budama atıkları çoğunlukla bertaraf edilmektedir. Ancak bu atıklar, işleme süreçleri tamamlanmış deri parçalarıdır ve bertaraf edilmeleri hem çevresel hem de ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle, deri budama atıklarının ekonomiye yeniden kazandırılması; kaynak verimliliğinin artırılması ve deri sektörünün sürdürülebilirliğinin desteklenmesi açısından önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, giysilik deri üretiminde oluşan budama atıkları incelenmiş ve araştırma yaklaşımı olarak Malzeme Odaklı Tasarım (Material Driven Design – MDD) yöntemi benimsenmiştir. Çalışma kapsamında deri budama atıkları, ileri dönüşüm yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş, gözlem ve uygulamaya dayalı deneysel bir araştırma süreci yürütülmüştür. Bu süreçte, tabaklanmış ve boyama işlemleri tamamlanmış deri atıkları ile tabaklanmış ancak boyama işlemi yapılmamış deri atıkları kullanılmıştır. Deri budama atıkları kullanılarak dokuma, örme, dikme, işleme, kolaj, boyama ve baskı teknikleriyle deneysel uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel uygulamalarda deri malzemenin fiziksel ve duyusal tepkileri sistematik biçimde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda alternatif kullanım olanakları değerlendirilmiş ve tasarım önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The leather industry has transformed from craftsmanship to industrial-scale production over time and has become one of the sectors that generate high added value on a global scale. After the Industrial Revolution, leather production centers shifted from Europe to developing countries in Asia. Asian countries, including Türkiye, have become important players in the leather sector in terms of production capacity and export volume, and their contributions to national economies have increased. The leather industry uses a high amount of chemical substances in its production processes and leads to significant consumption of natural resources. Today, despite advanced technological capabilities, a high amount of waste is generated in the leather industry; this waste poses significant risks to the environment and human health. Although a portion of the waste generated during the leather manufacturing process is recycled, tanned trimming waste generated particularly in garment leather production is mostly destroyed. However, these wastes consist of leather pieces whose processing stages have been completed, and their disposal causes both environmental and economic losses. Therefore, reintegrating leather trimming waste into the economy is important in terms of increasing resource efficiency and supporting the sustainability of the leather sector. In this thesis, the cutting waste generated in garment leather production was examined, and the Material Driven Design (MDD) method was adopted as the research approach. Within the scope of the study, leather trimming waste was evaluated using the upcycling method, and an observation- and practice-based experimental research process was conducted. In this process, tanned and fully dyed leather waste, as well as tanned leather waste that had not undergone the dyeing process, were used. Experimental applications were carried out using leather trimming waste through weaving, knitting, sewing, embroidery, collage, dyeing, and printing techniques. In the experimental applications, the physical and sensory responses of the leather material were systematically analyzed. Based on the obtained results, alternative usage possibilities were evaluated and design proposals were presented.