Kalça cerrahisinde preoperatif perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğunun postoperatif opioid tüketimi postoperatif analjezi ve klinik iyileşmeye etkisi
The effect of preoperative pericapsular nerve group (PENG) block on postoperative opioid consumption, postoperative analgesia, and clinical recovery in hip surgery
  1. Tez No: 1011142
  2. Yazar: İREM NUR DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA HAKAN ERBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: PENG blok, kalça cerrahisi, spinal anestezi, ağrı skoru, PENG block, hip surgery, spinal anesthesia, pain score, opioid consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kalça kırığı olan hastalarda, özellikle geriatrik yaş grubunda, şiddetli perioperatif ağrı, morbidite ve mortaliteyi arttırdığından, etkili analjezi yöntemlerinin kullanımı yaşamsaldır. Perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu, femoral, obturator ve aksesuar obturator sinir dallarını hedefleyerek anterior kalça kapsülünün duyusal inervasyonunu bloke eden, motor fonksiyonları koruyan yeni bir rejyonal anestezi tekniğidir. Bu çalışmada, kalça cerrahisi geçiren hastalarda preoperatif uygulanan PENG bloğunun postoperatif opioid tüketimi, ilk analjezik ihtiyacı duyma süresi ve klinik iyileşme üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, elektif kalça cerrahisi planlanan 18–80 yaş arası, ASA I-III fiziksel durumunda 61 hasta dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi kapalı zarf yöntemiyle randomize olarak spinal anestezi (kontrol grubu) ve spinal anestezi ile birlikte PENG bloğu (PENG grubu) uygulanan olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalar intraoperatif dönemde hKalça Cerrahisinde Preoperatif Perikapsüler Sinir Grubu (PENG) Bloğunun Postoperatif Opioid Tüketimi Postoperatif Analjezi ve Klinik İyileşmeye Etkisi Dr. İrem Nur DİNÇ Kalça kırığı olan hastalarda, özellikle geriatrik yaş grubunda, şiddetli perioperatif ağrı, morbidite ve mortaliteyi arttırdığından, etkili analjezi yöntemlerinin kullanımı yaşamsaldır. Perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu, femoral, obturator ve aksesuar obturator sinir dallarını hedefleyerek anterior kalça kapsülünün duyusal inervasyonunu bloke eden, motor fonksiyonları koruyan yeni bir rejyonal anestezi tekniğidir. Bu çalışmada, kalça cerrahisi geçiren hastalarda preoperatif uygulanan PENG bloğunun postoperatif opioid tüketimi, ilk analjezik ihtiyacı duyma süresi ve klinik iyileşme üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, elektif kalça cerrahisi planlanan 18–80 yaş arası, ASA I-III fiziksel durumunda 61 hasta dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi kapalı zarf yöntemiyle randomize olarak spinal anestezi (kontrol grubu) ve spinal anestezi ile birlikte PENG bloğu (PENG grubu) uygulanan olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalar intraoperatif dönemde hKalça Cerrahisinde Preoperatif Perikapsüler Sinir Grubu (PENG) Bloğunun Postoperatif Opioid Tüketimi Postoperatif Analjezi ve Klinik İyileşmeye Etkisi Dr. İrem Nur DİNÇ Kalça kırığı olan hastalarda, özellikle geriatrik yaş grubunda, şiddetli perioperatif ağrı, morbidite ve mortaliteyi arttırdığından, etkili analjezi yöntemlerinin kullanımı yaşamsaldır. Perikapsüler sinir grubu (PENG) bloğu, femoral, obturator ve aksesuar obturator sinir dallarını hedefleyerek anterior kalça kapsülünün duyusal inervasyonunu bloke eden, motor fonksiyonları koruyan yeni bir rejyonal anestezi tekniğidir. Bu çalışmada, kalça cerrahisi geçiren hastalarda preoperatif uygulanan PENG bloğunun postoperatif opioid tüketimi, ilk analjezik ihtiyacı duyma süresi ve klinik iyileşme üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, elektif kalça cerrahisi planlanan 18–80 yaş arası, ASA I-III fiziksel durumunda 61 hasta dahil edildi. Hastalar ameliyat öncesi kapalı zarf yöntemiyle randomize olarak spinal anestezi (kontrol grubu) ve spinal anestezi ile birlikte PENG bloğu (PENG grubu) uygulanan olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalar intraoperatif dönemde hemodinamik açıdan takip edildi. Postoperatif dönemde ise ağrı skorları (NRS), ilk analjezik ihtiyacı ve tüketimi, ilk yürüme zamanı ve hastanede kalış süresi kaydedildi. Bulgular, PENG grubunda postoperatif ağrı skorlarının daha düşük, opioid tüketiminin daha az olduğunu göstermiştir. Ayrıca bu gruptaki hastalarda hemodinamik stabilitenin daha iyi korunduğu, mobilizasyona daha erken başlandığı ve klinik iyileşmenin hızlandığı saptanmıştır. Sonuç olarak, PENG bloğunun kalça cerrahisinde güvenli ve etkili bir analjezi yöntemi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effective analgesia methods are critical, especially in the geriatric population, as they significantly impact severe perioperative pain, morbidity, and mortality in patients with hip fractures. This study aimed to investigate the effects of preoperatively administered Pericapsular Nerve Group (PENG) block on postoperative opioid consumption, time to first analgesic request, and clinical recovery in patients undergoing hip surgery. A total of 61 patients aged 18-80 years with ASA I-III physical status scheduled for elective hip surgery were included in the study. The patients were randomly allocated to two groups using a closed envelope method: one group received only spinal anesthesia (control group), and the other received spinal anesthesia combined with PENG block (PENG group). All patients were hemodynamically monitored intraoperatively. Postoperative pain scores (NRS), time to first analgesic request and consumption, time to first ambulation, and length of hospital stay were recorded. The results showed that the PENG group had lower postoperative pain scores and reduced opioid consumption. Furthermore, patients in this group demonstrated better hemodynamic stability, earlier mobilization, and accelerated clinical recovery. In conclusion, the PENG block has been shown to be a safe and effective analgesia method for hip surgery.