Romatoid artritli hastalarda anjiyopoietin benzeri protein düzeylerinin endotel disfonksiyonu ve inflamasyon ile ilişkisi
The relationship between angiopoietin-like protein levels and endothelial dysfunction and inflammation in patients with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 1011149
  2. Yazar: HATİCE NUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA CANSEL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8, inflamasyon, endotel disfonksiyonu, Rheumatoid arthritis, ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8, inflammation, endothelial dysfunction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Romatoid artrit (RA); sinovyumda kronik inflamasyon ile karakterize, eklem hasarı ve çeşitli sistemik komplikasyonlara yol açabilen bir hastalıktır. RA hastalarında kronik inflamatuar süreçlerin vasküler sistemi de etkileyebileceği ve buna bağlı olarak endotel fonksiyonlarının bozulmasına neden olabileceği bildirilmektedir. Anjiyopoietin benzeri proteinler (ANGPTL) lipit metabolizması, inflamasyon ve anjiyogenez gibi birçok fizyolojik ve patolojik süreçle ilişkisi olan bir protein ailesidir. Çalışmamızda RA hastalarında serum ANGPTL2, ANGPTL3 ve ANGPTL8 düzeylerinin inflamasyon ve endotel disfonksiyonu ile ilişkisini ve hastalığın remisyon ve aktif dönemlerinde bu proteinlerin patofizyolojideki yerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamıza RA tanısı alan hastalar ve kontrol grubu dahil edilmiştir. Hastalar ayrıca DAS28-CRP skoruna göre remisyon/düşük hastalık aktivitesi ve aktif hastalık olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Serum ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8, ADMA, ICAM-1 ve TNF-α düzeyleri ELISA yöntemiyle; CRP, ESR ve IL-6 düzeyleri ise otomatize analizörlerde ölçülmüştür. Çalışmamızda RA hastalarında ANGPTL2, ANGPTL8, TNF-α, IL-6, CRP ve ESR düzeylerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulunmuştur. Remisyon/düşük hastalık aktivitesi grubunda kontrol grubuna göre ANGPTL2, ANGPTL8 ve ADMA düzeylerinin yüksek olduğu; aktif hastalık grubunda ise kontrole göre TNF-α düzeylerinin arttığı saptanmıştır. ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8 ve TNF-α arasında güçlü pozitif korelasyon; ANGPTL'ler ile ADMA ve ICAM-1 arasında ise orta düzeyde pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur. Yapılan ROC analizinde RA hastaları ile kontrol grubunu ayırt etmede ANGPTL2 ve ANGPTL8'in zayıf düzeyde ayırıcı güce sahip olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızın sonuçları bize ANGPTL2 ve ANGPTL8'nin RA patogenezinde rol oynayabileceğini ve bu proteinlerin inflamasyon ve endotel disfonksiyonu ile ilişkili olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis (RA) is a disease characterized by chronic inflammation of the synovium, which can lead to joint damage and various systemic complications. It has been reported that chronic inflammatory processes in RA patients may also affect the vascular system and, consequently, lead to impaired endothelial function. Angiopoietin-like proteins (ANGPTLs) are a family of proteins associated with numerous physiological and pathological processes, including lipid metabolism, inflammation, and angiogenesis. In our study, we aimed to investigate the relationship between serum ANGPTL2, ANGPTL3, and ANGPTL8 levels and inflammation and endothelial dysfunction in RA patients, as well as the role of these proteins in the pathophysiology of the disease during its remission and active phases. Our study included patients diagnosed with RA and a control group. Patients were further divided into two groups based on their DAS28-CRP scores: remission/low disease activity and active disease. Serum levels of ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8, ADMA, ICAM-1, and TNF-α were measured using the ELISA method; CRP, ESR, and IL-6 levels were measured using automated analyzers. Our study found that levels of ANGPTL2, ANGPTL8, TNF-α, IL-6, CRP, and ESR were significantly higher in RA patients compared to the control group. In the remission/low disease activity group, levels of ANGPTL2, ANGPTL8, and ADMA were higher than in the control group; in the active disease group, TNF-α levels were elevated compared to the control group. A strong positive correlation was found between ANGPTL2, ANGPTL3, ANGPTL8, and TNF-α; while a moderate positive correlation was observed between the ANGPTLs and ADMA and ICAM-1. The ROC analysis demonstrated that ANGPTL2 and ANGPTL8 possess weak discriminatory power in distinguishing RA patients from the control group. The results of our study suggest that ANGPTL2 and ANGPTL8 may play a role in the pathogenesis of RA and that these proteins may be associated with inflammation and endothelial dysfunction.