Tek taraflı ani sensorinöral işitme kaybı ile ilişkili okuler nörovasküler ve fonksiyonel değişikliklerin incelenmesi
Investigation of ocular neurovascular and functional changes associated with unilateral acute sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 1011151
  2. Yazar: VEYSEL ALİ GÜLSEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pupillografi, Ani işitme kaybı, Doppler ultrasonografi, Retrobulber kan akımı, Pupillography, Sudden hearing loss, Doppler ultrasound, Retrobulbar blood flow
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ani işitme kaybı (AİK) tanısı konulan hastalarda, göz ve radyoloji bölümlerinde uygulanan ileri görüntüleme teknikleri olan pupillografi ve renkli doppler ultrasonografi(RDU) ile elde edilecek verilerin, hastalığın patofizyolojik mekanizmaları ve klinik seyrini yansıtan biyobelirteçler olarak değerlendirilmesini sağlamaktır. Bu yaklaşım, ani işitme kaybının altında yatan olası vasküler etiyolojiyi nesnel ve kantitatif ölçümlerle aydınlatmayı amaçlamaktadır. Özellikle hastaların retinokoroidal yapısal ve vasküler değişikliklerin tespitiyle tanı ve tedavi sürecine hız ve kesinlik kazandırarak doğru müdahaleye vesile olması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif vaka-kontrol çalışması Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz hastalıkları kliniğinde yürütülecektir. 11.08.2025-04.07.2026 tarihleri arasında kulak burun boğaz(KBB) kliniğinde 18-65 yaş aralığında AİK tanısı almış, herhangi bir sistemik veya oküler patolojisi bulunmayan hastalar dahil edilmiştir. Kontrol grubunda ise yaş, cinsiyet ve demografik özelliklere uygun, sistemik ve oküler sağlığı yerinde olan gönüllüler yer almaktadır. Eksiksiz şekilde oftalmolojik muayeneyeleri yapılmış olup ek olarak pupillografi ve RDU çekimleri yapılmıştır. Bu çekimlerden pupillografi ile fonksiyonel yapısal parametreler olan skotopik indeks(Sİ), mezopik indeks(Mİ), fotopik indeks(Fİ), dinamik pupil hız(DPH) ile RDU ile oftalmik arter(OA), posterior siliyer arter(PSA) ve santral retinal arterde(SRA) peak sistolik hız(PSH), end diastolik hız (EDH), pulsatil indeks (Pİ), rezistif indeks (Rİ) ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmaya, AİK tanısı alan 27 hasta (Grup 1: Etkilenen göz, Grup 3: Etkilenmeyen karşı göz) ve 27 sağlıklı gönüllü (Grup 2: Kontrol) dahil edildi. Hasta grubunun yaş ortalaması 51 ± 15 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 37 ± 11 yıl olarak saptandı ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir yaş farkı mevcuttu (p=0.001). Cinsiyet dağılımı incelendiğinde; hasta grubunda 16 erkek (%59.3) ve 11 kadın (%40.7), kontrol grubunda ise 14 erkek (%51.9) ve 13 kadın (%48.1) yer aldı ve gruplar arasında cinsiyet açısından anlamlı bir fark izlenmedi.(p=0.818). Gruplar arası en belirgin vasküler direnç artışı ve akım düşüşü PSA'da gözlendi. PSA'da EDV değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (P<0.001). Post-hoc analizlere göre; hem etkilenen gözlerde (Grup 1: 8.69 ± 5.15 cm/s) hem de hastaların sağlam gözlerinde (Grup 3: 8.00 ± 4.65 cm/s), kontrol grubuna (Grup 2: 14.43 ± 6.24 cm/s) kıyasla PSA EDV değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü (her iki karşılaştırma için p<0.001). Buna paralel olarak PSA'da Rİ değerleri de gruplar arası anlamlı farklılık gösterdi (P<0.001). Grup 1 (0.72 ± 0.10) ve Grup 3 (0.72 ± 0.10) gözlerinde hesaplanan PSA Rİ değerleri, Grup 2'ye (0.61 ± 0.10) göre anlamlı şekilde yüksekti (sırasıyla p=0.003 ve p=0.002). PSA Pİ ise Grup 1'de (1.51 ± 0.85) Grup 2'ye (0.97 ± 0.27) kıyasla anlamlı olarak yüksekti (p=0.017). Sonuç: Bu güncel çalışmamızda PSA' da EDV' nin hasta grupta kontrol gruba göre azaldığı, PSA 'da Pİ ve PSA' da Rİ' nin ise arttığını gözlemledik. Literatürde bildiğimiz kadarıyla AİK'in retrobulber kan akımı ve pupillografik ilişkisinin ilk defa incelendiği multidisipliner bir çalışma olması bakımından yapmış olduğumuz çalışma son derece önem arz etmektedir. Bu sonuçlar ile orbital renkli doppler ultrasonografinin AİK tanı ve tedavisi için biyobelirteç olarak kullanılması açısından umut vaat edici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to evaluate the data obtained from advanced imaging techniques,namely pupillography and Color Doppler Ultrasonography, applied in the ophthalmology and radiology departments in patients diagnosed with sudden hearing loss, as objective and quantitative biomarkers that reflect the pathophysiological mechanisms and clinical course of the disease. This approach aims to elucidate the possible vascular etiology underlying sudden hearing loss through objective and quantitative measurements. In particular, by detecting structural and vascular changes in the retinochoroidal structures of the patients, the study seeks to accelerate and enhance the accuracy of the diagnostic and therapeutic process, thereby facilitating timely and appropriate intervention. Materials and Methods: This prospective case-control study will be conducted at the Ophthalmology Clinic of Rize Recep Tayyip Erdoğan University Education and Research Hospital. Patients aged 18-65 years who were diagnosed with AIK and had no systemic or ocular pathology were included in the study between August 11, 2025, and July 4, 2026, at the Ear, Nose, and Throat clinic. The control group will include volunteers matched for age, gender, and demographic characteristics, with good systemic and ocular health. They underwent a comprehensive ophthalmological examination, and in addition, pupillography and RDU imaging were performed. From these scans, functional structural parameters such as the scotopic index , mesopic index, photopic index, and dynamic index were measured using pupillography, while peak systolic velocity, end-diastolic velocity, pulsatility index, and resistive index were measured. Results: The study included 27 patients diagnosed with AIK (Group 1: Affected eye, Group 3: Unaffected contralateral eye) and 27 healthy volunteers (Group 2: Control). The mean age of the patient group was 51 ± 15 years, and that of the control group was 37 ± 11 years; there was a statistically significant age difference between the two groups (p=0.001). Regarding gender distribution, the patient group included 16 men (59.3%) and 11 women (40.7%), while the control group included 14 men (51.9%) and 13 women (48.1%); no significant difference in gender was observed between the groups (p=0.818). The most pronounced increase in vascular resistance and decrease in blood flow were observed in the PSA. A statistically significant difference was found between the groups in terms of EDV values in the PSA (P < 0.001). According to post-hoc analyses, PSA EDV values were statistically significantly lower compared to the control group (Group 2: 14.43 ± 6.24 cm/s) (p < 0.001 for both comparisons). Similarly, RI values in PSA also showed significant differences between groups (P < 0.001). The PSA RI values calculated for eyes in Group 1 (0.72 ± 0.10) and Group 3 (0.72 ± 0.10) were significantly higher than those in Group 2 (0.61 ± 0.10) (p = 0.003 and p = 0.002, respectively). The PSA PI was significantly higher in Group 1 (1.51 ± 0.85) compared to Group 2 (0.97 ± 0.27) (p=0.017). Conclusion: In this current study, we observed that EDV in PSA decreased in the patient group compared to the control group, while PI and RI in PSA increased. To the best of our knowledge, our study is the first multidisciplinary investigation to examine the relationship between retrobulbar blood flow and pupillography in AIK, making it of enormous significance. These findings suggest promising results regarding the use of orbital color Doppler ultrasonography as a biomarker for the diagnosis and treatment of AIK.