Acil serviste akut koroner sendrom nedeniyle perkütan koroner girişim kararı verilen hastalarda vücut yuvarlaklık indeksi ile koroner arter hastalığı kompleksliği arasındaki ilişki
Relationship between body roundness index and coronary artery disease complexity in patients undergoing percutaneous coronary intervention for acute coronary syndrome in the emergency department
  1. Tez No: 1011163
  2. Yazar: VOLKAN GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE GÜNALP ENEYLİ, DOÇ. İREM MÜGE AKBULUT KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Koroner Sendrom, Vücut Yuvarlaklık İndeksi, BRI, SYNTAX skoru, Acute Coronary Syndrome, Body Roundness Index, BRI, SYNTAX score
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı, acil serviste akut koroner sendrom tanısı (AKS) alarak perkütan koroner girişim (PCI) kararı verilen hastalarda, vücut yuvarlaklık indeksinin (BRI) koroner arter hastalığı kompleksitesi (SYNTAX skoru ile ölçülen) ile olan ilişkisini değerlendirmektir. BRI, visseral yağlanmayı yansıtan yeni bir antropometrik ölçüm olarak, kardiyometabolik risklerin öngörülmesinde geleneksel ölçütlere alternatif bir parametre olma potansiyeli taşımaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Acil Servisi'nde 26 Haziran 2025 - 8 Mart 2026 tarihleri arasında yürütülen tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir klinik araştırma olarak planlandı. AKS tanısı alarak PCI uygulanan, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve bilgilendirilmiş onam veren 197 erişkin hasta analize alındı. Hastaların demografik özellikleri, kardiyovasküler risk faktörleri, başvuru EKG bulguları ve antropometrik ölçümleri (boy, kilo, bel çevresi, kalça çevresi, kol çevresi) kaydedildi; BRI, BKİ, bel/kalça oranı ve ABSI değerleri hesaplandı. Koroner anjiyografi görüntüleri kardiyolog tarafından değerlendirilerek SYNTAX skoru hesaplandı ve hastalar düşük (<23) ile orta-yüksek (≥23) SYNTAX grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. İstatistiksel analizlerde lineer ve lojistik regresyon analizleri ile ROC eğrisi analizi kullanıldı; p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 197 hastanın %69,5'i erkek olup yaş ortalaması 63,05 ± 11,80 yıl idi. Hastaların ortalama BKİ değeri 28,04 ± 4,15 kg/m², ortalama bel çevresi 101,57 ± 11,11 cm, ortalama BRI değeri ise 5,71 ± 1,80 olarak saptandı. Hastaların %88,3'ü düşük, %11,7'si ise orta-yüksek SYNTAX grubunda yer aldı. Diyabetes mellitus prevalansı orta-yüksek SYNTAX grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (%56,5'e karşı %29,3; p=0,016). Lineer regresyon analizinde BRI, SYNTAX skoru ile en güçlü ilişkiyi gösteren değişken oldu (β=0,578; R²=0,334; p<0,001). ROC analizinde de orta-yüksek SYNTAX grubunu öngörmede en yüksek ayırt edici güce sahip parametre BRI olarak belirlendi (AUC: 0,851; %95 GA: 0,758 0,944; p<0,001); 6,316 kesim noktasında sensitivite %91,3, spesifisite %76,9 olarak hesaplandı. BRI; bel çevresinin (AUC: 0,831), bel/kalça oranının (AUC: 0,824) ve BKİ'nin (AUC: 0,785) önündeydi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde BRI ≥6,316 olan hastalarda orta 1 yüksek SYNTAX grubunda yer alma olasılığı 17,1 kat (OR: 17,132; %95 GA: 3,339-87,909; p<0,001) artmış olarak saptanmış olup BRI, bağımsız öngörücü olarak modelde yer aldı; bunu bel/kalça oranı ≥1,03 (OR: 10,617), yaş ≥60,5 yıl (OR: 4,902) ve aile öyküsü varlığı (OR: 4,664) izledi. Sonuç: Acil serviste AKS tanısıyla PCI uygulanan hastalarda BRI, koroner arter hastalığının anatomik kompleksliği ile güçlü ve bağımsız bir ilişki göstermektedir. BRI'nin orta-yüksek SYNTAX grubunu öngörmedeki performansı; BKİ, bel çevresi, bel/kalça oranı ve ABSI gibi geleneksel antropometrik parametrelerin üzerindedir. Hesaplanması basit, ucuz ve noninvaziv olan BRI; acil servis pratiğinde yüksek riskli koroner anatomiye sahip hastaların erken tanınmasında klinisyene yol gösterici, pratik bir belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to evaluate the relationship between the Body Roundness Index (BRI) and the complexity of coronary artery disease, as assessed by the SYNTAX score, in patients diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) and scheduled for percutaneous coronary intervention (PCI) in the emergency department. As a novel anthropometric measure reflecting visceral adiposity, BRI holds potential as an alternative parameter to conventional indices in predicting cardiometabolic risk. Materials and Methods: This single-center, prospective, observational clinical study was conducted at the Emergency Department of Ankara University Faculty of Medicine, İbn-i Sina Hospital, between June 26, 2025 and March 8, 2026. A total of 197 adult patients who were diagnosed with ACS, underwent PCI, met the inclusion criteria, and provided written informed consent were included in the analysis. Demographic characteristics, cardiovascular risk factors, admission electrocardiographic findings and anthropometric measurements (height, weight, waist circumference, hip circumference, and arm circumference) were recorded; BRI, body mass index (BMI), waist-to-hip ratio, and A Body Shape Index (ABSI) values were calculated. Coronary angiograms were reviewed by a cardiologist to calculate the SYNTAX score, and patients were stratified into two groups as low (<23) and intermediate-to-high (≥23) SYNTAX groups. Linear and logistic regression analyses, together with receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, were used for statistical evaluation, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the 197 patients enrolled in the study, 69.5% were male, with a mean age of 63.05 ± 11.80 years. The mean BMI was 28.04 ± 4.15 kg/m², the mean waist circumference was 101.57 ± 11.11 cm, and the mean BRI was 5.71 ± 1.80. Overall, 88.3% of patients were classified into the low SYNTAX group and 11.7% into the intermediate-to-high SYNTAX group. The prevalence of diabetes mellitus was significantly higher in the intermediate-to-high SYNTAX group (56.5% vs. 29.3%; p=0.016). In linear regression analysis, BRI demonstrated the strongest association with the SYNTAX score (β=0.578; R²=0.334; p<0.001). ROC analysis also identified BRI as the parameter with the highest discriminative power for predicting the 3 intermediate-to-high SYNTAX group (AUC: 0.851; 95% CI: 0.758-0.944; p<0.001), yielding a sensitivity of 91.3% and a specificity of 76.9% at a cut-off value of 6.316. BRI outperformed waist circumference (AUC: 0.831), waist-to-hip ratio (AUC: 0.824), and BMI (AUC: 0.785). In multivariate logistic regression analysis, patients with a BRI ≥6.316 had a 17.1-fold increased likelihood of being in the intermediate-to-high SYNTAX group (OR: 17.132; 95% CI: 3.339 87.909; p<0.001), and BRI was retained in the model as an independent predictor, followed by waist-to-hip ratio ≥1.03 (OR: 10.617), age ≥60.5 years (OR: 4.902), and a positive family history (OR: 4.664). Conclusion: In patients undergoing PCI for ACS in the emergency department, BRI is strongly and independently associated with the anatomical complexity of coronary artery disease. Its performance in predicting the intermediate-to-high SYNTAX group is superior to that of conventional anthropometric parameters such as BMI, waist circumference, waist-to-hip ratio, and ABSI. Being simple to calculate, inexpensive, and non-invasive, BRI may serve as a practical, bedside marker that guides clinicians in the early identification of patients with high risk coronary anatomy in emergency department practice.