Primer hiperparatiroidi nedeniyle cerrahi uygulanan hastaların operasyon sonrası patoloji ve takip sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of follow-up results in patients undergoing surgery for primary hyperparathyroidism
- Tez No: 1011226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidi, paratiroidektomi, glomerüler filtrasyon hızı (GFH), kalsiyum, kemik mineral yoğunluğu, postmenapoz, Primary hyperparathyroidism, parathyroidectomy, bone mineral density, calcium, postmenopause, eGFR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı primer hiperparatiroidi (PHPT) tanısı ile paratiroidektomi uygulanan hastalarda tedavi sonrası serum ve idrar biyokimyası, kemik mineral yoğunluğu ve renal fonksiyonlardaki değişimi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya Ocak 2015 ile Aralık 2025 tarihleri arasında merkezimizde PHPT tanısı ile 18 yaş ve tGFR 60 ml/dl olan ve paratiroidektomi uygulanmış 38 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, pre ve postoperatif döneme ait serum kalsiyum, PTH, fosfor, alkalen fosfataz, 25(OH)D, kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (tGFH), albümin ve 24 saatlik idrar kalsiyum atılım düzeyleri kaydedilmiştir. Kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümleri DEXA yöntemi ile lomber vertebra (L1–L4 total) ve femur boynu bölgelerinden yapılmıştır. Bulgular: Hastaların %94,7'si kadın, %5,3'ü erkek ve yaş ortalaması 50,55±14,69 yıl'dı. Paratiroidektomi sonrası serum kalsiyum, PTH, kalsiyum atılımı ve tGFR düzeyinin anlamlı olarak azaldığı (sırasıyla; p<0,001, p<0,001, p<0,001, p=0,014); serum kreatinin, albümin ve fosfor düzeylerinin ise anlamlı düzeyde arttığı (sırasıyla p<0,001, p=0,014, p<0,001) saptanmıştır. Lomber vertebra total KMY, T skoru ve Z skorunun postoperatif dönemde preoperatif döneme göre arttığı saptanmıştır (sırasıyla; p<0,001, p<0,001, p<0,001). Femur total KMY, T skoru ve Z skorunun postoperatif dönemde preoperatif döneme göre anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (sırasıyla; p<0,001, p<0,001, p<0,001). Postmenapozal kadın grubunda da biyokimya, KMY ve renal fonksiyonlardaki değişim tam paralellik göstermekteydi. Bu iki grubun karşılaştırmasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Paratiroidektomi operasyonu olan PHPT çalışma grubunda, kısa ve orta dönemde KMY'de iyileşme, serum biyokimyası ve günlük kalsiyum atılımı değerlendirme parametrelerinde anlamlı düzelme saptanmıştır. Bu durum postmenopozal kadın grubunda da tespit edilmiştir. Takip döneminde yeterli D vitamini düzeyleri sağlanamadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the changes in serum and urine biochemistry, bone mineral density and renal function after treatment in patients diagnosed with primary hyperparathyroidism (PHPT) who underwent parathyroidectomy. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included 38 patients diagnosed with PHPT, ≥18 years of age, eGFR ≥60 ml/min, who underwent parathyroidectomy at our center between January 2015 and December 2025. Demographic characteristics of the patients, serum calcium, PTH, phosphorus, alkaline phosphatase, 25(OH)D, creatinine, eGFR, albumin, and 24-hour urinary calcium excretion levels in the pre- and postoperative periods were recorded. Bone mineral density (BMD) measurements were performed using the DXA method on the lumbar vertebrae (L1–L4 total) and femoral neck regions. Results: 94.7% of the patients were female, 5.3% were male, and the mean age was 50.55±14.69 years. Serum calcium, PTH, calcium excretion, and eGFR levels were significantly decreased after parathyroidectomy (p<0.001, p<0.001, p<0.001, p=0.014, respectively); Serum creatinine, albumin, and phosphorus levels were found to be significantly increased (p<0.001, p=0.014, p<0.001, respectively). Lumbar vertebra total BMD, T score, and Z score were found to be increased in the postoperative period compared to the preoperative period (p<0.001, p<0.001, p<0.001, respectively). Femur total BMD, T score, and Z score were found to be significantly increased in the postoperative period compared to the preoperative period (p<0.001, p<0.001, p<0.001, respectively). In the postmenopausal women group, the changes in biochemistry, BMD, and renal function showed complete parallelism. No significant difference was observed when comparing these two groups. Conclusion: In the PHPT study group undergoing parathyroidectomy, improvement in BMD, serum biochemistry, and daily calcium excretion parameters was observed in the short and medium term. This condition has also been observed in the postmenopausal women group. Adequate vitamin D levels were not achieved during the follow-up period.