Türkiye'de 2000-2025 yılları arasında yayınlanan müzik eğitimi ve motivasyon konulu bilimsel çalışmaların içerik analizi
Content analysis of scientific publications on music education and motivation
  1. Tez No: 1011241
  2. Yazar: GAMZE HOPLAMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik eğitimi, Music, Music education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Müzik, yalnızca yeteneklerin geliştirilmesine katkı sunmakla kalmayıp, öğrencilerin motivasyonunu yükseltme, yaratıcılıklarını destekleme ve estetik bir bakış açısı kazandırmak gibi çok farklı birçok işlevi de bünyesinde barındırmaktadır. Dolayısıyla yıllar içinde müzik eğitine yönelik araştırmaların incelenmesinin ilgili literatüre katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Bu bilgiler ışığında hazırlanan çalışmanın temel amacı, Türkiye'de 2000-2025 yılları arasında müzik eğitimi ve motivasyon temelinde üretilmiş lisansüstü tezler ile akademik makaleleri inceleyerek, bu alandaki bilimsel birikimi çeşitli değişkenler açısından değerlendirmektir. Araştırmada içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın evreni, müzik eğitimi ve motivasyon alanında gerçekleştirilen tüm ulusal akademik çalışmalar olarak belirlenmiştir. Örneklemi ise 2000-2025 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan lisansüstü tezler ile hakemli dergilerde basılan makaleler oluşturmaktadır. Çalışmada ilgili yayınlara ulaşmak amacıyla“YÖK Ulusal Tez Merkezi”,“Google Akademik (Google Scholar)”veri tabanlarında“müzik ve motivasyon”ve“müzik eğitimi ve motivasyon”anahtar sözcükleri kullanılarak kapsamlı bir tarama yapılmıştır. Bu tarama sonucunda toplam 11 lisansüstü tez ve 28 hakemli makale olmak üzere 39 araştırma incelenmiştir. Çalışma sonucunda, yayınların (%72) oranında makalelerden oluştuğu; 2019 yılında %53'lük bir artış olduğu; araştırmaların %61 in çalgı eğitimi konusu üzerinde oluşturulduğu görülmüştür. İncelenen tezlerde, en fazla %85 kapsam kuramlarının temel alındığı, davranışçı kuramların ise, %50 oranında çalışıldığı tespit edilmiştir. İlgili makalelerde ise, tezlere kıyasla, süreç kuramlarının %40 daha fazla kuramsal olarak temel alındığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Music not only contributes to the development of skills, but also serves many different functions such as increasing students' motivation, fostering creativity, and cultivating an aesthetic perspective. Therefore, it is anticipated that examining research on music education conducted over the years will contribute to the relevant literature. In light of this, the primary aim of the present study is to evaluate the scientific knowledge accumulated in the field by examining postgraduate theses and academic articles produced in Türkiye between 2000 and 2025 on the basis of music education and motivation, considering various variables. The study employed the content analysis technique. In this context, the population of the research consisted of all national academic studies conducted in the field of music education and motivation. The sample comprised postgraduate theses published in Türkiye and articles published in peer-reviewed journals between 2000 and 2025. To access the relevant publications, a comprehensive search was conducted using the keywords“music and motivation”and“music education and motivation”in the databases of the Council of Higher Education (YÖK) National Thesis Center and Google Scholar. As a result of this search, a total of 39 studies, including 11 postgraduate theses and 28 peer-reviewed articles, were examined. The findings revealed that 72% of the publications consisted of articles and that there was a 53% increase in publications in 2019. Furthermore, 61% of the studies focused on instrumental education. Analysis of the theses indicated that content theories were the most frequently adopted theoretical framework (85%), while behaviorist theories were employed in 50% of the studies. In the examined articles, process theories were found to be used as a theoretical basis 40% more frequently than in the theses.