Crohn ve serum Maresin-1 düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between Crohn's disease and serum Maresin-1 levels
  1. Tez No: 1011341
  2. Yazar: MEHMET ALPASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÖZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Crohn hastalığı, Maresin-1, inflamasyon, rezolüsyon, biyobelirteç
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Crohn hastalığı (CH), gastrointestinal sistemin herhangi bir segmentini tutabilen, transmural inflamasyon ile karakterize kronik inflamatuar bir barsak hastalığıdır. Hastalığın patogenezinde genetik yatkınlık, çevresel faktörler, intestinal mikrobiyota disbiyozisi ve anormal mukozal immün yanıtın etkileşimi rol oynamaktadır. Özellikle Th1/Th17 aracılı sitokin yanıtı, NF-κB aktivasyonu ve proinflamatuvar mediatörlerin artışı kronik inflamasyonun sürdürülmesinde temel mekanizmalardır. Crohn hastalığının tanı ve takibinde CRP, fekal kalprotektin, IL-6 ve TNF-α gibi inflamatuvar biyobelirteçler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu parametreler inflamasyonun varlığını göstermekle birlikte hastalığa özgül değildir ve inflamasyonun çözülme (rezolüsyon) fazını yansıtmaz. Günümüzde inflamasyonun yalnızca baskılanmasının değil, aktif olarak çözülmesinin de hastalık seyrinde belirleyici olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, inflamasyonun rezolüsyon sürecini yansıtan yeni biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Maresin-1 (MaR1), omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asitten türeyen, makrofaj kaynaklı özelleşmiş pro-çözücü lipid mediatördür. MaR1'in nötrofil infiltrasyonunu azaltıcı, makrofaj fagositozunu artırıcı ve proinflamatuvar sitokin üretimini modüle edici etkileri deneysel çalışmalarda gösterilmiştir. Ancak Crohn hastalığında serum MaR1 düzeyleri ve inflamatuvar parametrelerle ilişkisi yeterince aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, Crohn hastalarında Maresin-1 düzeylerinin değerlendirilmesi ve inflamatuvar belirteçlerle ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 40 Crohn hastası ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 80 olgu dahil edildi. Serum Maresin-1, CRP, IL-6, IL-1β, IL-10, TNF-α ve LPS düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Gruplar demografik özellikler, lipid profili ve rutin laboratuvar parametreleri açısından karşılaştırıldı. Korelasyon analizleri Pearson testi ile değerlendirildi. Maresin-1'in ayırt edici gücü ROC analizi ile incelendi. Crohn grubunda yaş ortalaması anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Crohn hastalarında total kolesterol ve LDL düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptandı (p=0,007;p=0,001). İnflamatuvar parametreler değerlendirildiğinde, Crohn grubunda CRP düzeyi anlamlı olarak yüksek (p<0,001), Maresin-1 düzeyi ise anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,003). Ayrıca IL-6, IL-1β ve LPS düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,001). IL-10 ve TNF-α açısından anlamlı fark izlenmedi (p>0,05). Korelasyon analizinde Maresin-1 ile IL-10, IL-6, TNF-α ve IL-1β arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Ancak Maresin-1 ile LPS arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon bulundu (r=-0,358; p=0,002).ROC analizinde Maresin-1 için AUC değeri 0,6989 (p=0,0033) olarak hesaplandı. Kesim noktası 93,72 olarak belirlenmiş olup sensitivite %97,1 ve spesifite %52,5 olarak bulundu. Crohn hastalarında serum Maresin-1 düzeyleri sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı derecede düşüktür. Maresin-1'in özellikle LPS ile negatif korelasyon göstermesi, inflamatuvar yanıt ve endotoksik yük ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. ROC analizine göre Maresin-1'in Crohn hastalığını ayırt etmede orta düzeyde tanısal performansa sahip olduğu görülmektedir. Bu bulgular, Maresin-1'in Crohn hastalığında potansiyel bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Crohn's disease (CD) is a chronic inflammatory bowel disease characterized by transmural inflammation that can affect any segment of the gastrointestinal tract. Its pathogenesis involves a complex interaction between genetic predisposition, environmental factors, intestinal microbiota dysbiosis, and dysregulated mucosal immune responses. Th1/Th17-mediated cytokine responses, NF-κB activation, and increased production of pro-inflammatory mediators play central roles in the persistence of chronic inflammation. In the diagnosis and follow-up of CD, inflammatory biomarkers such as C-reactive protein (CRP), fecal calprotectin, interleukin-6 (IL-6), and tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) are widely used. However, these markers reflect the presence of inflammation rather than the resolution phase and are not disease-specific. Recent evidence suggests that not only suppression but also active resolution of inflammation is crucial in disease progression. Therefore, there is a need for novel biomarkers that reflect the resolution phase of inflammation. Maresin-1 (MaR1) is a macrophage-derived specialized pro-resolving lipid mediator synthesized from the omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid (DHA). Experimental studies have demonstrated that MaR1 reduces neutrophil infiltration, enhances macrophage phagocytosis, and modulates pro-inflammatory cytokine production. However, serum MaR1 levels and their relationship with inflammatory parameters in Crohn's disease have not been sufficiently clarified. This study aimed to evaluate serum MaR1 levels in patients with CD and investigate their association with inflammatory markers. A total of 80 subjects, including 40 patients with Crohn's disease and 40 healthy controls, were enrolled in the study. Serum levels of Maresin-1, CRP, IL-6, IL-1β, IL-10, TNF-α, and lipopolysaccharide (LPS) were measured using ELISA. Groups were compared in terms of demographic characteristics, lipid profile, and routine laboratory parameters. Correlation analyses were performed using Pearson's test. The discriminative ability of MaR1 was evaluated by ROC analysis. The mean age was significantly higher in the Crohn group (p<0.001). Total cholesterol and LDL levels were significantly lower in CD patients compared to controls (p=0.007; p=0.001). CRP levels were significantly elevated (p<0.001), while MaR1 levels were significantly decreased in the Crohn group (p=0.003). Significant differences were also observed in IL-6, IL-1β, and LPS levels between groups (p<0.001). No significant differences were found in IL-10 and TNF-α levels (p>0.05). Correlation analysis revealed no significant association between MaR1 and IL-10, IL-6, TNF-α, or IL-1β (p>0.05). However, MaR1 showed a significant negative correlation with LPS (r = -0.358; p=0.002). ROC analysis demonstrated an AUC value of 0.6989 (p=0.0033). The optimal cut-off value was determined as 93.72, with a sensitivity of 97.1% and specificity of 52.5%. Serum Maresin-1 levels were significantly lower in patients with Crohn's disease compared to healthy controls. The negative correlation between MaR1 and LPS suggests a potential link between MaR1, inflammatory response, and endotoxin burden. MaR1 demonstrated moderate diagnostic performance in distinguishing CD patients from healthy individuals. These findings indicate that Maresin-1 may serve as a potential biomarker in Crohn's disease.