Periton diyalizi hastalarında tedavi sonlanımı nedenleri ve ilişkili klinik faktörlerin retrospektif analizi: Tek merkez deneyimi
Causes of treatment discontinuation and associated clinical factors in peritoneal dialysis patients: A single-center retrospective analysis
- Tez No: 1011340
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN USALAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Periton Diyalizi, PD solüsyon tipleri, rezidüel renal fonksiyon, tedavi sonlanımı, Peritoneal Dialysis, treatment outcomes, residual renal function, peritoneal dialysis solution types
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada periton diyalizi (PD) uygulanan hastalarda PD'den çıkış nedenlerinin değerlendirilmesi ve diyaliz modalitesi ile solüsyon tipinin klinik sonuçlar üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 129 PD hastası dahil edilmiş, bunlardan PD'den çıkan 52 hasta retrospektif olarak analiz edilmiştir. Hastalar IPD (n=20) ve CAPD (n=32) olarak iki gruba ayrılmıştır. Demografik, klinik ve laboratuvar veriler karşılaştırılmıştır. Ayrıca biyouyumlu (n=28) ve biyouyumsuz (n=24) solüsyonlar açısından analiz yapılmıştır. PD sonlanım nedenleri değerlendirilmiş ve mortalite ile teknik başarısızlık için lojistik regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: IPD ve CAPD grupları arasında demografik, klinik ve laboratuvar parametreler açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Rezidüel idrar volümü IPD grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.006). PD sonlanım nedenleri arasında en sık neden kardiyovasküler mortalite olup, bunu böbrek nakli ve teknik başarısızlık takip etmiştir. Biyouyumsuz solüsyon kullanılan hastalarda KT/V değeri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.025). Peritonit sayısı biyouyumsuz grupta daha yüksek olmakla birlikte istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır (p=0.167). Solüsyon tipinin IPD ve CAPD gruplarındaki dağılımı benzer bulunmuştur (p=0.95). Multivariable analizde diyabetes mellitus mortalite için bağımsız risk faktörü olarak saptanmıştır (OR: 7.97, p=0.023). Teknik başarısızlık açısından bağımsız risk faktörü saptanmamış, ancak peritonit sıklığının risk artırıcı eğilim gösterdiği gözlenmiştir (p=0.100). Sonuç: Periton diyalizinde mortalitenin en önemli belirleyicilerinden biri diyabetes mellitus olup, rezidüel böbrek fonksiyonunun korunması önemli bir avantaj sağlamaktadır. Biyouyumsuz solüsyonlar daha yüksek diyaliz yeterliliği sağlamakla birlikte enfeksiyon açısından olumsuz eğilim gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the reasons for peritoneal dialysis (PD) discontinuation and to investigate the effects of PD modality and solution type on clinical outcomes. Materials and Methods: A total of 129 PD patients were included, and 52 patients who discontinued PD were retrospectively analyzed. Patients were divided into IPD (n=20) and CAPD (n=32) groups. Demographic, clinical, and laboratory parameters were compared. Additionally, patients were evaluated according to biocompatible (n=28) and non-biocompatible (n=24) solutions. Reasons for PD discontinuation were assessed, and logistic regression analyses were performed for mortality and technique failure. Results: There were no significant differences between IPD and CAPD groups in terms of demographic, clinical, and laboratory parameters (p>0.05). Residual urine volume was significantly higher in the IPD group (p=0.006). The most common cause of PD discontinuation was cardiovascular mortality, followed by kidney transplantation and technique failure. Patients using non-biocompatible solutions had significantly higher KT/V values (p=0.025). Although peritonitis rates were higher in the non-biocompatible group, the difference was not statistically significant (p=0.167). The distribution of solution types between IPD and CAPD groups was similar (p=0.95). Multivariable analysis showed that diabetes mellitus was an independent risk factor for mortality (OR: 7.97, p=0.023). No independent predictor was found for technique failure, although peritonitis showed a tendency to increase risk (p=0.100). Conclusion: Diabetes mellitus is a major determinant of mortality in PD patients, while preservation of residual renal function plays a protective role. Non-biocompatible solutions may provide better dialysis adequacy but may be associated with increased infection risk.