دور التمويل الاجتماعي الإسلامي في تحقيق التمكين الاقتصادي دراسة تطبيقية على فلسطين
İslami Sosyal Finans'ın ekonomik güçlendirmeyi sağlamadaki rolü: Filistin örneği
- Tez No: 1011347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EŞREF DEVABE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami sosyal finans, ekonomik yeterliliğin sağlanması, küçük işletmeler, mikro işletmeler, İslami finans kurumları, Islamic social finance, economic empowerment, small businesses, microenterprise, Islamic finance institutions
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İslami sosyal finans kavramı ve önemi incelenerek ve ayrıca ekonomik yeterliliğin sağlanması kavramı analiz edilerek, Filistin'deki yoksul ve dışlanmış grupların ekonomik yeterliliklerinin sağlanmasında İslami sosyal finansın rolünü ele almıştır. Ayrıca Filistin'deki hedef grupların ekonomik yeterliliklerinin sağlanması için küçük ve mikro işletmelerin desteklenmesinde pratik uygulamalara, yerel ve uluslararası deneyimlere vurgu yapmıştır. Araştırmacı, genel olarak İslami finans ve özel olarak İslami sosyal finans ve ekonomik yeterliliğin sağlanması ile ilgili literatürü incelemek için tümevarım metoduna, ayrıca bu finansmanın etkisini bir saha anketi aracılığıyla ölçmek ve sonuçlarını çalışmanın amaçlarına hizmet edecek şekilde analiz etmek için istatistik metoduna ve İslami sosyal finans yöntemlerine ilişkin veri toplamak için tanımlayıcı analitik yaklaşıma dayanmıştır. Çalışmamız, İslami sosyal finansmanla, yoksul ailelerin yaşam standartlarını iyileştirme, iş fırsatları yaratma, Filistin toplumunda işsizliği azaltma ve hedef grupları güçlendirmeye katkıda bulunma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca İslami sosyal finans kurumlarının programlarının çeşitlendirilmesi ve personelinin eğitilmesi yoluyla geliştirilmesinin önemine de vurgu yapmıştır. Çalışmamız, bu programların başarısını sınırlayan engellerin en başında gelenin, İsrail işgalinin dayattığı kısıtlamalar olduğunu tespit etmiştir. Yine finansmanın sürdürülebilirliğini sağlamak, sosyal adaleti ve dayanışmayı artırmak için zekât, bağış, kredi gibi hayır amaçlı araçlar veya mütevazı kar araçlarıyla projeleri desteklemede İslami sosyal finans kurumlarının etkin rolüne işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study addressed the role of Islamic social finance in achieving economic empowerment for poor and marginalized groups in Palestine, by reviewing the concept of Islamic social finance and its importance, in addition to analyzing the concept of economic empowerment. It also highlighted the practical applications, local and international experiences in supporting small businesses and micro enterprises to achieve economic empowerment for the target groups in Palestine. The researcher relied on the inductive approach to study the literature on Islamic finance in general and Islamic social finance and economic empowerment in particular, and the analytical descriptive approach to collect data on the methods of Islamic social finance, in addition to the statistical approach to measure the impact of this financing through a field questionnaire and analyze its results to serve the objectives of the study. The study showed that there is a statistically significant relationship between Islamic social finance and the empowerment of the target groups, as it contributes to improving the standard of living of poor families, providing job opportunities, and reducing unemployment in Palestinian society. It also emphasized the importance of developing Islamic social finance institutions by diversifying their programs and training their employees. The study monitored the most prominent obstacles that limit the success of these programs, which are the restrictions imposed by the Israeli occupation. It pointed out the effective role of Islamic social finance institutions in supporting projects through charitable tools such as zakat, endowment, and good loans, or modest profit-making tools to ensure the sustainability of funding, thereby promoting social justice and solidarity.