دور صندوق الزكاة في التمويل الإجتماعي بالجزائر
Cezayir'deki zekat fonlarının sosyal finansmandaki rolü
- Tez No: 936193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Abdelkader CHACHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal finans, zekat, zekat fonu, Cezayir, küçük ve orta ölçekli işletmeler, Social finance, Zakat Fund, Algeria
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu tez, Zekat Fonu'nun Cezayir'de sosyal finansmanın uygulanmasına yönelik stratejisini incelemeyi amaçlamaktadır. İslami sosyal finansman yöntemlerinden yararlanma eğiliminde olan küçük ve mikro işletmelerin finansmanında Zekat Fonu'nun rolünü incelemekte ve analiz etmektedir. Bu genellikle Riba'ya (tefecilik ve faiz) dayalı geleneksel banka finansmanından kaçınmak, yoksulluğu azaltmak ve toplumda sosyal adaleti sağlamak için yapılır. Araştırma, bu çalışmanın hedeflerine ulaşmak için, konunun teorik arka planı olarak adlandırılabilecek mevcut bilimsel materyallerden (kitaplar, hakemli araştırmalar, üniversite tezleri) çıkarım yapan tümevarımsal-tümdengelimli yaklaşım dahil olmak üzere birçok yaklaşım kullanır ve konunun unsurlarının ve özel kavramların tanımlanıp analiz edildiği betimleyici-analitik yaklaşım. Çalışma aynı zamanda Cezayir'deki Zekat Fonu'ndan elde edilen ikincil verilerin tablo ve grafiksel analizini kullanan istatistiksel bir yaklaşımı da takip ediyor. Çalışma, Cezayir'deki Zekat Fonu'nun, çok sayıda genç ve kadın için iş fırsatları yaratan ve sosyal adaletin ve ekonomik koşulların sağlanmasına katkıda bulunan ekonomik kurumların kurulmasına katkıda bulunan küçük ve mikro işletmeleri finanse etmeye yönelik bir strateji izlediği sonucuna varıyor. gelişim. Çalışma, Zekat Fonu'nun rolünü daha da etkinleştirmek ve faaliyetlerini Cezayir ulusunun her alanında genişletmek için gayretli çalışmanın sürdürülmesini tavsiye ediyor.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to study the strategy of the Zakat Fund in Algeria towards implementing social financing in Algeria. It examines and analyses the role of the Zakat Fund in financing small and micro-enterprises that tend to benefit from Islamic social financing methods. This is usually done, in order to avoid traditional bank financing that is based on interest (Riba), to reduce poverty and to achieve social justice in the society. The study uses multiple research approaches to achieve the objectives of this study, including the inductive-deductive approach, which deducts from the available scientific materials (books, peer-reviewed research, university dissertations) what can be called the theoretical background of the subject, and the descriptive-analytical approach, through which the elements of the subject and special concepts are described and analysed. The study follows also a statistical approach, using tabular and graphical analysis of secondary data obtained from the Zakat Fund in Algeria. The study concludes that the Zakat Fund in Algeria follows a strategy to finance small and micro enterprises that lead to the contribution to the establishment of economic institutions that create job opportunities for a large number of young people and women and contribute to achieving social justice and economic development. The study recommends continuing diligent work to further activate the role of the Zakat Fund and expand its activities in all aspects of the Algerian nation.