İşbirlikli öğrenme modeliyle almanca dersinde konuşma becerilerinin geliştirilmesi: Bir karma araştırma
Improving speaking skills in german lessons through the cooperative learning model: A mixed-methods study
  1. Tez No: 1011348
  2. Yazar: NİYAZİ KAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY EĞMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Almanca dersi, Konuşma becerisi, Konuşma kaygısı, İşbirlikli öğrenme, German lesson, Speaking skills, Speech anxiety, Cooperative learning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, işbirlikli öğrenme modeline dayalı olarak yürütülen Almanca derslerinin öğrencilerin konuşma kaygısı ve konuşma becerileri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde bulunan bir Anadolu lisesinin 11. sınıfında öğrenim gören ve Almanca konuşma sırasında kaygı yaşadığı belirlenen toplam 20 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu 9 öğrenciden oluşan deney grubu ve 11 öğrenciden oluşan kontrol grubu oluşturmuştur. Araştırma karma yöntem yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüş ve yakınsayan paralel karma desen kullanılmıştır. Bu doğrultuda nicel ve nitel veriler eş zamanlı olarak toplanmış, ayrı ayrı analiz edilmiş ve elde edilen bulgular araştırmanın yorumlama aşamasında bir araya getirilerek bütüncül biçimde değerlendirilmiştir. Nicel boyutta ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen uygulanmıştır. Uygulama süreci 12 hafta sürmüş; deney grubunda dersler işbirlikli öğrenme etkinlikleri ile işlenirken, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Almanca Konuşma Kaygısı Ölçeği (AKKÖ) ve Almanca Konuşma Becerileri Değerlendirme Rubriği (AKBDR) kullanılmıştır. Bunun yanı sıra odak grup görüşmeleri, öğrenci günlükleri ve araştırmacı günlüğü aracılığıyla nitel veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgular, işbirlikli öğrenme modelinin öğrencilerin AKKÖ puanlarına göre konuşma kaygısını anlamlı düzeyde azalttığını ve AKBDR sonuçlarına göre konuşma becerilerini geliştirdiğini göstermiştir. Kontrol grubunda ise değişimlerin sınırlı düzeyde kaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effects of German lessons conducted through the cooperative learning model on students' speaking anxiety and speaking skills. The research was carried out during the 2024–2025 academic year with a total of 20 eleventh-grade students studying at an Anatolian high school located in the Bolvadin district of Afyonkarahisar, Türkiye, who were identified as experiencing anxiety while speaking German. The study group consisted of an experimental group of 9 students and a control group of 11 students. The research was conducted within the framework of a mixed methods approach using a convergent parallel mixed design. Accordingly, quantitative and qualitative data were collected simultaneously, analyzed separately, and integrated during the interpretation stage to provide a comprehensive understanding of the findings. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design with a pretest–posttest control group was employed. The implementation process lasted for 12 weeks. While the lessons in the experimental group were conducted through cooperative learning activities, traditional teaching methods were applied in the control group. The German Speaking Anxiety Scale (GSAS) and the German Speaking Skills Evaluation Rubric (GSSER) were used as quantitative data collection instruments. In addition, qualitative data were obtained through focus group interviews, student diaries, and the researcher's diary. The findings revealed that the cooperative learning model significantly reduced students' speaking anxiety according to the GSAS scores and improved their speaking skills according to the GSSER results. In contrast, the changes observed in the control group were limited.