Tanzimattan Meşrutiyete Düzce'de Osmanlı eğitim kurumları (1845-1920)
Ottoman educational institutions in Düzce from Tanzimat to Constitutional Monarchy (1845-1920)
  1. Tez No: 1011375
  2. Yazar: ZEYNEP MISRA MADENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR ÇAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Tarihi, Modernleşme, Osmanlı Devleti, Yerel tarih, Düzce, History of Education, Modernization, Ottoman Empire, Local History, Düzce
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Tarih, toplumun zaman içindeki gelişme sürecini belirleyen, insanın kendi toplumu ile diyalog kurmasını sağlayarak toplum bilincini canlı tutan kültürel bir birikimdir. Kültürel dinamiklerin politik ve toplumsal alanlarda zamansal sürekliliği ile aktarımı tarih aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu durum, medeniyet ve kültür alanlarının gelişimi ile eğitsel süreçler arasında karşılıklı bir etkileşim kurmuştur. Osmanlı modernleşmesi, 18. yüzyılın başlarında iç ve dış koşulların etkisiyle ortaya çıkan bir dönüşüm hareketidir. Tanzimat Dönemi eğitiminin sekülerleşme eğilimleri ve pozitivist yönü Osmanlı toplumunun geleneksel yapısıyla kaçınılmaz bir gerilim yaşamıştır. Böylelikle dönemin değer merkezli çatışmaları söz konusu yapısal dönüşüm bağlamında okunmalıdır. Bununla birlikte, II. Meşrutiyet'in ilânı Osmanlı düşün dünyasına canlılık kazandırarak modern eğitim düzeninin gelişimini hızlandırmıştır. Cumhuriyet Türkiye'si, birçok alanda modernleşme sürecine girmiştir. Bu süreçte tarih bilinci ve eğitim olgusu modern Türkiye'nin doğuşunda değerler bütünü olarak işlev görmüştür. Bu çalışma yerel tarih çalışmalarına katkı sağlaması amacıyla Düzce ölçeğinde faaliyet gösteren eğitim kurumlarını ele almıştır. Çalışmanın amacı eğitim politikaları bağlamında, yerel eğitim tarihini incelemektir.
Özet (Çeviri)
History is a cultural accumulation that determines the development process of society over time and sustains social consciousness alive by enabling individuals to establish a dialogue with their own society. The transmission of cultural dynamics with temporal continuity in political and social spheres is ensured through history. This situation has established a mutual interaction between the development of the fields of civilization and culture and educational processes. Ottoman modernization is a transformation movement that emerged at the beginning of 18th century under the influence of internal and external conditions. The secularization tendencies and positivist aspect of the Tanzimat Era education experienced an inevitable tension with the traditional structure of the Ottoman society. Thus, the value-centered conflicts of the period should be read within the context of the structural transformation in question. Furthermore, the proclamation of the Second Constitutional Era brought vitality to the Ottoman intellectual Word and accelerated the development of the modern educational system. Republican Turkey entered a process of modernization in various fields. In this process, historical consciousness and the phenomenon of education functioned as a set of values in the birth of modern Turkey. This study examines the educational institutions operating in the province of düzce in order to contribute to local history studies. The aim of the study is to analyze local educational history within the context of educational policies.